Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 06 /10:39

Graikai pasakė „Ne“: ką tai reiškia Graikijai ir Europai?

Tai buvo didelis, storas, graikiškas „Ne“. Buvo pasipriešinta Europos prašymams taupyti, ištartas „Ne“ – finansinei paramai ir galimas „Ne“ – euro zonai, skelbia CNN.
Graikijoje vyksta referendumas
Graikijoje vyksta referendumas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagyvenę iš skolintų pinigų ir sužinoję griežto taupymo kainą, kaip rodo referendumo galutiniai rezultatai, graikai atmetė naujausią finansinės pagalbos pasiūlymą iš Europos bei Tarptautinio valiutos fondo.

Toks graikų pareiškimas referendume gali lemti šalies pasitraukimą iš euro zonos per ateinančias savaites. Taip yra todėl, kad graikams reikia daugiau pinigų iš Europos, kad galėtų išsikapstyti.

Referendumo rezultatai – tai ir Graikijos premjero Aleksio Cipro pergalė – jis ragino savo tautiečius referendume pasakyti „Ne“ griežtesnėms taupymo priemonėms. Graikų premjeras mano, kad tai tik sustiprina jo pozicijas derybose su kreditoriais. A.Cipras siekia išsiderėti didesnę finansinę paramą su ne tokiomis skausmingomis priemonėmis, ir kad dalis skolų būtų nurašyta.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksis Cipras
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksis Cipras

Tačiau Europos lyderiai dar prieš referendumą perspėjo, kad bet kokia nauja finansinė pagalba būtų su dar griežtesnėmis sąlygomis – sekmadienį graikai tam ištarė tvirtą „Ne“.

Buvo skelbta, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel susitiks su Prancūzijos vadovu Francois Hollande'u ir Europos Centrinio Banko vadovybe aptarti dėl Graikijos susiklosčiusios krizės.

Tiek A.Merkel, tiek F.Hollande'as sekmadienio vakarą kalbėdamiesi telefonu sutarė, kad „Graikijos žmonių balsavimą reikia gerbti“.

Jie taip pat pranešė apie ketinimą sušaukti euro zonos lyderių viršūnių susitikimą, o kiek vėliau Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas patvirtino, kad šis nepaprastasis susitikimas įvyks antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius