Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 05 /2015 07 06

Suskaičiuoti visi balsai – graikai referendume pasipriešino Europos prašymui taupyti

Graikijos gyventojai nusprendė – nenori pritarti griežtoms Europos taupymo priemonėms mainais į finansinę paramą. Kai kurie ant Graikijos įpykę Europos pareigūnai tikina, kad šis referendumas yra balsavimas dėl Graikijos išlikimo euro zonoje ir net Europos Sąjungoje. Tačiau Graikijos premjeras Aleksis Cipras ne kartą sakė, kad šalis žūtbūt nori likti tiek pinigų klubo, tiek visos Europos bendrijos dalimi.
Graikai džiaugsmingai pasitinka referendumo rezultatus
Graikai džiaugsmingai pasitinka referendumo rezultatus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Graikijos referendumas

  • Žmonės balsavo prieš griežtas taupymo priemones
  • „Ne“ pasakė visi Graikijos regionai
  • Graikijos valdžia džiaugiasi, kad žmonės nepasidavė Europos šantažui
  • A.Cipras kalbėjosi su ES valstybių vadovais, ECB pirmininku
  • Prie Atėnų parlamento susirinkusi minia šėlo – skambėjo politikų kalbos, muzika, žmonės skandavo, šoko
  • A.Cipras pabrėžė, kad šio balsavimo rezultatai nėra graikų noras išstoti iš euro zonos

Papildyta 06.11 val. Suskaičiuoti visi balsai

Graikai visiškai atmetė griežtas taupymo priemones. Kaip skelbia BBC, suskaičiavus visus referendumo balsus, šalies Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad 61,3 proc. žmonių pasakė „Ne“ kreditorių reikalavimams, tuo metu 38,7 proc. – balsavo „Taip“. Graikijos „Syriza“ partija ragino balsuoti „Ne“, teigdama, kad krizės sprendimo sąlygos buvo žeminančios. Graikijos premjeras Aleksis Cipras vėlų sekmadienio vakarą pareiškė, kad graikai balsavo už „Europos solidarumą ir demokratiją“.

Graikijos referendumo rezultatas „labai apgailėtinas“

Kaip skelbia BNS, Graikijos „Ne“ stovyklos pergalė referendume dėl finansinio gelbėjimo sąlygų yra „labai apgailėtina“, sekmadienį pareiškė euro zonos finansų ministrų euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas.

Šis rezultatas yra labai apgailėtinas Graikijos ateičiai, – savo pranešime nurodė Nyderlandų finansų ministras J.Dijssebloemas.

„Atkreipiau dėmesį į graikų referendumo rezultatus. Šis rezultatas yra labai apgailėtinas Graikijos ateičiai“, – savo pranešime nurodė Nyderlandų finansų ministras J.Dijssebloemas.

Euro zonos viršūnių susitikimas įvyks antradienį

Kaip praneša BNS, euro zonos šalys antradienį surengs viršūnių susitikimą, kuriame aptars Graikijos referendumo rezultatus, pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas po to, kai Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai išreiškė ketinimą sušaukti tokį aukščiausio lygio pasitarimą.

„Šaukiu euro zonos viršūnių susitikimą antradienį vakare 18 val. (19 val. Lietuvos laiku) aptarti situacijos po referendumo Graikijoje“, – vėlai sekmadienį savo paskyroje „Twitter“ parašė D.Tuskas po to, kai tapo aišku, kad graikai svaria persvara atmetė tarptautinių kreditorių reikalavimus įgyvendinti naujas griežto taupymo priemones mainais į finansinio gelbėjimo paketus.

Savo ruožtu antradienį prieš viršūnių susitikimą surengs euro zonos euro grupės finansų ministrai, sakė euro grupės vadovo Jeroeno Dijsselbloemo atstovas spaudai Michelis Reijinsas.

Anksčiau vienas pareigūnas dar nurodė, kad euro zonos finansų ministrų pavaduotojai susitiks pirmadienį.

Papildyta 01.32 val. Graikai toliau švenčia. Socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos ir vaizdo medžiagos, vaizduojančios jų pasiektą pergalę referendume.

Susitikime su šalies prezidentu A.Cipras teigė, kad Graikija dabar turi tvirtą užnugarį derybose.

Papildyta 01.22 val. Euro grupė, kurią sudaro euro zonos finansų ministrai, Graikijos referendumo rezultatus aptars antradienį. Tam šaukiamas posėdis.

Tuo tarpu Europos Sąjungos Vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas taip pat patvirtino, kad Europos lyderiai Graikijos referendumo rezultatus taip pat aptars antradienį vakare.

Papildyta 01.08 val. Suskaičiuoti beveik 94 proc balsų. Situacija nesikeičia – Graikija referendume rinkosi „Ne“ (62,5 proc.).

Papildyta 00.35 val.  Europos Komisija pareiškė, kad gerbia referendumo Graikijoje rezultatus. Jeanas Claude'as Junckeris šią naktį ir pirmadienį konsultuosis su kitų euro zonos narių lyderiais, Europos institucijų vadovais. Antradienį jis kreipsis į Europos parlamentą.

Suskaičiavus per 92,18 proc. balsų, aišku, kad 61,33 proc. balsavo prieš ir 38,67 proc. – už kreditorių reikalavimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikai džiaugsmingai pasitinka referendumo rezultatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikai džiaugsmingai pasitinka referendumo rezultatus

Papildyta 00.12 val. A.Cipras pranešė netrukus susitiksiantis su Graikijos prezidentu, prašys šaukti politikos lyderių susitikimą.

Suskaičiavus per 90,16 proc. balsų, aišku, kad 61,44 proc. balsavo prieš ir 38,56 proc. – už kreditorių reikalavimus.

Papildyta BNS informacija 00.03 val. Graikijos konservatyvios opozicijos vadovas Antonis Samaras sekmadienį paskelbė atsistatydinantis, kai šalis per referendumą dėl finansinio gelbėjimo sąlygų veikiausiai nepritarė tolesnėms griežto taupymo priemonėms.

„Aš suprantu, kad mūsų didžiajam judėjimui reikia naujo starto. Nuo šiandien aš atsistatydinu iš lyderio posto“, – kalbėdamas per televiziją sakė Naujosios demokratijos lyderis, anksčiau ėjęs premjero pareigas.

Papildyta 23.56 val. Suskaičiavus 87,55 proc. balsų, aišku, kad 61,44 proc. balsavo prieš ir 38,56 proc. – už kreditorių reikalavimus.

Papildyta 23.46 val. A.Cipras ką tik kreipėsi į tautą per televiziją. Jis pabrėžė, kad graikų tauta neleido šantažuoti demokratijos.

Pasak jo, graikai pasirinko drąsiai ir tai pakeis diskusiją Europoje.

„Suprantu, kad tai nėra mandatas prieš Europą. Tačiau tai yra mandatas rasti tvarų sprendimą“, – sakė jis.

Aleksis Cipras kreipėsi į tautą
Aleksis Cipras kreipėsi į tautą

A.Cipras pabrėžė, kad lengvų sprendimų nebus – tačiau gali būti priimti teisingi.

Tuo metu „The Guardian“ praneša, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį šaukia skubų pasitarimą dėl susiklosčiusios padėties. Jie prašys Donaldo Tusco surengti Europos viršūnių susitikimą.

Papildyta 23.32 val. Suskaičiavus daugiau nei du trečdalius referendumo balsų jau aišku, kad Graikija tarė tvirtą „ne“ tarptautiniams kreditoriams. „The Guardian“ skelbia, kad referendume „ne“ ištarė apie 62 proc. balsavusių piliečių.

Papildyta 23.30. val. Dalios Grybauskaitės komentaras apie Graikiją: „Graikijos referendumas dar labiau komplikavo situaciją. Graikijos vyriausybė, užuot pasakiusi tiesą savo žmonėms, kokios realios tokio sprendimo pasekmės, agitavo juos balsuoti prieš reformas, kurios yra būtinos šalies finansinei padėčiai stabilizuoti.“

Papildyta 23.05 val. Jau suskaičiuota 70 proc. referendumo balsų. „Ne“ tarė 61,5 proc. balsavusiųjų, „Taip“ – 38,5 proc.

Graikai referendumo rezultatus pasitinka su muzika:

 

Tuo tarpu Atėnuose

Posted by Jurgita Lapienytė on 2015 m. liepos 5 d.

Taip pat pranešama, kad pirmadienį ECB rengia susitikimą, kurio metu aptars referendumo rezultatus.

Papildyta 22.47 val. Graikija žengė vieną žingsnį arčiau prie pasitraukimo iš euro zonos, sekmadienį pareiškė Rusijos ekonomikos ministro pavaduotojas, kai pirmieji rezultatai parodė, kad graikai įtikinama dauguma atmetė kreditorių reikalavimą įgyvendinti daugiau griežto taupymo priemonių.

Diena, kurią kai kurie matė kaip Europos pabaigos pradžią, Atėnuose virto didele švente.

„Negalima nesuprasti, jog tai reiškia žingsnį pasitraukimo iš euro zonos link“, valstybinė naujienų agentūra TASS citavo Aleksejų Lichačiovą, perduoda BNS.

„Graikijos ilgainiui įvyksiantis pasitraukimas iš euro zonos bus savotiška šoko terapija Europos Sąjungai“, – pažymėjo A.Lichačiovas ir išsakė prognozę, kad iš pradžių euro vertė nukris dolerio atžvilgiu, tačiau ne katastrofiškai.

„Bet jeigu Europos Sąjunga padarys teisingas išvadas, tai euro zonoje bus sutvarkytas biudžetas ir euras vėl pašoks“, – sakė jis.

Papildyta 22.42 val. Grakijos finansų ministras Janis Varufakis surengė spaudos konferenciją, kurioje gyrė graikų pasirinkimą referendume. Pasak jo, šiandien Graikijos gyventojai pasiuntė aiškia žinutę – daugiau jokio taupymo, metas reformoms.

Papildyta 22.13 val. Suskaičiuota daugiau nei pusė balsų – apie 61 proc. graikų pasakė „ne“ Europos taupymo priemonės. Tuo metu A.Cipras kalbėjosi su keliais Europos Sąjungos valstybių lyderiais, pirmiausia – su Prancūzijos prezidentu.

Atrodo, kad jis susisiekė ir su ECB vadovu Mario Draghi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikai džiaugsmingai pasitinka referendumo rezultatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikai džiaugsmingai pasitinka referendumo rezultatus

Papildyta 21.57 val. Syntagmos aikštė prie Graikijos parlamento dabar atrodo tarytum kokios mugės metu – pardavinėjamos ne tik Graikijos vėliavos, bet ir vanduo, įvairūs užkandžiai, garsiai skamba muzika, žmonės džiūgauja. Pro minią prasibrauti itin sunku.

Diena, kurią kai kurie matė kaip Europos pabaigos pradžią, Atėnuose virto didele švente.

Papildyta 21.44 val. Skelbiamos naujausios prognozės, kas laukia Graikijos po referendumo. Finansų analitikas Wolfas Piccoli „The Guardian“ teigė, kad yra 75 proc. tikimybė, kad Graikija paliks euro zoną.

Tuo tarpu ministras Panos Skourletis, apžvelgdamas referendumo rezultatus, teigė, kad vyriausybė dabar turi stiprią kortą derybose su tarptautiniais kreditoriais.

Papildyta 21.33 val. BBC praneša, kad jau suskaičiuota 40 proc. balsų. 61 proc. graikų referendume tarė „Ne“.

Referendumo rezultatų graikai laukia prie parlamento Atėnuose.

Gyventojai plūsta į gatves, glėbesčiuojasi ir švenčia.

Tuo tarpu „Reuters“ skelbia, kad euro zonos finansų ministrai pirmadienį neketina susitikti ir aptari referendumo rezultatų. „Nėra apie ką diskutuoti“, – sakė šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius