-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Homoerotinė parodija tapo rusų solidarumo ir pasipriešinimo simboliu

Prieš keletą savaičių internete išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota 14 Rusijos aviacijos instituto kadetų, parodijuojančių garsios dainos vaizdo klipą. Greitai vaikinų išdaiga tapo spontaniško solidarumo, organizuotumo ir laisvės triumfo prieš biurokratiją simboliu, rašo „The New Yorker“.
Aviacijos kadetų parodija
Aviacijos kadetų parodija / Ištrauka iš vaizdo įrašo

Originalus populiaraus italų diskžokėjaus Benny Benassi dainos „Satisfaction“ klipas, pasirodęs 2002-aisiais, yra saviparodija: kitų muzikinių klipų, erotikos ir reklamos. Vaizdo įraše matyti keletas mažai prisidengusių moterų su įvairiais įrankiais, pavyzdžiui, plaktuku ar akmens grąžtu.

Benny Benassi klipe vaizduojami techniniai įrankių aprašymai, o šalia jų – išsirietusios ir burnas pravėrusios merginos, primenančios „Victoria's Secret“ katalogą.

VIDEO: Benny Benassi dainos „Satisfastion“ klipas

Kadetų parodijoje – vien vaikinai, seno bendrabučio interjeras ir čia randami namų apyvokos reikmenys: šluota, lygintuvas, langų valiklio butelis. Pirmajame parodijos plane – jauni kūnai, pridengti tik apatiniais, diržais, kaklaraiščiais ir karinėmis kepurėmis.

Pasiekė milijonus žmonių

Panašu, kad kadetai neketino paviešinti šio vaizdo įrašo. Vis dėlto sausio viduryje parodija atsirado internete ir sulaukė pareigūnų reakcijos – oro transporto ministras pareiškė formuojantis komisiją „tirti visas šio pyktį keliančio incidento aplinkybes ir priežastis“.

Prokuratūra pradėjo savo tyrimą, tačiau greitai jį nutraukė – pareiškė, kad nepažeisti jokie įstatymai.

VIDEO: Kadetų parodija

Aviacijos instituto vadovas viešai palygino kadetus su „Pussy Riot“ – protestuotojų muzikos grupe, kurios narės už performansą cerkvėje buvo nuteistos dvejiems metams kalėjimo. Vietos gubernatorius pareiškė, kad kadetai turi būti nubausti, tačiau nepašalino jų iš akademijos.

Valstybinė televizija per pokalbių laidas ir žinias kadetų parodiją transliavo milijonams žiūrovų.

„Matau aiškią homoseksualumo išraišką“, – seksologe prisistačiusi moteris sakė vaizdo įrašą transliavusiam kanalui. „Tai – provokacija“, – pridūrė jos sesuo, taip pat vadinanti save seksologe.

Netikėtas solidarumas

Neilgai trukus internetą užplūdo vaizdo įrašai, kuriuose reiškiama parama kadetams. Dažniausiai greta jų buvo naudojama grotažymė #Satisfaction.

Prisijungė profesinių mokyklų studentai – statybos, žemės ūkio ir pagalbos tarnybų. Tuomet – žokėjai ir arklidžių darbininkai, teatro trupė, slaugytojos, Rusijos moterų biatlono komandos narės.

Daugumoje klipų buvo skleidžiama paramos kadetams žinutė, prie kai kurių buvo nurodyta identifikuoti veikėjus padedanti informacija, pavyzdžiui, „medicinos studentai palaiko aviacijos kadetus“. Dauguma paramą reiškė dėvėdami uniformas – jei tokias turi.

Ukrainos plaukikų komanda nusifilmavo po vandeniu, kita grupė – sniege. Retesnis atvejis – iš abiejų lyčių sudaryta grupė, įsiamžinusi saunoje.

VIDEO: Ukrainos plaukikų parodija

Moterys, prisistatančios kaip pensininkės, nusifilmavo skurdžiame komunaliniame bute.

VIDEO: Rusijos pensininkių parodija

Paneigia mitus

Tokių vaizdo įrašų tik daugėja, juos kuria pačios įvairiausios Rusijos visuomenės grupės: nuo aštuoniolikmečių kadetų iki vidutinio amžiaus vidurinei klasei priklausančių saunos entuziastų ar pensinio amžiaus komunalinių butų gyventojų.

Tokia įvairovė – geriausias įrodymas, kad Rusijos visuomenė nėra tokia konservatyvi, kaip pastaraisiais metais tikino Kremlius.

Tiesa, sociologai tą žinojo jau seniai: nors Vladimiras Putinas pozicionuoja Rusiją kaip įsivaizduojamos „tradicinių vertybių civilizacijos“ centrą, nepriklausomos apklausos atskleidžia, kad dauguma rusų palaiko teisę į abortą ar neištikimybę vertina palankiau nei kitos šalys.

Tuo pat metu dauguma šalies gyventojų save laiko stačiatikiais ir atvirai demonstruoja homofobiją. Greičiausiai todėl, kad bažnyčia ir asmenų puolimas dėl jų seksualinės orientacijos yra du pagrindiniai Kremliaus ideologijos ramsčiai. Be to, rusams yra nuolat primenama, kokios nuomonės šiomis temomis iš jų tikimasi.

Atsižvelgiant į Rusijos oficialią ir itin politizuotą homofobiją, šios parodijos – vulgarus ir žaismingas protestas, net ir tokioje situacijoje, kai valstybė monopolizavo viešąją erdvę, o už protestus apskritai ir „homoseksualumo propagandą“ gresia griežtos bausmės.

Kiekviename vaizdo įraše demonstruojamas solidarumas grupelei nepažįstamųjų. Jis įrodo eilinių piliečių sugebėjimą organizuoti ir veikti drauge, nors atrodė, kad valstybė šį sugebėjimą iš jų buvo atėmusi.

Daugumoje šių vaizdo įrašų yra pakankamai režisūros, choreografijos ir rizikos: nemažai jų baigiasi tuzinui ar daugiau jaunų vyrų kartu šokant – skalbykloje, bendrabutyje ar po vandeniu.

Vaizdo įrašų daugėja, jie tampa mažiau seksualūs, tačiau kur kas labiau juokingi. Vis dėlto daugeliu atveju paskutinė scena – homoerotiška.

Tai atrodo neįtikėtina šalyje, kuri ne tik giliai homofobiška, bet ir kurioje pastaruosius šešerius metus buvo vykdoma prieš gėjus nukreipta kampanija.

Aiškėja, kad homoerotiškumo demonstravimas gali tapti galios instrumentu priešinantis valdžios pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius