-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grėsmė – tikra, žemėlapis – ne: kaip vidury JAV atsirado Viduržemio jūra?

Mokslininkai vis įspėja Žemės gyventojus ne tik dėl klimato pokyčių, bet ir ką jie gali atnešti, pavyzdžiui, pakeisti vienos ar kitos šalies kontūrus, nes dalį teritorijos užlies dėl tirpstančių ledynų kylantis vanduo. Jau kurį laiką internete platinama neįprastai ir grėsmingai atrodantis JAV žemėlapis – vidury šalies plyti didžiulė jūra. Bet tai yra ne prognozė, ko laukti po 30 metų, o bandymas palyginti du geografinius objektus.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. Internautai įspėja, kad netolimoje ateityje didelę dalį JAV teritorijos gali užlieti vanduo / 123RF.com nuotr.

Pokyčiai patiktų

Žaliai mėlynoje nuotraukoje galima atpažinti Kanados, Meksikos ir JAV teritorijas. Tiksliau, pastarosios likę daugiausia kontūrai – Rytų pakrantė, pusiasalis, kuriame yra Florida, dalis pietinių, šiaurinių ir vakarinių valstijų.

Dalis Kalifornijos pranykusi, pietuose net atsivėręs sąsiauris į Ramųjį vandenyną.

Didelė šalies dalis virtusi jūra, į kurią įsiterpia vienas kitas pusiasalis, yra ir salų. Iš paaiškinimų prie žemėlapio galima suprasti, kad tai yra JAV vaizdas, kokio mokslininkai tikisi vos po 30 metų.

„Kaip beprotiška, jog mokslininkai sako, kad šis žemėlapis reprezentuos JAV po 30 metų, jei nesustabdysime klimato kaitos... Man tai visai gerai“, – prisipažino prieš mėnesį juo pasidalijęs „Twitter“ vartotojas.

Vien iš jo paskyros nuotrauka pasidalijo beveik 2 tūkst. žmonių.

Panašius komentarus prie žemėlapio pridėjo kiti juo dalijęsi žmonės.

Nors klimato kaita ir ją lydintys įvairūs reiškiniai, pavyzdžiui, kai kurias Europos šalis šią vasarą užklupusi rekordinė kaitra, neregėtos liūtys ir panašios gamtos išdaigos, neleidžia tvirtinti, kad taip tikrai nebus, šis konkretus žemėlapis nėra tai, ką apie jį sako internautai.

Žemėlapyje pilna atpažįstamų amerikietiškų vietovardžių – kai kurių valstijų ir miestų pavadinimų, tačiau geriau įsižiūrėjus galima atpažinti Europos valstybių kontūrus.

Nuotraukoje aiškiai matyti Italijos „batas“, Sicilija, Sardinija ir Korsika šalia jos, Egėjo jūros salos, Kipras, galima atpažinti Turkiją, Pirėnų pusiasalį, Ispaniją ir Afriką skiriantį sąsiaurį, pastarosios šiaurinę pakrantę.

Net pats vandens ploto pavadinimas – Amerikos viduržemio jūra – sufleruoja, kad čia kažkas ne taip.

Mintį pakišo kruizas

Pastaruoju metu būta tyrimų, kurių rezultatai patvirtino, kad klimato kaita turi neigiamos įtakos JAV, ypač jūros vandens lygiui, bet šis žemėlapis neatspindi jokių mokslininkų išvadų apie tai, kaip šios šalies teritorija atrodys po 30 metų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vieno architekto bandymas palyginti Viduržemio jūrą ir JAV teritoriją virto melagiena
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vieno architekto bandymas palyginti Viduržemio jūrą ir JAV teritoriją virto melagiena

Atvirkštinės vaizdo paieškos įrankis „TinEye“ nurodo, kad žemėlapio autorius yra ne mokslininkas, o architektas Bretas Drageris. Šis amerikietis mikrotinklaraščių puslapyje „Tumblr“, pavadinęs kaip tik „Amerikos viduržemio jūra“, žemėlapį paskelbė dar 2015 m. gruodžio 26 d. Šis vaizdas sutampa su tuo, kurį socialinių tinklų vartotojai platina kaip klimatologų įspėjimą.

Nuotrauką B.Drageris gavo vieną ant kito uždėjęs Europos ir JAV žemėlapius. Tokia skaitmenine manipuliacija jis norėjo parodyti, kokia didelė yra Viduržemio jūra ir kaip ji galėtų uždengti Jungtinių Valstijų teritoriją.

Apie pastarosios pokyčius, ledynų tirpimą, pasaulinio vandenyno vandens lygio kilimą ar klimato kaitą apskritai jis nekalbėjo, neminėjo, kad būtų rėmęsis kokiais nors tyrimais.

„Prieš kelerius metus turėjau malonumo leistis į kruizą po Viduržemio jūrą, – tinklaraštyje tuomet tašė B.Drageris. – Su žmona puikiai praleidome laiką tyrinėdami istorines ir meno vietas, keistų miestų gyvenimą. Pagalvojau: argi nebūtų puiku, jei Viduržemio jūra nebūtų taip toli?

Tyrinėjau žemėlapius bei gaublius ir supratau, kad Viduržemio jūra yra toje pačioje platumoje kaip ir JAV. Jei tik būtų įmanoma pasukti Viduržemio jūrą į mūsų planetos pusę? Ar tiktų? Kokį poveikį tai turėtų? O kaip valstybės... naujos pakrantės šalies viduryje... nauji santykiai... valstijos, suplėšytos į gabalus?“

„Twitter“ vartotojas, žemėlapį savo paskyroje paskelbęs dar pernai ir iki šiol sulaukęs 23 tūkst. paspaudimų „patinka“, forbes.com tuomet pasakojo tikėjęsis, kad įrašas sulauks reakcijos, bet negalvojęs, kad ji bus tokia stipri. Panašu, kad vyras netikėjo tuo, ką pats rašė (kad žemėlapyje parodyta mokslininkų prognozė), ir vylėsi, kad žmonės bent iš Italijos formos atpažins, kas iš tiesų pavaizduota.

„Bet atrodo, kad jis pataikė į tašką, dėl kurio žmonės įsitaiso savo kampuose ir šaukia“, – komentavo Michaelu prisistatantis internautas. Vyras spėjo, kad daugelį apgavo jų akys: žmonės pirmiau pastebėjo JAV, ne Europą, todėl matė valstybę, ne visą žemyną.

O kai kurie net pateikė tikslesnę JAV teritorijos tirpimo versiją, jei įvyktų blogiausias scenarijus.

Kaip dabar atrodo JAV teritorija, galima pamatyti „Google Earth“ modelyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius