Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo policijos kontrolės institucija palaiko teisėsaugos veiksmus prieš protestuotojus

Honkongo policijos kontrolės institucijos penktadienį paskelbtoje ilgai lauktoje ataskaitoje teigiama, kad pernai teisėsaugos pareigūnai naudojo jėgą per užsitęsusius antivyriausybinius protestus tik atsakydami į iškilusią grėsmę jų saugumui.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / „Scanpix“/AP nuotr.

Buvo 12 atvejų, kai policijos pareigūnai šaudė į žmones koviniais šoviniais, turėdami „pagrįstų įtarimų dėl mirtinos jėgos“ panaudojimo arba ketinimo ją panaudoti prieš juos, sakoma Nepriklausomos policijos skundų tarybos ataskaitoje.

Tačiau šios išvados vargu ar įtikins policijos kritikus, teigiančius, kad pareigūnai nepagrįstai naudojo kovinius šaudmenis ir gumines kulkas, ašarines dujas ir paprikinį purškalą, siekdami sutramdyti ilgus mėnesius trukusius didžiulio masto protestus, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas.

VIDEO: Demokratijos siekiantys protestuotojai išėjo į gatves – policija juos malšina agresyviau

Nors taryba yra laikoma nepriklausoma, ji buvo sudaryta Honkongo lyderės Carrie Lam, todėl kritikai sako, kad šis organas atstovauja Pekinui lojalios miesto administracijos, o ne pilietinės visuomenės interesams. Be to, taryba neturėjo reikiamų įgaliojimų tyrimui atlikti.

Per tyrimą buvo vertinamos šeši incidentai praėjusiais metais nuo birželio iki rugpjūčio, vystantis protestų judėjimui, kai Honkongo vyriausybė pabandė priimti ekstradicijos įstatymo projektą, kuris būtų leidęs išduoti žemyninei Kinijai įtariamuosius. Nors šis projektas vėliau buvo atšauktas, protestai vyko toliau. Jų dalyviai kėlė keletą reikalavimų, įskaitant reikalavimą priversti policijos pareigūnus atsakyti už brutalų elgesį su protestuotojais.

Taikiai prasidėję protestai kartais neišvengdavo smurto protrūkių, policijos ir protestuotojų susirėmimų, kaltinimų, kad pareigūnai piktnaudžiauja savo galiomis ir net slapta bendradarbiauja su organizuotais nusikaltėliais. Pastarieji kartą buvo užpuolę protestuotojus, ir dauguma jų išvengė arešto.

Ataskaitoje pripažįstama, kad policijos atsaką per susirėmimus su protestuotojais "yra kur tobulinti", taip pat rekomenduojama iš naujo apsvarstyti policijos operacijų vadovavimo struktūrą, gaires galimam jėgos panaudojimui, pareigūnų ruošimą.

VIDEO: Honkongo policija puola universiteto komplekse apsuptus protestuotojus

„Honkongas priiminėja daug tarptautiniu mastu priimtų gairių dėl jėgos panaudojimo. Žinoma, jos nėra tobulos, ir mes galime pagerinti padėtį“, – per spaudos konferenciją sakė tarybos pirmininkas Anthony Neoh.

„Taip pat norime, kad ši ataskaita pasitarnautų platesniems tikslams – kad visuomenė galėtų geriau suprasti, kas vyksta Honkonge“, – nurodė jis.

Tarptautinė ekspertų komisija, paskirta patarinėti Honkongo policijos kontrolės institucijai dėl pareigūnų elgesio per didžiulius prodemokratinius protestus, praėjusį lapkritį paskelbė, kad tarybai trūksta „galių, kompetencijos ir pajėgumų“ prasmingam tyrimu atlikti, tačiau institucija ir toliau tęsė savo darbą.

Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ kovą pareiškė, kad taryba nėra nešališka, ir pakartojo protestuotojų reikalavimus vyriausybei sudaryti tikrai nepriklausomą komisiją policijos elgesiui ištirti.

Tarybos atskaitoje sakoma, kad taikiai prasidėję protestai peraugo į smurtinius protestus, o jų dalyviai puolė policijos pareigūnus ir niokojo turtą. Policijos pareigūnai konfiskavo šautuvų, šaudmenų ir sprogmenų gamybai skirtų medžiagų, siejamų su protestuotojais ir rodančių, kad „mūsų visuomenė yra įtraukiama į terorizmo epochą“, nurodoma dokumente.

Didelio masto protestai Honkonge baigėsi, tačiau, remiantis ataskaita, jų padaryta žala ekonomikai prisidėjo prie koronaviruso pandemijos atneštų nuostolių.

Honkongas, buvusi britų kolonija, buvo grąžinta Kinijai 1997 metais, užtikrinus, kad jis galės išsaugoti savo teisines ir kitas institucijas 50 metų po perdavimo. Kritikai kaltina Kiniją didinant politinę kontrolę šioje pusiau autonominėje teritorijoje ir taip kurstant opozicijos judėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius