Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 25 /17:18

Graikijos opozicijos lyderis ragina surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe

Pagrindinis Graikijos opozicijos lyderis Alexis Tsipras trečiadienį paragino surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe dėl užsitęsusio telefoninių pokalbių pasiklausymo skandalo, kurį, pasak jo, asmeniškai sukėlė šalies premjeras Kyriakos Mitsotakis.
Graikijos premjeras Alexis Tsipras
Graikijos opozicijos lyderis Alexis Tsipras / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Graikija Opozicija

A.Tsipras, buvęs kairiųjų pažiūrų premjeras, atskleidė, kad vienas ministras ir penki aukščiausio rango gynybos pareigūnai buvo stebimi valstybės, bei parlamentui pareiškė, kad K.Mitsotakis buvo „šio nusikalstamo tinklo sumanytojas ir vadovas“.

Balsavimas dėl nepasitikėjimo, kuriame vyriausybė turi pakankamai paramos, kad išliktų parlamente, turėtų būti surengtas penktadienį.

Sakydamas ryžtingą kalbą A.Tsipras tvirtino turįs įrodymų, kad Graikijos ryšių priežiūros tarnyba ADAE, neseniai atlikusi šalies telekomunikacijų operatorių auditą, vykdo valstybės sekimą.

Buvęs premjeras teigė, kad ADAE pirmininkas Kristas Ramas jam pranešė, jog buvusį Graikijos energetikos ministrą, jos štabo vadovą, kariuomenės vadą, buvusį patarėją nacionalinio saugumo klausimais ir du pareigūnus, susijusius su ginklų įsigijimu, stebėjo valstybės žvalgybos agentūra EYP.

A.Tsipras sakė, kad K.Micotakis šešis mėnesius „sąmoningai melavo“ ir „pasinaudoju visu savo autoritetu“, kad tiesa neišaiškėtų.

Jis teigė, kad valstybės pareigūnai „persekiojo“ tyrimą atliekančius žurnalistus, kurie siekė atskleisti šį skandalą, ir taip pat bandė „įbauginti“ K.Ramą, kad šis tylėtų.

Skandalas kilo liepos mėnesį, kai Europos Parlamento narys ir Graikijos socialistų partijos (PASOK-KINAL) lyderis Nikas Andrulakis ėmėsi teisinių veiksmų dėl bandymo įsilaužti į jo mobilųjį telefoną naudojant neteisėtą šnipinėjimo programą „Predator“.

Po šios informacijos atskleidimo ministras pirmininkas K.Micotakis pripažino, kad valstybės žvalgyba stebėjo N.Andrulakį neatskleisdamas priežasties, bet kategoriškai paneigė, kad valdžia naudojo „Predator“.

Vyriausybė griežtai paneigė naujienų pranešimus, kad per „Predator“ buvo stebima dešimtys žinomų graikų, įskaitant buvusį ministrą pirmininką Antonį Samarą, kelis ministrų kabineto narius, kariuomenės vadus, žiniasklaidos savininkus ir žurnalistus.

Atlikus teisminį tyrimą ir parlamentinį tyrimą šis klausimas kol kas nebuvo išaiškintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius