Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gili dehumanizacija abiejose pusėse“: tikros taikos Kalnų Karabache dar reikės palaukti

2020-aisiais Kalnų Karabache prasiveržęs Armėnijos ir Azerbaidžano karas po šešių savaičių liovėsi pasirašius taikos susitarimą. Tačiau kol kas abiejų pusių žaizdos – pernelyg gilios, kad būtų galima pasiekti tvarią taiką. Ypač jai priešinasi jaunesnioji karta, kuri neprisimena laikų, kai tautos gyveno drauge. Taika nesuinteresuota ir Rusija, dalies armėnų akyse tapusi išdavike.
Karys Stepanakerta
Karys Stepanakerte / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Pirmą kartą 2020-aisiais Armėnija ir Azerbaidžanas ugnimi apsikeitė dar liepą, tačiau tai įvyko maždaug 300 km nuo ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Rugsėjį karas įsiplieskė jau Kalnų Karabache. Skaičiuojant tūkstančius žuvusių karių, lapkričio 9-ąją paskelbta: Maskva, Jerevanas ir Baku pasirašė taikos susitarimą, kuriuo didžioji dalis Armėnijos dešimtmečius kontroliuotų Kalnų Karabacho bei aplinkinių teritorijų perleidžiamos Azerbaidžanui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ceremonija Jerevane, skirta pagerbti žuvusius armėnų karius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ceremonija Jerevane, skirta pagerbti žuvusius armėnų karius

Pasak Analitinio globalizacijos ir regioninio bendradarbiavimo centro Armėnijoje eksperto Stepano Grigoriano, tai, kad konfliktą ėmėsi spręsti Turkijos ir Rusijos aljansas, o ne Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Minsko grupė, yra itin nenaudinga tiek Armėnijai, tiek Kalnų Karabache gyvenantiems armėnams.

„Vienintelis pozityvus dalykas yra pasibaigę aktyvūs karo veiksmai“, – 15min sakė S.Grigorianas.

Pasak eksperto, kol Azerbaidžano partnerės, ypač Turkija, šešias savaites trukusio karo metu teikė jam tiesioginę karinę paramą, Rusija atsisakė padėti Armėnijai, todėl jos nebegalima laikyti patikima sąjungininke. Tiesa, armėnų populiacija Rusijos klausimu vieningos nuomonės neturi.

S.Grigoriano teigimu, taip Maskva siekė regione įvesti savo karines pajėgas – vadinamuosius taikdarius. 2 tūkst. rusų karių dislokuoti palei 5 kilometrų pločio Lačino koridorių, jungiantį Armėniją su Kalnų Karabacho sostine Stepanakertu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius