-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Elžbietos II laidotuves nepakviestos Rusijos propaganda pratrūko pykčiu: juodina karalienę vaidybinio filmo kadrais

Pasauliui atsisveikinant su britų karaliene, socialiniuose tinkluose imta platinti melagienas apie monarchę. Nemenkai prie to prisidėjo į laidotuves nepakviestos Rusijos propagandos mašina – vienoje populiarioje prokremliškoje televizijos laidoje parodyta vaizdo įrašo ištrauka, kurioje, kaip teigė vedėja Olga Skabejeva, užfiksuota, kaip Elžbieta II mėto monetas neturtingų Didžiosios Britanijos kolonijų gyventojams. Tačiau tai nėra tiesa.
Karalienė Elžbieta II
Karalienė Elžbieta II / Vida Press nuotr.

Televizijos kanalo „Rossija1“ specialiame tiesioginiame eteryje laidos vedėja O.Skabejeva negailėjo pagiežos.

„Kad visi suprastumėte, kokia iš tiesų buvo Elžbieta. Kadruose karalienė jaunystėje. Štai taip ji maitino pavergtų Afrikos tautų vaikus.

Pažvelkite į šį „gerumą“ – šeria lyg gyvūnus zoologijos sode.

Šis video parodo Vakarų ir anglosaksų požiūrį į visus šiame pasaulyje, išskyrus save“, – liejo tulžį televizijos vedėja, komentuodama vaizdo įrašą, kuriame tariamai Elžbieta II mėto maistą (pasak kitų melagienos skleidėjų, – smulkius pinigus).

Tačiau tai tėra manipuliacija. Laidoje pademonstruotas vaizdo įrašas nufilmuotas 26 metai iki karalienės gimimo ir tėra ištrauka iš filmo.

Net kelios vaizdų paieškos sistemos netrunka parodyti, kad vaizdas, kuriame užfiksuota skrybėlę dėvinti ir ant laiptų stovinti moteris, yra filmo dalis.

Prancūzijos informacinė sistema Catalogue Lumière nurodo, kad propagandai panaudoti vaizdai buvo dalis Gabrielio Veyro filmo, kuris buvo kurtas tarp 1899–1900 metų.

Vaizdai buvo nufilmuoti Prancūzijos kolonijoje Aname, Prancūzijos Indokinijoje (dabar Vietnamas).

Filmas buvo parodytas 1901 m. sausio 20 d. Lione, Prancūzijoje, pavadinimu „Indo-Kinija: Anamo vaikai, renkantys grynuosius priešais moteris“.

VIDEO: Lumière: Enfants annamites ramassant des sapèques devant la pagode des dames (1900)

Elžbieta II gimė 1926 metų balandžio 21 dieną.

Vaizdo įraše iš tiesų užfiksuotos ponia Paul Doumer – Josepho Athanaso Paulo Doumero, Prancūzijos Indokinijos generalgubernatoriaus, žmona ir jos dukra.

1899–1900 metais prancūzų režisierius G.Veyras keliavo po prancūzų kolonijas Vietname.

Jis nufilmavo apie 39 trumpus filmus ir padarė nuotraukų, skirtų Prancūzijos vyriausybei eksponuoti 1900 metų Paryžiaus parodoje „Universelle“.

Elžbieta II neturi nieko bendra su šiais vaizdais.

Apie tai, kad televizijos laidoje buvo pademonstruota melagiena, prakalbo ir Rusijos opozicioniere save laikanti laidų vedėja Ksenija Sobčak.

Ji pakomentavo siužetą: „Na kokie gi jie buki“.

K.Sobčak sulaukė ir laidos vedėjos O.Skabejevos atsakymo. Savo „Telegram“ paskyroje propagandinių laidų vedėja pripažino „klaidą“, tačiau už ją neatsiprašė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius