-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas po J.Mattiso: P.Shanahanas vadovauti Pentagonui pradeda itin svarbiu metu

Patrickas Shanahanas, kuris nuo antradienio pradeda eiti laikinojo JAV gynybos sekretoriaus pareigas, vadovavimą Pentagonui ir visai masyviai Amerikos karinei mašinai perima kritiškai svarbiu metu, rašo naujienų agentūra AP.
JAV laikinasis gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas
JAV laikinasis gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoju dirbęs P.Shanahanas keičia Jamesą Mattisą – savo buvusį bosą, kuris iš posto pasitraukė dėl ilgalaikių ir, kaip parodė jo paties pranešimas, neišsprendžiamų nesutarimų su prezidentu Donaldu Trumpu.

P.Shanahanas nėra labai žinomas už Vašingtono ir verslo pasaulio ribų, o į pasaulinę areną yra įmetamas laikais, kai pokyčiai pastebimi kiekvieną dieną.

Įdomūs bus ir jo santykiai su neprognozuojamo užsienio politikos kurso besilaikančiu D.Trumpu.

Pasitraukė dėl nesutarimų su D.Trumpu

JAV prezidentas kaip tik šį gruodį nurodė išvesti visus amerikiečių karius iš Sirijos, ir, anot šalies pareigūnų, pusę pajėgų iš Afganistano. Šie sprendimai labai svarbūs, o Amerikos įstatymų leidėjai ir JAV sąjungininkai turi spėlioti, kas dar laukia.

Nors kai kurie senatoriai jau ramina, esą pajėgų išvedimas iš Sirijos lėtinamas, prižiūrėti procesą dabar jau teks ne J.Mattisui, o P.Shanahanui.

Būtent jam teks atsakyti, jei, pavyzdžiui, D.Trumpas vėl nuspręs, kad karių Sirijoje turi nelikti čia ir dabar.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje

Dar vienas galvosopis naujajam Pentagonui vadovui – svarstymai, kiek ir ar toliau remti kurdų kovotojus, kartu su kuriais amerikiečiai grūmėsi su grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistais tiek Sirijoje, tiek Irake.

Turkija, kuri yra NATO narė ir nominali JAV sąjungininkė, kurdų grupuotės YPG kovotojus laiko „teroristais“ ir žada pulti jų pozicijas Šiaurės Sirijoje.

Staigiam pasitraukimui iš šios šalies J.Mattisas, laikytas paskutiniuoju vadinamuoju suaugusiuoju D.Trumpo administracijoje, nepritarė – jis suvokė, kad tokį sprendimą Basharo al Assado režimas ir jį remianti Rusija bei Iranas tik pasveikins.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Mattisas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Mattisas

Prezidentui skirtame atsistatydinimo laiške J.Mattisas rašė: „Tvirtai laikausi savo nusistatymo su sąjungininkais elgtis pagarbiai ir realistiškai žiūrėti į kenksmingus veikėjus bei strateginius konkurentus.“

Ilgai dirbo „Boeing“

Dirbdamas J.Mattiso pavaduotoju, P.Shanahanas kasdien į aštrius geopolitinius klausimus – pavyzdžiui, situaciją Sirijoje ir visuose Viduriniuose Rytuose – nesigilindavo. Vis dėlto Pentagono atstovai tikina, kad jis pasiruošęs.

56-erių P.Shanahanas daugiau nei tris dešimtmečius dirbo kompanijoje „Boeing“.

„Jis turėjo 18 mėnesių visų šių operacijų stebėjimui, jis dalyvavo visuose susitikimuose, visose diskusijose, jis yra nešęs pranešimus Baltiesiems Rūmams“, – pažymėjo P.Shanahano atstovas, pulkininkas leitenantas Joe Buccino.

Vašingtono valstijoje augęs 56-erių P.Shanahanas daugiau nei tris dešimtmečius dirbo kompanijoje „Boeing“, kur buvo pasiekęs vyresniojo viceprezidento pareigas.

Jis vadovavo lainerio „Boeing 787 Dreamliner“ programai, taip pat buvo atsakingas už priešraketinės gynybos sistemas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boeing 787 Dreamliner“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boeing 787 Dreamliner“

Kad laikinuoju Pentagono vadovu skiriamas P.Shanahanas, D.Trumpas paskelbė tviterio žinute gruodžio 23 dieną.

Tame pačiame pranešime JAV prezidentas, matyt, įsiutęs dėl J.Mattiso atsistatydinimo laiško turinio, paskelbė, kad pastarojo patraukimas iš Pentagono ankstinamas dviem mėnesiais.

Kritikavo J.McCainas

Nors patirties tiek karyboje, tiek užsienio politikoje P.Shanahanui trūksta, jis turi vadybinių ir techninių žinių, kurios jam leido efektyviai dirbti J.Mattiso pavaduotoju. Žmogus, užimantis šias pareigas, daugiausia dėmesio skiria Gynybos departamento pirkimų sandoriams.

Tiesa, P.Shanahanas padėjo J.Mattisui parengti Nacionalinę gynybos strategiją – dokumentą, kuriuo, kaip sutaria analitikai, pripažįstama nauja „Didžiųjų galių varžytuvių su Kinija ir Rusija“ era.

Jis taip pat viešai parėmė D.Trumpo iškeltą tikslą sukurti Kosmoso pajėgas. Tiesa, tokiam brangiam žingsniui dar turi pritarti JAV Kongresas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir JAV laikinasis gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir JAV laikinasis gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas

Anot J.Buccino, P.Shanahanas pasiryžęs pilnai įgyvendinti JAV nacionalinę gynybos strategiją – esą dokumentas jam taps „visų Pentagono veiksmų ir sprendimų pagrindu“.

Tiesa, jo nepatyrimas buvo įstrigęs velioniui JAV senatoriui Johnui McCainui, kuris, vadovaudamas Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui, yra išsakęs kritikos P.Shanahanui. J.McCainas 2017 metų liepą teigė, kad P.Shanahano žinių stoka „beveik įžeidžianti“.

Velioniui įstrigo ir tai, kad Pentagone vieną aukščiausių postų užima buvęs JAV ginklų pramonės atstovas – esą tai prilygsta „lapės įleidimui į vištidę“.

Ar drįs nesutikti su prezidentu?

JAV sąjungininkai dabar atidžiai lauks, ką apie ilgametę partnerystę pasakys P.Shanahanas, ir vertins, ar jo komentarai skirsis nuo J.Mattiso pasisakymų. D.Trumpas partnerius atvirai peikia dėl nepakankamo gynybos finansavimo.

Ar P.Shanahanas drįs paprieštarauti prezidentui, kuris žinomas kaip užsispyrėlis, nemėgstantis girdėti nuomonių, kitokių nei jo?

Nemažai aukšto rango administracijos pareigūnų savo pareigas turėjo palikti būtent dėl šios priežasties.

Pirmasis D.Trumpo administracijos JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir buvęs patarėjas nacionaliniam saugumui Herbertas Raymondas McMasteris pasitraukė, daiktus jau renkasi ir Baltųjų Rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly

Tiesa, vienas AP šaltinis, artimas P.Shanahanui, tikino, kad pastarasis prireikus tikrai paprieštaraus D.Trumpui: „Jis visą gyvenimą pasisakydavo kitaip nei vadovybė, jei to reikėdavo. Jis dėl to tikrai nedvejos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius