Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gegužės 9-ąja ES paminėjo atidarydama Konferenciją dėl Europos ateities

Gegužės 9-ąją minimą Europos dieną Europos Sąjunga paminėjo atidarydama Konferenciją dėl Europos ateities. Europos Parlamento rūmuose Strasbūre įvyko iškilmingas šios konferencijos atidarymas.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Konferencija dėl Europos ateities – tai seriją visus metus vyksiančių diskusijų apie Europos Sąjungos vystymosi perspektyvas. Diskusijose dalyvaus įvairių politinių jėgų atstovai ir visų kategorijų piliečiai.

Konferencijos atidaryme dalyvavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen bei Europos Sąjungai šiuo metu pirmininkaujančios Portugalijos ministras pirmininkas ir kt.

Sekmadienį, gegužės 9 d., Konferencijos dėl Europos ateities Vykdomoji valdyba patvirtino konferencijos plenarinės sesijos sudėties ir veiklos taisykles, nurodoma Europos Komisijos pranešime.

Europos dieną patvirtintos plenarinės sesijos veiklos taisyklės papildys jau anksčiau suderintas Konferencijos platformos ir piliečių grupių taisykles, kurios padės paversti piliečių prioritetus, viltis ir rūpesčius įgyvendinamomis rekomendacijomis.

Patvirtintos taisyklės nustato, kad plenarinę sesiją sudarys 108 europarlamentarai, 54 ES valstybių atstovai (po du iš kiekvienos ES valstybės), trys Europos Komisijos nariai ir 108 nacionalinių parlamentų atstovai. Prie jų prisijungs 108 piliečiai, kurie aptars piliečių grupių siūlymus ir skaitmeninėje platformoje pateiktas idėjas. Tarp jų yra 80 europinių piliečių grupių atstovų (bent trečdalis jų turi būti jaunesni nei 25 m.), 27 nacionalinių piliečių grupių arba konferencijos renginių atstovai (po vieną iš kiekvienos ES valstybės) ir Europos jaunimo forumo pirmininkas.

Plenarinėje sesijoje taip pat dalyvaus po 18 atstovų iš Europos regionų komiteto ir iš Ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto, aštuoni socialinių partnerių ir pilietinės visuomenės atstovai, o ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai dalyvaus svarstant ES tarptautinį vaidmenį. Atskiru kvietimu taip pat galės dalyvauti pagrindiniai svarstomų sričių atstovai. Plenarinės sesijos sudėtis bus subalansuota lyčių pagrindu.

Diskusijos bus suskirstytos į skirtingas temas pagal piliečių grupių rekomendacijas ir daugiakalbėje skaitmeninėje platformoje surinktus pasiūlymus. Pastaroji platforma bus pagrindinė su konferencija susijusių renginių rezultatų ir pasiūlymų rinkimo, įvertinimo ir publikavimo vieta. Plenarinės sesijos siūlymai bus teikiami Vykdomajai valdybai, kuri, glaudžiai bendradarbiaudama su plenarine sesija, parengs ataskaitą ir paskelbs ją skaitmeninėje platformoje.

Galutinė konferencijos ataskaita turės būti pateikta ES institucijų pirmininkams. Visos trys institucijos sparčiai išnagrinės pateiktus siūlymus ir nutars, kaip galėtų juos veiksmingai įgyvendinti pagal savo kompetencijos sritį ir laikydamosi sutarčių.

„Konferencija skirta ne tik išklausyti piliečius, bet ir įtraukti juos į bendros Europos ateities kūrimą. Padėti pamatai ir pradėtas skaitmeninis svarstomosios demokratijos eksperimentas, kuris dar nebuvo išbandytas ES mastu. Užtikrinsime, kad piliečių rūpesčiai ir pasiūlymai sulauktų politinio atsako," sakė EP narys Guy Verhofstadtas.

„Vykdama iš Porto į Strasbūrą švęsti Europos dienos ir Konferencijos dėl Europos ateities atidarymo, noriu pasidalinti buvusio Portugalijos prezidento Mario Soares citata: „Pergalvoti Europą ir jos ateitį yra nuolatinė visų europiečių pareiga. Tai bendros pastangos, kurių reikia norint suvokti mūsų bendrų istorinių tikslų svarbą“, – sakė ES Tarybai pirmininkaujančios Portugalijos valstybės sekretorė ES reikalams Ana Paula Zacarias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius