Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge surengta didelė demonstracija policijai paremti

Honkonge tūkstančiai aktyvistų sekmadienį susirinko prie vietos parlamento pastato, tačiau šįkart demonstrantai išėjo išreikšti palaikymo policijos pareigūnams, kritikuotiems už ašarinių dujų ir guminių kulkų naudojimą per neseniai vykusius didelius opozicijos protestus.
Demonstracija Honkonge
Demonstracija Honkonge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiulė minia, kurioje dauguma žmonių buvo apsirengę mėlynai arba baltai, demonstruoja ideologinį susiskaldymą šiame svarbiame finansų centre, krečiamame didžiausių politinių neramumų per pastaruosius dešimtmečius.

Anksčiau šį mėnesį Honkonge buvo surengti du rekordinio dydžio mitingai, žmonėms protestuojant prieš dabar jau atidėtą planą leisti įtariamuosius išduoti žemyninės Kinijos teisėsaugai.

Per šias demonstracijas taip pat buvo įsiplieskę precedento neturinčių susirėmimų su policija.

Birželio 12-ąją policija naudojo ašarines dujas ir šaudė guminėmis kulkomis, kad išvaikytų prie parlamento susirinkusius ekstradicijos įstatymo priešininkus, daugiausiai jaunimą.

Policija šią demonstraciją įvardijo kaip riaušes ir teisino savo taktiką, bet oponentai kaltino pareigūnus naudojus per didelę jėgą ir ragino atlikti nepriklausomą tyrimą.

Per pastarąsias dvi savaites įpykusių žmonių minios dukart blokavo miesto policijos būstinę.

Sekmadienį surengtoje policijos palaikymo akcijoje dalyvavo pastebimai daugiau vyresnio amžiaus žmonių; kai kurie mojavo Kinijos vėliavomis. Šis mitingas buvo gerokai mažesnis negu ankstesnės ekstradicijos priešininkų eitynės, bet aiškiai rodė, kad policija ir Pekino politiką remiantis isteblišmentas turi apsčiai šalininkų.

„Negaliu susitaikyti su žmonių elgesiu policijos atžvilgiu“, – naujienų agentūrai AFP sakė 70-metė demonstrantė Frances Yu.

54 metų biuro darbuotojas, pavarde Wongas, sakė, kad pareigūnai stengėsi „palaikyti tvarką“ ir kad prieš ekstradiciją protestavę žmonės žengė per toli.

„Atrodė, tarsi jie būtų pamišę – puldinėjo, tyčiojosi iš policininkų... Man tai atrodo itin neprotinga“, – jis sakė AFP.

Daug policijos šalininkų į mitingą atėjo su vaikais, siekdami pademonstruoti esantys tylioji ir taikinga dauguma.

Vis dėlto per šią akciją buvo ir gana įtemptų momentų.

Prie vieno įėjimo į metropoliteną netoli mitingo vietos keli demokratijos reikalaujantys protestuotojai sulaukė priešiškų šūksnių iš daug didesnės policijos šalininkų minios.

Pareigūnai ir kiti žmonės turėjo įsikišti, kad nuramintų padėtį.

Kiti įžeidžiamai šūkaliojo žurnalistams ir demokratiją palaikantiems protestuotojams, įkūrusiems stovyklą prie įėjimo į parlamentą.

Dauguma plakatų ir piešinių, anksčiau priklijuotų ant parlamento pastato sienų ekstradicijos priešininkų, buvo nuplėšti pro šalį ėjusių policijos šalininkų.

Demokratijos šalininkų stovykla pirmadienį planuoja surengti dar vieną mitingą. Organizatoriai sakė, kad tikisi didžiulės minios.

Protestai prieš ekstradicijos įstatymą paaštrino didėjančius nuogąstavimus, ypač tarp jaunų honkongiečių, kad Pekinas yra užsimojęs sutrypti unikalią jų miesto laisvę ir kultūrą, padedamas centrinę vyriausybę remiančios vietos valdžios.

Daug metų vykę protestai, per kuriuos buvo raginama suteikti Honkongo gyventojams patiems rinkti savo lyderius, nesulaukę jokių nuolaidų iš Pekino.

Mieste taip pat aktyviai veikia griežtai nacionalistinė isteblišmento šalininkų stovykla, ypač populiari tarp vyresnių gyventojų, kritikuojančių prodemokratinės stovyklos protestuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius