-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzija demontuoja memorialą Antrojo pasaulinio karo aukoms

Gruzijos valdžia pradėjo griauti paminklą, skirtą pergalei Antrajame pasauliniame kare antrajame pagal dydį šalies mieste, tuo sukeldama Maskvos pasipiktinimą ir opozicijos kritiką.
Gruzijos vėliava
Gruzijos vėliava / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Memorialo vietoje numatoma pastatyti naują parlamento pastatą po neseniai priimto sprendimo perkelti parlamento posėdžius į Kutaisį, esantį 236 km nuo sostinės. Komitetų posėdžiai toliau vyks Tbilisyje.

„Šį sprendimą priėmė Gruzijos vyriausybė. mes jį vykdome. Pagrindinė komplekso dalis – paminklas didvyriui, bus perkeltas į kitą miesto dalį“, – agentūrai sakė Kutaisio merijos tarnybos vadovas Džemalas Culadzė.

9–ojo dešimtmečio pradžioje paminklą sukūrė garsus gruzinų skulptorius Merabas Berdzenišvilis. Kompleksą sudaro raitelio figūra ir 46 metrų stela, dekoruota bronzoje iškaltais bareljefais.

Pasak D.Culadzės, perkeliant paminklą betoninės stelos išsaugoti nepavyks.
Šis įvykis susilaukė Rusijos reakcijos – Rusijos gynybos ministerija išsakė savo susirūpinimą, o Valstybės Dūmos atstovai gruzinų valdžios veiksmus pavadino „nusikalstamais“.

Gruzijos ir Rusijos santykiai lieka labai įtempti po praėjusių meto karo, kai Rusijos karinės pajėgos buvo užėmusios dalį Gruzijos teritorijos, atsakydamos į Gruzijos mėginimą ginklu susigrąžinti atskilusį Pietų Osetijos regioną.

Paminklo demontavimas susilaukė ir gruzinų opozicijos kritikos.

„Pagrindinė problema yra ta, kad valdžia taip nusprendė padaryti, nepasitarusi nei su vietos gyventojais, nei su komplekso autoriumi. Tai dar vienas pavyzdys kaip mūsų vadovai nepaiso visuomenės nuomonės“, – agentūrai sakė parlamentaras iš opozicijos Georgijus Achvledianis.
Gruzijos oficialūs asmenys neigia Rusijos žiniasklaidos išplatintą informaciją, kad pareigūnai ketina susprogdinti memorialą gruodžio 21 dieną, kai Kutaisyje lankysis tą dieną savo gimtadienį švęsiantis prezidentas Michailas Saakašvilis.

„Prezidentui lankantis Kutaisyje nieko panašaus nevyks“, – sakė Imeretijos regiono gubernatoriaus administracijos vadovas Zeinabas Chačidzė.

Demontuojamą memorialą ne kartą buvo nusiaubę vandalai – nuo jo buvo nuplėšiamos bronzinės konstrukcijos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius