Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Hamas“ užpulto festivalio vieta pakeista paskutinę minutę: sutapimas ar sąmokslas?

Jau po spalio 7-osios „Hamas“ atakų prieš Izraelį internete ėmė rasti įvairių sąmokslo teorijų. Kai kurios iš jų susietos su muzikos festivaliu kibuce, kuris tapo bene pirmuoju teroristinės grupuotės taikiniu. Socialiniuose tinkluose platinami įrašai, esą renginys iš pradžių turėjo vykti kitoje vietoje, o apie tikslią jo vietą pranešta vos 48 val. iki pradžios. Internautų aiškinimu, tai buvo sąmokslas.
„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje
„Hamas“ surengtų žudynių vaizdai / „Scanpix“/AP nuotr.

Įžvelgė keistas aplinkybes

Vienas lietuvis „Facebook“ vartotojas savo paskyroje pasidalijo kito socialinio tinklo – „X“ (anksčiau „Twitter“) vartotojo pastebėjimais apie esą keistus sutapimus.

„Izraelyje vykusiame muzikos festivalyje įvyko kažkas keisto, – įrašą iš „X“ išvertė jis. – Renginys buvo suplanuotas kitoje vietoje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tik prieš pat festivalį, kurį atakavo „Hamas“, paaiškėjusi jo vieta gimdo sąmokslo teorijas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tik prieš pat festivalį, kurį atakavo „Hamas“, paaiškėjusi jo vieta gimdo sąmokslo teorijas

Apie jį buvo pranešta prieš 48 valandas ir jis buvo perkeltas į vietovę su prasta apsauga, į zoną, kuri nebuvo tinkama tokio lygio renginiui.

Kodėl visas tarptautinis muzikos festivalis, apie kurį buvo pranešta prieš 48 valandas, buvo perkeltas į nesaugią vietą? Tai buvo sąmokslas ir auka.“

„X“ vartotojas tokį tekstą anglų kalba buvo paskelbęs pora dienų anksčiau, praėjusi daugiau nei trims paroms po pirmųjų „Hamas“ atakų.

Nors šie pastebėjimai yra teisingi, jų neužtenka, norint įrodyti, kad festivalis buvo sąmokslas ar buvo surengtas pagal tam tikrą planą.

Vietą pranešė prieš pat pradžią

Dalyvauti šiame festivalyje iš anksto planavo tūkstančiai žmonių. Pasak Jungtinės Karalystės dienraščio „The Guardian“, apie tikslią vietą, kurioje vyks renginys, jo dalyviams buvo pranešta likus vos kelioms valandoms iki renginio pradžios. Tai buvo kibucas Re‘im, esantis už kelių mylių nuo sienos su Gazos Ruožu.

BBC teigimu, festivalio dalyviai numatytu laiku atokioje Izraelio vietovėje susirinko į renginį, kuriame buvo žadami šokiai ir muzika. Britų visuomeninis transliuotojas taip pat nurodo, kad vietovė iš pradžių nebuvo atskleista. Ją dalyviai sužinojo tik artėjant renginiui.

„Artėjant renginiui bilietų turėtojams buvo nurodyta vykti į šiaurę nuo Re'im kibuco, maždaug už 6 km į rytus nuo Gazos Ruožo. Vakarėlio organizatoriai žadėjo „vienybės ir meilės kelionę“, – rašoma BBC straipsnyje.

Oficialiame renginio puslapyje „Facebook“ buvo nurodytas renginio organizatorius ir data, tačiau tiksli vieta nepaminėta. Galima rasti festivalio žemėlapį, kuriuo organizatoriai pasidalino dieną prieš renginį, bet vien iš jo taip pat sudėtinga spręsti, kuri tai vietovė.

Ekrano nuotr. iš eventer.co.il/Festivalio „Supernova“, kurį atakavo „Hamas“, reklama
Ekrano nuotr. iš eventer.co.il/Festivalio „Supernova“, kurį atakavo „Hamas“, reklama

Galima rasti ir spalio 4 d. įrašą, kuriame organizatoriai dalijosi informacija apie renginio vietą, bet ir čia nebuvo nurodyta konkreti vieta.

„Tarp kerinčių medžių ir atvirų erdvių, po ryškiomis žvaigždėmis ir mėlynu dangumi, slypi tyras žemės sklypas, kuris tuoj taps privačia nubų genties kultūros ir muzikos šventykla“, – rašoma apie vietovę.

Oficialioje festivalio svetainėje konkreti vieta taip pat nenurodoma.

„Nova“ gentis kviečia visus pasinerti į vienybės ir meilės kelionę, kuri sujungia naują ir įspūdingą vietą“, – rašoma puslapyje.

Spalio 3 d. paskelbtame įraše „Facebook“ organizatoriai davė vieną užuominą, kur tikėtis festivalio: „Renginys vyks galingoje medžių pilnoje vietovėje gamtoje, stulbinančioje savo grožiu ir pritaikytoje jūsų patogumui, apie valandą ir ketvirtį į pietus nuo Tel Avivo“, – rašoma įraše.

Šiuo atveju sunku spręsti, ar kalbama apie Re’im teritoriją, tačiau nurodytas laiko tarpas sutampa. Tel Avivą ir Re’imą skiria apie 92 km. Autobusas tokį atstumą užtrunka 1 val. 12 min. Dėl to tikėtina, kad kalbama būtent apie šią lokaciją.

Normali praktika

Pasak „Billboard“, iš pradžių neplanuota festivalį rengti būtent Re‘im – organizatoriai jį perkėlė į šią vietą likus vos dviem dienoms iki pradžios, kai pirmiau numatytoje vietovėje surengti nepavyko. Tačiau nenurodoma jokia konkreti priežastis, kodėl renginys perkeltas iš pirminės vietos.

Šią informaciją pateikė vadybininkas Razas Gateris, atstovaujantis keliems atlikėjams, kurie turėjo groti festivalyje. Jis buvo renginyje, kai prasidėjo išpuolis, bet prasidėjus žudynėms sugebėjo greitai pabėgti.

Naujoje vietoje – Re‘im – buvo įrengtos dvi scenos. Pradėję ataką „Hamas“ kovotojai uždarė kelią į festivalį iš abiejų pusių, kad dalyviai negalėtų pabėgti.

Stopkadras/Nufilmuota, kaip „Hamas“ įsiveržė į pasienio kibucą Izraelyje
Stopkadras/Nufilmuota, kaip „Hamas“ įsiveržė į pasienio kibucą Izraelyje

Pasak kai kurių šaltinių, renginyje dalyvavo iki 4 tūkst. žmonių. Iš filmuotos medžiagos matyti, kad dauguma jų buvo jaunesni nei 30 metų.

Nors festivalio vietos pakeitimas gali atrodyti keistai ar kaip nelemtas sutapimas, tai nėra pirmas atvejis, kuomet panašūs renginiai pakeičia vietą (čia, čia, čia, čia).

Internete nemažai žmonių vis svarstė, kodėl festivalis buvo organizuojamas taip arti Gazos Ruožo. Apie tai prakalbo ir žinomas elektroninės muzikos atlikėjas DJ Alok, kurio tėvas yra šių renginių franšizės sumanytojas.

Jam kilo klausimas, kodėl festivalis vyko vos 30 už minučių kelio nuo Gazos Ruožo.

„Tada sužinojau, kad renginiai ten vyksta nuo 2000 m., jie vyksta labai dažnai. Tiesą sakant, užvakar toje pačioje vietoje vyko dar vienas renginys, o kitą vakarą ten pat bus dar vienas. Tiems, kurie nežinote, Izraelis – vienas didžiųjų elektroninės muzikos ir tokio profilio festivalių centrų“, – aiškino jis.

Nors tai, kad festivalis turėjo vykti kitoje vietovėje, yra tiesa, Re‘im tokio lygio renginys nebuvo organizuojamas pirmą kartą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Netoli Gazos Ruožo vykusio festivalio, kuris tapo bene pirmuoju „Hamas“ taikiniu, vieta iš tiesų galutinai paaiškėjo tik prieš pat pradžią. Jį norėta rengti kitoje vietoje, bet priežastis, kodėl buvo perkeltas, nebuvo atskleista.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius