Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 04 /10:31

Honkongo aktyvistė antrą kartą nuteista už „kurstymą“ minėti Tiananmeno įvykių metines

Įkalinta demokratijos šalininkė Chow Hang-tung apkaltino Honkongo teismus kriminalizuojant žodžio laisvę ir padedant valdžiai išdildyti iš atminties Tiananmeno represijas, teisėjams ją antrą kartą pasiuntus už grotų dėl „kurstymo“ minėti šių įvykių metines.
Chow Hang-tung
Chow Hang-tung / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

36 metų teisininkė, atstovavusi pati sau per daugelį teismo posėdžių, dažnai sakydama ugningas kalbas, yra buvusi nevyriausybinės organizacijos „Honkongo aljansas“ lyderė.

Ši likviduota grupė anksčiau organizuodavo didžiulius minėjimus su žvakėmis, skirtus pagerbti žmones, nužudytus Pekine 1989 metų birželio 4 dieną, kai Kinija pasiuntė kariuomenę demonstracijoms už demokratiją numalšinti.

Honkongo policija kovos su koronavirusu ir saugumo sumetimais uždraudė vėliausias dvi tokias akcijas, o teismai jau įkalino kelis aktyvistus, 2020 metais nepaklususius šiam draudimui, įskaitant Chow Hang-tung.

Pernai birželį ji taip pat buvo sulaikyta dėl dviejų paskelbtų straipsnių, kuriuose ji ragino honkongiečius uždegti žvakes ir paminėti represijų metines.

Antradienį teismas, nusprendęs, kad tos aktyvistės publikacijos prilygsta kurstymui nepaisyti policijos draudimo, skyrė jai metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

„Šiuo nuosprendžiu siunčiama žinia, kad kaltas žvakės uždegimas, kad kalti yra žodžiai“, – teisme sakė Chow Hang-tung.

„Vienintelis būdas apginti žodžio laisvę – toliau reikšti savo nuomonę“, – pridūrė ji.

„Tikrasis nusikaltimas yra žudikų dangstymas įstatymais ir aukų ištrynimas valstybės vardu“, – pareiškė aktyvistė.

Honkongas anksčiau buvo vienintelė vieta Kinijoje, kur buvo toleruojamas masinis Tiananmeno įvykių minėjimas. Tačiau po didžiulių prodemokratinio judėjimo protestų, neretai peraugdavusių į smurtą, Pekinas ėmėsi pertvarkyti šį pusiau autonominį miestą pagal savo autoritarinę viziją.

Istorijos ištrynimas

Chow Hang-tung per visą bylos nagrinėjimo procesą tiesmukai gynėsi.

Antradienį suteikus aktyvistei žodį, ji perskaitė ištraukų iš Tiananmeno žudynių aukų artimųjų atsiminimų.

Teisėja Amy Chan ją už tai papeikė, bet kai kurie posėdį stebėję žmonės ėmė ploti. Paskui A.Chan liepė policijai užsirašyti plojusių asmenų tapatybės numerius.

„Įstatymas niekam neleidžia naudotis savo laisve neteisėtomis priemonėmis“, – nutarė A.Chan.

„Ji [Chow Hang-tung] buvo pasiryžusi atkreipti dėmesį ir apie tai skelbti, siekdama paraginti visuomenę susiburti“, – pridūrė ji.

Priimdama nuosprendį teisėja pabrėžė, kad Chow Hang-tung elgėsi „teisuoliškai“, nesigailėjo ir naudojosi teismo sale kaip tribūna savo politinėms pažiūroms reikšti.

Aktyvistė jau atlikinėjo vienų metų bausmę ankstesnėje su Tiananmeno įvykiais susijusioje byloje, tačiau dabar jai gali tekti praleisti už grotų iš viso metus ir 10 mėnesių.

Jai taip pat pareikšti kaltinimai dėl nusikaltimų nacionaliniam saugumui, už kuriuos gali grėsti laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

„Honkongo aljanso“ lyderiai, įskaitant Chow Hang-tung, yra tarp dešimčių aktyvistų, traukiamų atsakomybėn pagal nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo kriminalizuota reikšminga dalis disidentinės veiklos.

Minėtos NVO vadovaujamas muziejus buvo uždarytas, o pastarosiomis savaitėmis universitetų miesteliuose buvo nuverstos kelios statulos, skirtos Tiananmeno įvykiams paminėti.

Be to, pradėta oficiali kampanija, kuria siekiama išvalyti miestą nuo „prieš Kiniją nusiteikusių elementų“ ir žmonių, laikomų nepatriotiškais.

Mokyklose ir universitetuose perrašomos programos, siekiant ugdyti didesnį patriotizmą Kinijos atžvilgiu, o kritiškai nusiteikusios žiniasklaidos priemonės sulaukia policijos reidų ir užsidaro.

Žemyninėje Kinijoje cenzoriai jau seniai blokuoja bet kokios informacijos apie įvykius Tiananmeno aikštėje skleidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius