Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikijos vyriausybė neigia sekusi tyrimus vykdantį žurnalistą

Graikijos konservatyvioji vyriausybė pirmadienį paneigė bet kokią savo atsakomybę, nuskambėjus įtarimams, kad vienas tyrimus vykdantis žurnalistas buvo sekamas įdiegus šnipinėjimo programą jo mobiliajame telefone.
Vyras skaito gautą žinutę
Mobilusis telefonas / 123RF.com nuotr.

Vyriausybės pareiškimas buvo paskelbtas, graikų tiriamosios žurnalistikos portalui „Inside Story“ pirmadienį pareiškus, kad buvo įsilaužta į finansų temomis rašančio žurnalisto Tanasio Kukakio telefoną.

Leidinio straipsnyje cituojama Kanados visuomeninės kibernetinio saugumo organizacijos „Citizen Lab“ trijų puslapių ataskaita, kurioje atskleidžiami keli tokio šnipinėjimo atvejai.

Nuo praėjusių metų liepos 12 dienos iki rugsėjo 24-osios T. Kukakio telefonas buvo užkrėstas šnipinėjimo programine įranga „Predator“, teigiama „Citizen Lab“ ataskaitoje.

Kenkėjiška programa galėjo ne tik įrašinėti pokalbius, bet ir gauta prieiga prie telefono slaptažodžių, nuotraukų, naršymo istorijos bei kontaktų.

Vyriausybės atstovas Janis Ekonomus paneigė, kad valdžia kaip nors prisidėjo prie šio reikalo. Jis taip pat paragino „kompetentingas institucijas atlikti savo darbą, kad šis reikalas būtų išaiškintas, o teisingumas įvykdytas“.

T.Kukakis tviteryje atkreipė dėmesį į vyriausybės pareiškimą ir pareiškė laukiantis už ryšių saugumą ir privatumą atsakingos Graikijos tarnybos ADAE tyrimo išvadų.

Tarp jo atliktų tyrimų – serija apie vieną Graikijos banką, išlaidų tvarkymą Migracijos ministerijoje ir gynybos pramonės sutartis.

Nevyriausybinė organizacija „Global Investigative Journalism Network“ tviteryje pareiškė esanti „sunerimusi“ dėl pranešimų, jog „Predator“ buvo naudojama šnipinėjant T.Kukakį.

„Reikalausime atsakymų iš Graikijos vyriausybės“, – pabrėžė NVO.

Ši kontroversija kilo, graikų kairiosios pakraipos dienraščiui „Efsyn“ pernai lapkritį paskelbus vidaus žvalgybos raštus apie politinius aktyvistus ir vieną žurnalistą.

Tuomet vyriausybė paneigė, kad Graikijoje valstybės institucijų lygiu buvo sekami žurnalistai.

Pasak „Citizen Lab“, „Predator“ sukūrė kaimyninėje Šiaurės Makedonijoje įsikūrusi įmonė „Cytrox“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius