-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gelbėtojai, kurie per dieną Viduržemio jūroje išgelbėjo 2000 žmonių: „ES palieka migrantus nuskęsti“

Daugiau kaip 2000 migrantų, bandančių pasiekti Europą, penktadienį buvo išgelbėti Viduržemio jūroje. Mažiausiai vienas žmogus žuvo, patvirtino Italijos pakrančių sargyba.
Migrantai ir pabėgėliai Viduržemio jūroje
Migrantai ir pabėgėliai Viduržemio jūroje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jų atstovas sakė, kad 19 gelbėjimo operacijų, kurias įvykdė gelbėtojai arba nevyriausybinių organizacijų atstovai, leido išsaugoti iš viso 2074 migrantus, kurie į Europą plaukė 16 guminių valčių ir trimis mažomis medinėmis valtelėmis. Gelbėtojai taip pat patvirtino, kad vienas žmogus žuvo, kai valtis nuskendo, tačiau detalių nepateikė, rašo portalas independent.co.uk.

Gelbėjimo operacija vykdyta praėjus vos kelioms dienoms, kai prie Libijos krantų nuskendo kita migrantų valtis. Po šio incidento 97 pabėgėliai tebelaikomi dingusiais.

Anot Tarptautinės migracijos organizacijos, beveik 32 tūkst. pabėgėlių ir migrantų šįmet atplaukė į Europą. Daugiau kaip 650 žuvo arba iki šiol laikomi dingusiais.

Daugybė žmonių galėjo tokią dieną mirti, jeigu būtume atvykę keliomis valandomis vėliau. Mes esame ten, kur esame reikalingi. Kur tuo metu yra ES? – klausė MSF.

Organizacija „Gydytojų be sienų“ (MSF) nuo migrantų krizės pradžios Viduržemio jūroje įvykdė šimtus gelbėjimo operacijų. Ne kartą socialiniame tinkle „Twitter“ MSF tvirtino, kad nevyriausybinės organizacijos turėjo užpildyti spragas, kurias paliko Europos Sąjungos (ES) gelbėtojai.

„Frontex“ (Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros) direktorius sako, kad paradoksalu, jog trečdalį gelbėjimo operacijų įvykdo nevyriausybinės organizacijos. Mes sutinkame. Kur „Frontex“ valtys tokiomis dienomis, kaip ši?“, – socialiniame tinkle „Twitter“ klausė MSF.

„Daugybė žmonių galėjo tokią dieną mirti, jeigu būtume atvykę keliomis valandomis vėliau. Mes esame ten, kur esame reikalingi. Kur tuo metu yra ES?“ – klausė MSF.

Penktadienio gelbėjimo operacija buvo vykdoma išimtinai nevyriausybinės organizacijos. Medicinos sesuo Mary Jo Frawley, kuri šią savaitę įsitraukus į MSF patruliavimą pakrantėse, sakė: „ES ir FRONTEX pastangos užkirsti kelią žmonių mirtims jūroje stiprinant sienų kontrolę, didinant sukarinimą ir koncentruojantis ties kontrabandos tinklų žlugdymu, pasiekė tik tokį rezultatą, kad daugiau žmonių skęsta. Be to, jos turėjo labai mažą įtaką atvykėlių srautams. MSF ir kitos humanitarinės organizacijos turi įsikišti tam, kad nebūtų prarasta dar daugiau gyvybių. Tai beprecedentis atvejis“, – teigė nevyriausybinė organizacija.

Pasak jos, žmonės lengviau įveikia šią kelionę, jie nerizikuoja savo ir vaikų gyvybėmis, jeigu jiems atsiranda palankesnių galimybių: „Nesvarbu, ar žmonėms leidžiama pasilikti Europoje ar ne, žmogiškas elgesys ir saugus plukdymas yra mažiausia, ką Europa gali dėl jų padaryti“.

FRONTEX apribojo daugumą savo patrulių – pastarieji budi tik apie 30 mylių (apie 48 km) atstumu nuo kranto, kai nevyriausybinės organizacijos aprėpia kur kas didesnius plotus. FRONTEX vykdantysis direktorius Fabrice'as Leggeri neseniai viename interviu leidiniui „Die Welt“ sakė, kad nevyriausybinių organizacijų gelbėjimo misijos esą „yra parama nusikaltėlių tinklams“, o tiksliau kontrabandininkams ir prekybai žmonėmis. Anot F.Leggeri, migrantų gyvybių gelbėjimas neturėtų būti prioritetas agentūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius