-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grėsmė Lenkijos valdantiesiems – ne opozicija, o šalies auditorius Nr. 1

Didžiausią pavojų Lenkijos valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), regis, kelia ne bejėgiškos ir besivaidijančios opozicinės politinės jėgos. Ne, pagrindinė grėsmė valdžiai – 65-erių juodojo karate diržo savininkas Marianas Banasas, šalies Aukščiausiosios audito tarnybos (NIK) vadovas, savo inspektoriais gąsdinantis įtakingiausius vyriausybės pareigūnus, rašo „Politico“.
Marianas Banasas
Marianas Banasas / Imago / Scanpix nuotr.

Naujausią smūgį šis 65-erių biurokratas valdantiesiems sudavė prieš dvi savaites, kai pristatė ataskaitą, kurioje sukritikavo vyriausybės sprendimą atspaudinti balsalapius rinkimams paštu, nors pastariesiems dar nebuvo pritaręs Seimas.

Valdžia, tiesa, nesnaudžia. Vyriausybės kontroliuojama Antikorupcijos policijos tarnyba (CBA) tiria M.Banaso asmeninio turto kilmę – esą jam priklausantis pastatas buvo naudojamas kaip viešnamis, o anksčiau gegužę CBA agentai surengė kratą NIK vadovo sūnaus namuose.

Nežaidžia pagal taisykles

M.Banasas kaltinimus vadina „šmeižto kampanija“, kuria siekiama jo atsikratyti. Pareigūnas neslepia, kad jau daugiau nei dvejus metus jį ir jo šeimą šnipinėja apie 50 kovos su korupcija agentų.

„Man tai primena bolševikų metodus“, – teigė M.Banasas, kuris iki Šaltojo karo pabaigos dalyvavo antikomunistinėje veikloje ir devintojo dešimtmečio pradžioje buvo įkalintas dėl bendradarbiavimo su profesine sąjunga „Solidarumas“.

Tai, kad vyriausybė dabar laiko NIK vadovą priešu, tiesą sakant, stebina ir patį M.Banasą, ir PiS, kuri nominavo šį pareigūną šešerių metų kadencijai 2019-aisiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis

M.Banasas ilgai buvo siejamas su nacionalistiniu ir konservatyviausiu šios partijos sparnai, o PiS šulai juo pasitikėjo. Aukštus postus šis pareigūnas užėmė jau 2005-2007 metais, kai PiS trumpam buvo suformavusi vyriausybę.

Po teismų, reguliavimo institucijų ir valstybinės žiniasklaidos pertvarkų PiS į įvairias įstaigas prastūmė valdantiesiems ištikimų vadovų.

Sugrįžo M.Banasas tarnauti Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio vyriausybėje – dirbo finansų ministru. Bet netrukus persikraustė į NIK, vieną galingiausių Lenkijos institucijų, kuri turi tikrinti, kaip valstybė leidžia lėšas.

Tiesa, PiS, daugelio nepriklausomų ekspertų ir, žinoma, opozicijos, teigimu, jau spėjo išdarkyti demokratijoms svarbią stabdžių ir atsvarų sistemą. Po teismų, reguliavimo institucijų ir valstybinės žiniasklaidos pertvarkų partija į įvairias įstaigas prastūmė valdantiesiems ištikimų vadovų.

Vienu tokių kareivėlių Jaroslawas Kaczynskis ir komanda beveik neabejotinai laikė ir M.Banasą. Problema – tai, kad pastarasis žaisti pagal PiS taisykles atsisako ir rungtyniauja savaip. Tik irgi nebūtinai švariai.

Bando įbauginti?

Vos paskyrus M.Banasą NIK direktoriumi Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad jo valdomas pastatas Krokuvoje naudojamas kaip viešnamis, o šiam vadovauja su pogrindiniu pasauliu siejamas asmuo. Pradėjus tyrimą M.Banasas išėjo nemokamų atostogų.

Tuo pat metu kovos su korupcija pareigūnai atkapstė, kad Finansų ministerija vykdoma mokestinio sukčiavimo schema. Paaiškėjo, kad vienas kaltinamųjų buvo artimas M.Banaso bendražygis tuo metu, kai jis dirbo finansų ministru.

Tokie skandalai pakenkė PiS prieš 2019-ųjų parlamento rinkimus, tad nenuostabu, kad partija bandė M.Banasą atstatydinti. Jį spaudė net PiS vadovas J.Kaczynskis, o partija net svarstė galimybę pakeisti taisykles, mat Konstitucija iki šiol numato NIK vadovo šešerių metų trukmės kadenciją.

„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

Bet M.Banasas, kuris šalyje vadinamas „šarvuočiu Marianu“, neva traiškančiu bet kokias kliūtis, tik įsikasė giliau apkasuose ir pasitraukti atsisakė.

„Kai mane pasirinko vadovauti NIK, iškart tapau nepatogus. Mane pažymėjo kaip pavojingą. Mano atžvilgiu nepradėti jokie teisiniai veiksmai, o tai – geriausias įrodymas, kad esu nekaltas ir kad visas šis triukšmas yra suktas viešųjų ryšių manevras, kuriuo siekiama mane sunaikinti“, – sako M.Banasas.

Jo pirmtakas, buvęs Lenkijos teisingumo ministras Krzysztofas Kwiatkowskis irgi tvirtina, kad yra nustebęs, jog po beveik trejų tyrimo metų byla toliau nagrinėjama, nors M.Banasui nėra pareikšti kaltinimai.

M.Banasas: esu nekaltas ir kad visas šis triukšmas yra suktas viešųjų ryšių manevras, kuriuo siekiama mane sunaikinti.

„Sprendimo horizonte nematyti. Man susidaro įspūdis, kad bandoma paveikti NIK vadovą“, – teigė K.Kwiatkowskis, o CBA atstovai toliau kalba apie „parengiamąsias procedūras“.

Opozicija kalba apie gaujų karą

Gegužės pradžioje įtampa dar labiau padidėjo, kai CBA agentai jau antrą kartą atliko kratą M.Banaso sūnaus Jakubo namuose. NIK vadovas šį reidą iškart pavadino kerštu už gilinimąsi į pernykščių prezidento rinkimų aplinkybes.

Vyiausybė tąkart bandė surengti rinkimus gegužę – nors šalyje siautėjo koronaviruso pandemija. Paaiškėjus, kad balsuoti „gyvai“ būtų per pavojinga, nutarta balsuoti tik paštu.

„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

Specialiems balsalapiams buvo išleista milijonai zlotų, nors Seime nė nebuvo priimtas įstatymas, leidęs balsuoti būtent taip – paštu. Galiausiai rinkimai buvo nukelti į liepą, o pašto balsalapiais niekas taip ir nepasinaudojo.

Kitaip tariant, pinigai specialiems balsalapiams buvo išleisti be leidimo. O atsakomybės niekas už iššvaistytas mokesčių mokėtojų lėšas taip ir neprisiėmė, nors pernai teismas Varšuvoje nutarė, kad M.Morawieckis „šiurkščiai pažeidė įstatymus“, kai įsakė ruoštis rinkimams vien paštu, nors jiems dar nebuvo pritaręs parlamentas.

Dabar įsikišo NIK. Gegužės pradžioje paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad dėl 76 mln. zlotų (17 mln. Eurų) praradimo kalti aukšti vyriausybės pareigūnai, o M.Banasas pareiškė: „Organizuoti rinkimų ir jiems ruoštis administracinio sprendimo pagrindu nederėjo.“

Vienas PiS atstovas Radoslawas Fogielis paragino M.Banasą „pasverti retoriką“, o kitas NIK vadovo pasisakymus pavadino „paprasčiausia netiesa.“

CBA veiklą prižiūrinti Vidaus reikalų ministerija iškart paneigė bet kokias reido M.Banaso namuose „politines priežastis“. Krata buvo surengta kitą dieną po to, kai buvo nutekinta pradinė NIK ataskaitos versija.

„Neįtikėtinas sutapimas, ar ne? Mano šeimą spaudžia, kad aš atsistatydinčiau. Mano nuomone, CBA jau seniai nebėra institucija, kuri gaudo korumpuotus tarnautojus – įstaiga vis dažniau rengia parodomąsias bylas, kurių rezultatai neaiškūs“, – teigė M.Banasas.

Žodžiai išties drąsūs, todėl nenuostabu, kad vienas PiS atstovas Radoslawas Fogielis paragino M.Banasą „pasverti retoriką“, o kitas NIK vadovo pasisakymus pavadino „paprasčiausia netiesa.“

Opozicijos politikai, tiesa, šias žiežirbas vadina pasistumdymais valdančiųjų stovykloje. Vienas „Piliečių platformos“ koalicijos lyderių Cezary Tomczykas kalba apie „gaujų karą“ ir „mafijos valstybės veiklą“.

Įdomiausia – prieš akis

Bet M.Banasas žada tęsti šou. NIK dabar nusitaikė į Lenkijos nacionalinį fondą, dosniai valstybinių kompanijų finansuojamą įstaigą, kuriai patikėta užduotis puoselėti šalies įvaizdį užsienyje. Fondas kaltinamas lėšų brangioms, politizuotoms ir neefektyvioms kampanijoms švaistymu.

Kai fondas balandį atsisakė suteikti NIK reikalingus dokumentus ir paaiškino esantis privati įstaiga, tarnyba iškart kreipėsi į prokurorus, kuriems pareiškė, kad trukdoma teisingumui. M.Banasas pridūrė: „Tokie paaiškinimai negali trukdyti mums dirbti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis

O ir K.Kwiatkowskis pareiškė, kad fondo atstovų atsisakymas bendrauti su auditoriais yra „visiškai nepriimtinas“ ir gali tapti pavojingu precedentu.

Galiausiai NIK taip pat analizuoja, kaip vyriausybė tvarkėsi su koronaviruso pandemijos smūgiais šalies ekonomikai. Pavyzdžiui, aiškinamasi, kaip valstybė išleido daugiau nei 150 mln. zlotų, kuriais siekė padėti verslui ir apskritai ūkiui.

Auditoriai analizuos ir vyriausybės paruoštą popandeminį Nacionalinį atsigavimo planą, kuriam numatytos lėšos iš ES gaivinimo fondo.

„Atrodo, kad įdomiausia – dar prieš akis“, – teigė K.Kwiatkowskis, priminęs, kad NIK aiškinasi ir dėl lėšų skyrimo vienai anglimi kūrenamai jėgainei. O M.Banasas įspėjo: „Aš niekur nedingsiu. Dar netariau paskutinio žodžio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius