-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

H.Clinton – per žingsnį nuo nominacijos, D.Trumpas toliau nuosekliai stiprina pozicijas

Ir Hillary Clinton, beveik nebesustabdoma demokratų favoritė, ir respublikonų kampanijos lyderis Donaldas Trumpas padidino tempą prieš būsimus pirminius rinkimus ir sutriuškinę savo varžovus Niujorke šiuo metu jau yra beveik tiesiame kelyje, kad užsitikrintų kandidatų į prezidentus statusą.
Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas
Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

H.Clinton, jau nuėjusi 81 proc. kelio iki paskyrimo Demokratų partijos kandidate, kuris išslydo jai iš rankų prieš aštuonerius metus, gali pralaimėti visus likusius pirminių rinkimų balsavimas ir vis tiek triumfuoti.

Buvusios valstybės sekretorės įtikinama pergalė Niujorko pirminiuose rinkimuose iškėlė rimtų klausimų, ar dar ilgai tęsis jos varžovo Bernie Sanderso kampanija, palikusi nedaug galimybių jam aplenkti H.Clinton.

Tuo tarpu D.Trumpas, nors sustiprino savo lyderiavimą, dar toli gražu negali būti ramus dėl paskyrimo.

D.Trumpas siekia užsitikrinti Respublikonų partijos kandidato statusą per balsavimus pirminiuose rinkimuose, kad jam netektų dėl jo kovoti liepą Klivlande vyksiančiame partijos suvažiavime.

Milijardieriaus verslininko pergalė gimtojoje Niujorko valstijoje priartino jį prie tikslo užsitikrinti reikalingą 1 237 delegatų palaikymą, tačiau jam reikės gerai pasirodyti per pirminių rinkimų maratoną Pensilvanijoje, Merilande, Konektikute, Rod Ailende ir Delavere, kur bus balsuojama antradienį, bei įtemptose varžybose Kalifornijoje birželio 7-ąją.

Jo pagrindinis varžovas, Teksaso senatorius Tedas Cruzas, nelaimėjęs šį antradienį Niujorke nė vieno delegato, matematiškai nebeturi galimybių užsitikrinti paskyrimo pirminių rinkimų etape.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedas Cruzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedas Cruzas

Tačiau jis puoselėja viltį nugvelbti nominaciją iš D.Trumpo partijos suvažiavime, ir jo kampanijos aktyvistai karštligiškai ieško delegatų, kurie paremtų senatorių, jei D.Trumpui suvažiavime nepavyktų triumfuoti per pirmąjį balsavimą.

Tokios lygiagrečios respublikonų kandidatų pastangos, kai D.Trumpas skina pergales pirminiuose rinkimuose, o T.Cruzas ieško delegatų, kurie suvažiavime galėtų padėti jam užsitikrinti nominavimą, yra beprecedentės per kelis dešimtmečius ir didina šių lenktynių neaiškumą.

Tuo tarpu respublikonų lyderiai susirinko vandenyno pakrantėje Floridoje esančiame kurorte į Respublikonų nacionalinio komiteto pavasario susitikimą tartis dėl tolesnės strategijos.

D.Trumpas tvirtina, kad sudėtingas ir ilgas nominavimo procesas yra „suklastota sistema“, pasitelkus kurią siekiama užkirsti jam kelią tapti partijos kandidatu.

H.Clinton sėkmingas pasirodymas Niujorko valstijoje, kuriai ji aštuonerius metus atstovavo Senate, nutraukė B.Sanderso pastarųjų pergalių virtinę ir sustiprino buvusios pirmosios JAV ponios pozicijas prieš kitus artėjančius balsavimus pirminiuose rinkimuose. Ji gali pralaimėti juos visus ir vis tiek užsitikrinti paskyrimą – su sąlyga, kad pasirodys pakankamai gerai, kad užsitikrintų kažkiek delegatų.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rinkiminė agitacija Niujorko valstijoje
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rinkiminė agitacija Niujorko valstijoje

Vermonto senatoriaus B.Sanderso patarėjai leido suprasti, kad jis neketina nuleisti rankų iki Demokratų partijos suvažiavimo Filadelfijoje.

B.Sandersas sugrįžo į savo namus Vermonte, bet jau ketvirtadienį ir penktadienį dalyvaus kampanijos renginiuose Pensilvanijoje.

Respublikonų stovykloje tiek D.Trumpas, tiek T.Cruzas kviečia savo partiečius paremti jų kandidatūras, bet daug partijos lyderių dar svyruoja.

Tuo tarpu H.Clinton vykdys agitaciją Filadelfijoje, kur kartu su buvusiu generaliniu prokuroru Ericu Holderiu pristatys savo planus, kaip pažaboti su šaunamaisiais ginklais susijusį smurtą.

Respublikonų stovykloje tiek D.Trumpas, tiek T.Cruzas kviečia savo partiečius paremti jų kandidatūras, bet daug partijos lyderių dar svyruoja.

Kai kurie jų D.Trumpą laiko grėsme pačios partijos egzistavimui, kiti būgštauja, kad partija bet kokiu atveju subyrėtų, jei T.Cruzas paveržtų pergalę iš D.Trumpo per nuožmų ir painų delegatų mūšį Klivlande.

Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas, vienintelis likęs D.Trumpo ir T.Cruzo varžovas kovoje dėl paskyrimo partijos kandidatu, užsitikrino keturių Niujorko delegatų paramą, tačiau iki šiol tebėra iškovojęs vos vieną pergalę pirminiuose rinkimuose – savo gimtojoje valstijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius