-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hadžo apeigose dalyvaujantys maldininkai antrą dieną mėto akmenis į Šėtoną simbolizuojančius stulpus

Šimtai tūkstančių musulmonų maldininkų slėnyje netoli Saudo Arabijos šventojo Minos miesto pirmadienį jau antrą dieną mėtė akmenis į Šėtoną vaizduojančius stulpus – tai paskutinis ir pats pavojingiausias kasmet vykstančio hadžo ritualas.
Maldininkai mėto akmenis.
Maldininkai mėto akmenis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Minios maldininkų skuba mėtyti akmenis į tris simbolinius stulpus ir jau antradienį užbaigti paskutinį savo piligrimystės į švenčiausią musulmonams Mekos miestą etapą. Tačiau kol kas pranešimų apie rimtesnius incidentus nėra.

Ankstesniais metais šios apeigos pareikalaudavo šimtų žmonių aukų, kai maldininkams grūdantis kuo arčiau stulpų kildavo pražūtingos žmonių spūstys.

„Šiemet akmenų mėtymas buvo lengvas, kitoks nei ankstesniais metais“, – sakė 33 metų maldininkas iš Pakistano Calazaras Shahas, į čia atvykęs jau antrą kartą.

Pagal ritualą, kiekvieną iš trijų hadžo pabaigą žyminčios Aukojimo šventės (Id al Adhos) dienų piligrimai privalo mesti po septynis akmenis į kiekvieną iš 25 metrų aukščio stulpų.

Po akmenų mėtymo į Šėtoną ritualo maldininkai eina į Mekos Didžiąją mečetę „atsisveikinti“ su Kaaba – kubo formos statiniu, kuriame įmūrytas Juodasis akmuo – švenčiausia islamo relikvija. Kaip tikima, tai yra akmuo, likęs iš Adomo pastatyto pirmojo aukuro Dievui.

Antradienį bus trečia ir paskutinė akmenų mėtymo ritualo diena, kuri užbaigs hadžo apeigas.

Saudo Arabijos valdžia, siekdama išvengti tokių tragedijų kaip 2006-aisiais, kai žuvo 364 žmonės, 2004-aisiais, kai žuvo 251 žmogus, ir 1990-aisiais, kai žuvo 1 426 žmonės, slėnyje prie Šėtoną simbolizuojančių stulpų pastatė daugiaaukštį pėsčiųjų taką.

Šiemet hadže dalyvauja daugiau kaip 2,93 mln. maldininkų, iš jų 1,83 mln. tikinčiųjų iš užsienio.

Atlikti hadžą bent kartą gyvenime privalo kiekvienas šią kelionę pajėgus atlaikyti musulmonas.

Saudo Arabijai iki šiol pavyko išvengti kitas valstybes sukrėtusių masinių protestų, reikalaujančių demokratinių permainų šalyje.

Saudo Arabijos naujienų agentūros SPA interneto svetainė pirmadienį cituoja karalių Abdullah, kuris sako, kad hadžas skatina musulmonų „vienybę ir solidarumą“, bei ragina pasaulio musulmoniškas tautas „įveikti susiskaldymą ir nesutarimus“.

Kitame karaliaus Abdullah kreipimesi, kurį jo vardu perskaitė sosto įpėdinis Nayefas bin Abdulas Azizas, monarchas nurodo, kad „islamo tauta susiduria su nuolatiniais iššūkiais, kurie reikalauja įvertinti ateities pavojus“.

„Mes privalome pripažinti, kad susiskaldymas atneša tik chaosą ir silpnumą, kuris naudingas tik tautos priešams“, – sako jis, kaip manoma, kalbėdamas apie Arabų pavasario sukilimus, per kuriuos buvo nuversti ilgamečiai Tuniso, Egipto ir Libijos vadovai.

„Kreipiuosi į lyderius ir musulmonus, prašydamas prisiimti sau istorinę atsakomybę. Privalome pasirinkti vienybės kelią, o ne chaosą“, – sakoma pareiškime.

Saudo Arabijai iki šiol pavyko išvengti kitas valstybes sukrėtusių masinių protestų, reikalaujančių demokratinių permainų šalyje, nors mažumą sudarantys ir sau lygių teisės sunitų valdomoje karalystėje reikalaujantys šiitai rytinėje dalyje yra surengę ne vieną demonstraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius