Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hugo Boss“ flirtą su naciais interpretavo klaidingai: ukrainiečių jie dėl to nerengs

Internete pasirodė pranešimų, esą mados namai „Hugo Boss“ pasiūs ir padovanos ukrainiečių kariams 100 tūkst. uniformų. Šalia skelbiamos ir nuotraukos, kuriose tariamai pavaizduoti reklaminiai plakatai su jų sukurtomis nacių uniformomis. Prorusiškų pažiūrų žurnalistė bandė priminti seniai sklandantį propagandinį naratyvą, gretinantį ukrainiečius su naciais. Tačiau naujiena apie dovanojamas uniformas buvo išgalvota, o reklaminiai plakatai – klaidinantys.
Mados namai „Hugos Boss“ nekūrė uniformų naciams ir nekurs ukrainiečiams
„Hugos Boss“ nekūrė uniformų naciams ir nekurs ukrainiečiams / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Sausį olandė Sonja Van den Ende savo paskyroje „Twitter“ paskelbė, esą Vokietijos mados namai „Hugo Boss“ padovanos Ukrainos kariuomenei 100 tūkst. karinių uniformų.

„Hugo Boss“ paskelbė, kad pasiūs ir padovanos Ukrainai 100 000 karinių uniformų, – rašė ji. – Mažai kas žino, kad garsaus prekės ženklo įkūrėjas Hugo Bossas Antrojo pasaulinio karo metais sukūrė uniformas Vermachto kariuomenei.“

Įraše taip pat pateiktos dvi nuotraukos, kuriose matomi tariami reklaminiai plakatai, vaizduojantys „Hugo Boss“ sukurtas karines uniformas. Vienoje nuotraukoje rašoma, kad tai yra 1934 m. kolekcija.

Šis įrašas „Twitter“ buvo peržiūrėtas daugiau nei 100 tūkst. kartų, daugiau nei 400 žmonių juo pasidalijo.

Panašiais skelbimais dalijosi ir kiti internautai. Vienas „Facebook“ vartotojas savo paskyroje pranešė tą pačią „naujieną“, kad mados namai Ukrainos kariuomenei padovanos karinių uniformų. Prie teksto taip pat pridėtos esą prieškarinės nacių karinių uniformų kolekcijos nuotraukos.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta tvirtinimas, esą mados namai „Hugo Boss“ siūs uniformas Ukrainos kariams
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta tvirtinimas, esą mados namai „Hugo Boss“ siūs uniformas Ukrainos kariams

„Prieš aštuoniasdešimt metų Vermachto ir SS kariai turėjo pačias elegantiškiausias Antrojo pasaulinio karo uniformas dėl šio pasiuvimo ir vergiško tūkstančių kalinių darbo, – aiškino jis. – Erosas ir Arėjas (senovės graikų meilės bei karo dievai – red. past.) žengia koja kojon: jei jau reikia žudyti, flirtuoti ir prievartauti, tai bent jau daryk tai stilingai.“

Kas yra įrašo autorė?

S.Van den Ende, kaip nurodyta jos paskyroje „Twitter“, yra nepriklausoma žurnalistė, geopolitikos apžvalgininkė. Čia galima rasti ir nuorodą į jos svetainę freesuriyah.eu, kurioje publikuoja straipsnius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hugo Boss“ logotipas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hugo Boss“ logotipas

Daugiau informacijos apie šią asmenybę galima rasti olandų žiniasklaidoje (čia, čia, čia).

Moteris nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios keliavo kartu su jos kariuomene ir per įvairius žiniasklaidos kanalus skelbė naujienas iš rusų kariuomenės perspektyvos. Ji buvo įvardyta kaip viena pagrindinių Rusijos propagandos skleidėjų Belgijoje ir Nyderlanduose.

Jos bandymas sugretinti ukrainiečių ir nacių kariuomenes yra gerai žinomo rusų propagandos naratyvo, kad didelė dalis ukrainiečių yra nacizmo šalininkai, dalis.

Uniformų nedovanos

Žinia, kad „Hugo Boss“ planuoja pasiūti ir padovanoti Ukrainos kariuomenei 100 tūkst. karinių uniformų, yra išgalvota. Jokios informacijos internete apie tai nėra: nei oficialioje mados namų interneto svetainėje, nei jų socialinių tinklų paskyrose.

Ukrainos Gynybos ministerijos interneto puslapyje, kuriame naujienų skiltis atnaujinama kiekvieną dieną, pranešimo apie tai taip pat nėra.

Kompanijos atstovai Belgijos faktų tikrinimo portalui knack.be patvirtino, kad tai yra melagiena, ir nurodė, jog buvo imtasi veiksmų užkirsti kelią tolesnei dezinformacija.

Ar tikrai rengė nacius?

Įrašuose publikuotos nuotraukos, tariamai vaizduojančios „Hugo Boss“ sukurtas nacių uniformas, taip pat yra ištrauktos iš konteksto.

Antroje nuotraukoje pavaizduotas vyras yra princas Josias, Waldecko ir Pyrmonto kunigaikštystės sosto įpėdinis. Jis priklausė SS ir Vokietijos nacionalsocialistinei darbininkų partijai (NSDAP, kitaip vadinamos tiesiog nacių partija), buvo išrinktas į parlamentą – Reichstagą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pierre‘o Turnerio nupieštos nacių uniformos – iš 1980 m. išleistos knygos
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pierre‘o Turnerio nupieštos nacių uniformos – iš 1980 m. išleistos knygos

Kitos nuotraukos nėra tariamos „Hugo Boss“ kolekcijos reklaminiai plakatai. Šie piešiniai iš tiesų paimti iš 1980 m. išleistos knygos „Trečiojo reicho vokiečių uniformos 1933-1945 m.”. Šios knygos iliustratorius buvo Pierre‘as Turneris, kurio piešiniai (40-41 modeliai) ir panaudoti tariamoje reklamoje.

Mitas, kad „Hugo Boss“ kūrė uniformas naciams, internete pasirodė jau ne pirmą kartą. Jis nepagrįstas patikimais faktais. Nėra jokių įrodymų, kad vokiečių verslininkas Hugo Ferdinandas Bossas, nors ir priklausė NSDAP, sukūrė nacių uniformas ar bent jų detales.

Kompanija šiuos drabužius tik gamino. Uniformų kūrėjai Karlas Diebitschas ir Walteris Heckas su ja net nebuvo tiesiogiai susiję.

H.Bossas, drabužių gamybos įmonės savininkas, 1920 m. iš tekstilės platintojo Rudolfo Borno gavo didelį rudų marškinių užsakymą. Šie buvo skirti nacių partijos nariams.

Vida Press nuotr./Nacių kariai Antrojo pasaulinio karo metu
Vida Press nuotr./Nacių kariai Antrojo pasaulinio karo metu

Laikui bėgant, naciai tapo ištikimais H.Bosso klientais, tačiau pats dizaineris uniformų nekūrė, jie jam nurodydavo kokių drabužių reikia, o verslininkas juos suteikdavo. 1938 m. vyras sutarė tiekti karines uniformas naciams.

Tai, kad H.Bossas pats nekūrė uniformų, nereiškia, kad jis neprisidėjo prie nacizmo. Vyras buvo NSDAP narys ir nacizmo šalininkas. Įrodyta, kad verslininkas savo darbuotojus išnaudojo ir versdavo dirbti ilgas dienas, jų tinkamai nemaitindavo ir nesuteikdavo sveikatos priežiūros. Per oro antskrydžius jie nebūdavo įleidžiami į slėptuves.

„Hugo Boss“ bendrovė teigė apie ryšius su naciais sužinojusi, kai 1948 m. mirusio jos įkūrėjo pavardė atsidūrė Šveicarijos bankininkų paskelbtame neaktyvių sąskaitų sąraše. Be kita ko, buvo paskelbtas atsiprašymas dėl netinkamo elgesio su darbininkais.

Kompanijos komunikacijos skyriaus atstovas Hjoerdisas Kettenbachas dar 2011 m. pareiškė, kad su kaltinimais dėl nacistinės praeities ji susidūrė visai neseniai. Dabartinė bendrovė, perimta naujų savininkų, neturinti jokių ryšių su Bossų šeima.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius