-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo policija budės balsavimo vietose per savaitgalio rinkimus

Honkonge per vietos valdžios rinkimus šį savaitgalį balsavimo vietose budės policijos pajėgos, teritorijoje vykstant antivyriausybiniams protestams.
Protestai Honkonge
Protestai Honkonge / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Honkongas Policija

Honkongo naujasis policijos komisaras Tang Ping-keungas penktadienį žurnalistams sakė, kad pareigūnai nedelsdami ir nedvejodami numalšins bet kokį smurto protrūkį.

Penktadienį prieš aušrą pasidavė šeši kaukėti protestuotojai. Per pastarąją parą policijos pajėgų apsuptą universiteto kompleksą paliko 30 žmonių.

Maždaug 3 val. vietos (ketvirtadienį 21 val. Lietuvos) laiku protestuotojai išėjo iš universiteto ir, laikydamiesi už rankų, patraukė prie patikrinimo posto.

Penki iš jų buvo apsirengę juodos, protesto judėjimo dalyvių pamėgtos spalvos drabužiais, o šeštas – dėvėjo mėlynus languotus marškinius.

Dauguma praėjusią savaitę Honkongo politechnikos universitetą užėmusių protestuotojų jau atsitraukė, bet komplekse liko nežinomas skaičius aktyvistų, kurie tikisi kaip nors išvengti arešto.

Honkongo vidurinių mokyklų vadovų asociacijos vadovas Tang Chun-keungas sakė, kad apsuptame universitete yra nepilnamečių. Pasak jo, tų asmenų skaičius nesiekia 10 ir jie yra nestabilios emocinės būklės. Tang Chun-Keungas su kitais penktadienį buvo įėjęs į universiteto miestelį, bet jų nerado.

„Mūsų advokatai ir socialiniai darbuotojai yra pasirengę suteikti pagalbą, ir mes tikimės, kad įtikinsime juos palikti kompleksą. Neramu, kad mūsų darbas darosi vis sudėtingesnis, nes studentai atsisako su mumis susitikti“, – kalbėjo jis žurnalistams.

Policijos pajėgų vadovas Tang Ping-keungas patvirtino, kad aštuoniolikos metų neturintys asmenys gali išeiti iš miestelio, nors vėliau jiems dar gali būti pareikšti kaltinimai. Jis taip pat pažadėjo, kad su visais pilnamečiais, kuriems gresia areštas, bus pasielgta teisingai.

„Padėtis blogėja ir darosi pavojinga, viduje yra daug sprogmenų ir padegamųjų bombų... mes tikimės taikiai užbaigti šį reikalą“, – sakė Tang Ping-keungas. Pareigūnas pridūrė, kad policija nėra nustačiusi universiteto apsiausties pabaigos termino.

Antivyriausybiniai protestuotojai susirėmė su policija ir blokavo netoliese esantį privažiavimą prie svarbaus tunelio, kuris iki šiol yra uždarytas.

Tai buvo naujausias protestuotojų žingsnis per daugiau nei penkis mėnesius trunkančius neramumus šioje pusiau autonominėje Kinijos teritorijoje.

Protestuotojai reikalauja surengti demokratiškus rinkimus ir pradėti nepriklausomą tyrimą dėl įtariamo policijos brutalumo, susidorojant su protestuotojais.

Ketvirtadienio vakarą antivyriausybinės demonstracijos vyko mažiausiai dvejose vietose.

Penktadienį pietų metu aktyvistai vėl rinkosi dviejuose prekybiniuose rajonuose. Riaušių policija penktadienį numalšino kilusius nedidelius protestuotojų ir vyriausybės šalininkų susirėmimus miesto centre, bet didesnių susirėmimų prieš sekmadienį vyksiančius rinkimus nebuvo.

Protestuotojai baiminasi, kad dėl neramumų rinkimai gali būti atšaukti. Miesto vadovai patikino, kad jie vyks, bet perspėjo dėl galimo smurto, dėl kurio sąžiningi ir saugūs rinkimai būtų neįmanomi.

Paklaustas, ar dėl policijos pareigūnų buvimo balsavimo vietose rinkėjai nepasijus nepatogiai, policijos komisaras atsakė, kad dėl to jie „jausis saugūs ir ateis balsuoti“.

Dalyvavimas rinkimuose yra laikomas visuomenės paramos protestuotojams išraiška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius