Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hillary Clinton žodžiai Vilniuje sukėlė pyktį Maskvoje

Maskvą papiktino JAV atstovų pareiškimai apie Rusijoje vykusius rinkimus į Valstybės Dūmą.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Laikome nepriimtinais JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton, taip pat Baltųjų rūmų ir Valstybės departamento atstovų pareiškimus apie Rusijoje vykusius parlamento rinkimus“, – sakoma antradienį paskelbtame Rusijos URM pareiškime.

Maskva tikisi, „kad ateityje amerikiečiai susilaikys nuo nedraugiškų pareiškimų, kurie prieštarauja iš esmės teigiamai mūsų dvišalių santykių plėtrai“.

Rusijos URM „apgailestaudama turi konstatuoti, kad Vašingtonas laikosi seniai atgyvenusių stereotipų, toliau kabina etiketes, net nemėgindamas išsiaiškinti, kas iš tiesų vyksta mūsų rinkimuose“.

„Rusijos piliečiai pasirinko, aktyviai dalyvaudami rinkimuose. Tiktai jie gali nuspręsti mūsų šalies ateitį, nepaisant šališkų vertinimų ir politizuotų receptų“, – pažymima dokumente.

Atsakydama į Vašingtono kritiką, Rusijos URM primena, kad „pačių JAV rinkimų sistemai toli iki tobulumo“, apie tai buvo ne kartą kalbėta. „Ji (JAV rinkimų sistema) negali būti atvirumo ir teisingumo etalonu, ką, pavyzdžiui liudija, menkas rinkėjų dalyvavimas įvairių lygių rinkimuose“, – sakoma Rusijos URM pareiškime.

„JAV vykdomoji valdžia turėtų užsiimti šios situacijos priežasčių analize ir jos gerinimu“, – pataria Rusijos užsienio reikalų žinyba.

Anksčiau antradienį JAV valstybės sekretorė H.Clinton Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ministrų tarybos susitikime Vilniuje kritikavo sekmadienį Rusijoje įvykusius Valstybės Dūmos rinkimus, kurie, jos teigimu, „nėra nei laisvi, nei teisingi“.

„Kai valdžia nesugeba nubausti tų, kurie puola žmones, reikalaujančius savo teisių ir nurodančių į jų pažeidinėjimus, ji sugriauna teisingumą ir pamina žmonių pasitikėjimą savo vyriausybėmis. Tai regėjome daugelyje valstybių, neseniai ir Dūmos rinkimuose Rusijoje, kurie nebuvo nei laisvi, nei teisingi“, – sakė H. Clinton.

„Mums didelį susirūpinimą kelia šių rinkimų tvarka. Nepriklausomos politinės partijos, tokios, kaip PARNAS, nebuvo registruojamos, mes taip pas sunerimę dėl pranešimų, kad stebėtojų, tarp kurių organizacija Golos, tinklalapiai dėl kibernetinių atakų buvo neprieinami, ir tai visiškai prieštaravo stebėtojų teisei sekti rinkimų eigą“, – pareiškė ji.

„Mes pamatėme Rusijos valdžios pasirengimą leisti ESBO stebėti rinkimus, ir mes dabar tikimės, kad bus imtasi veiksmų pagal rekomendacijas, kurias pateiks ESBO stebėtojų misija“, – sakė JAV valstybės sekretorė.

„Rusų rinkėjai verti to, kad būtų visiškai išsiaiškinti rinkimų klastojimai bei manipuliacijos, jie nusipelnė to, kad jie būtų išgirsti, o jų balsai įskaityti. Tai reiškia, kad jie nusipelno laisvų, teisingų, skaidrių rinkimų ir lyderių, kurie yra jiems atskaitingi“, – sakė H.Clinton.

Tuo metu Maskvoje ir Peterburge antrą dieną vyksta masinės protesto akcijos rinkimų rezultatais nepatenkintų žmonių, kurie negalėjo dalyvauti rinkimuose, nes priklauso vadinamajai „nesisteminei opozicijai“. Šias akcijas lydi gausūs opozicijos atstovų sulaikymai: Maskvoje – apie 300, Sankt Peterburge – apie 200.

Laikraščio „Kommersant“ žurnalistas Aleksandras Černych, kuris antradienį buvo sulaikytas ir sumuštas per opozicijos akciją Maskvoje Triumfo aikštėje, ketina kreiptis į teismą ir apskųsti policininkus, sakė vyriausiasis redaktorius.

Mitingai prieš rinkimų duomenų falsifikavimą antradienį vakare surengti ir Pavolgyje – Samaros centre prie prekybos centro „Park House“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius