-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Graikijos Bažnyčia paragino kunigus ignoruoti nurodymą dėl COVID-19 uždaryti maldos namus

Įtakinga Graikijos Ortodoksų Bažnyčia sukilo prieš vyriausybės nurodymą laikinai uždaryti maldos namus, paskelbtą savaitei sugriežtinus dėl koronaviruso pandemijos taikomus suvaržymus prieš numatytą mokyklų atsidarymą.
Katedra Atėnuose
Katedra Atėnuose / „Scanpix“/AP nuotr.

Bažnyčios aukščiausioji valdžios institucija pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame kunigams nurodoma priimti tikinčiuosius į pamaldas per Viešpaties Apsireiškimo (Trijų karalių) iškilmę trečiadienį. Šventasis Sinodas nurodė, kad „nesutinka“ su sausio 3 dieną savaitei įvestais naujais suvaržymais ir išsiųs protesto laišką centro dešiniųjų vyriausybei.

Vyriausybė į šį žingsnį sureagavo paskelbdama santūraus tono pareiškimą, kuriame išreiškė viltį, kad iki šiol atsakingai į padėtį žiūrėjusi Bažnyčia „supras, koks kritiškas šis laikotarpis Graikijos visuomenei“.

VIDEO: Svarbiausi 2020 m. užsienio įvykiai: nuo koronaviruso atneštų geopolitinių iššūkių iki A.Navalno apnuodijimo

Ministrų kabinetas pridūrė, kad graikai vis dar gali individualiai ateiti į bažnyčią pasimelsti, tačiau jiems neleidžiama dalyvauti bendrose pamaldose. Tai nebuvo konkrečiai įvardyta, kai sausio 2 dieną buvo paskelbta apie naujus suvaržymus.

Lapkritį Graikijoje smarkiai išaugus sergamumui koronavirusine infekcija ir ligoninių intensyviosios terapijos skyriams priartėjus prie savo pajėgumų ribos, valdžia paskelbė antrą karantiną, per kurį buvo uždarytos mokyklos ir sustabdyta beveik visa ekonominė bei socialinė veikla. Prieš Kalėdas suvaržymai buvo sušvelninti: tam tikrą veiklą leista atnaujinti bažnyčioms ir nebūtinų prekių parduotuvėms, leista atsidaryti grožio salonams ir manikiūro kabinetams.

Nuo sausio 3 dienos šios įstaigos vėl buvo savaitei uždarytos. Kunigams leista per Viešpaties Apsireiškimo (Trijų karalių) iškilmę aukoti mišias, tačiau nedalyvaujant tikintiesiems. Šiais suvaržymais siekiama pažaboti viruso plitimą, kad po kalėdinių atostogų būtų galima atidaryti mokyklas. Dėl pandemijos jos nedirbo du mėnesius.

Švietimo ministerija pirmadienį pranešė, kad vaikų darželiai ir pradinės mokyklos atsidarys sausio 11 dieną. Vidurinių klasių moksleiviai po atostogų nuo sausio 8 dienos mokysis nuotoliniu būdu, kol bus nuspręsta, kad jiems saugu grįžti į mokyklas.

Šventasis Sinodas savo pareiškime nurodė, kad vyriausybė turėtų laikytis prieš Kalėdas paskelbto sprendimo taikyti švelnesnius suvaržymus, dėl kurių buvo sutarta per derybas su Bažnyčia. Anot Sinodo, švenčių laikotarpiu dvasininkai uoliai laikėsi visų sutartų kovos su pandemija priemonių.

Bažnyčios atstovai skirtingai reagavo į kovai su pandemija skirtas priemones: vieni reiškė santūrų palaikymą, kiti jomis aršiai piktinosi.

Bažnyčios vadovas, nuosaikių pažiūrų arkivyskupu Jeronimas, pats persirgęs COVID-19, išreiškė palaikymą skiepijimui nuo koronaviruso. Tuo metu vienas konservatyvių pažiūrų vyskupas po Kalėdų atidūrė žiniasklaidos dėmesio centre, kai piktai užsipuolė vakcinas, pareiškęs parapijiečiams, kad jam buvo pranešta, jog šiuose preparatuose esama medžiagos, gautos iš abortuotų vaisių.

Graikija pirmadienį pradėjo skiepyti nuo COVID-19 senjorų globos namų gyventojus ir darbuotojus. Šį vakcinacijos etapą numatyta užbaigti iki sausio 20 dienos. Sveikatos apsaugos darbuotojai buvo pradėti skiepyti jau anksčiau.

Nuo gruodžio 27 dienos buvo paskiepyti beveik 10 tūkst. žmonių, daugiau nei pusė jų – pirmadienį. Iki sausio galo planuojama paskiepyti 220 tūkst. žmonių.

Tuo metu per parą šalyje toliau registruojamas triženklis naujų užsikrėtimo atvejų skaičius. Pirmadienį buvo nustatyti 427 nauji COVID-19 atvejai. Lapkritį šalyje per parą buvo fiksuojama apie 3 500 naujų užsikrėtimo atvejų.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė apie 54 naujus mirties atvejus. Paros mirčių rekordas taip pat buvo užfiksuotas lapkritį, kai COVID-19 per 24 valandas pasiglemžė 120 gyvybių.

Beveik 11 mln. gyventojų turinčioje Graikijoje nuo pandemijos pradžios dėl COVID-19 mirė apie 5 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius