-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į Maskvą pargabenti Centrinėje Afrikos Respublikoje nužudytų žurnalistų palaikai

Į Maskvą sekmadienį buvo pargabenti trijų rusų žurnalistų, nužudytų Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), palaikai, pranešė Rusijos tiriamasis komitetas.
Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas ir Orchanas Džemalis
Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas ir Orchanas Džemalis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žurnalistai Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas ir Orchanas Džemalis buvo nužudyti šioje neramumų krečiamoje Afrikos šalyje pirmadienį.

Į CAR jie atvyko rinkti medžiagos apie privačios karinės bendrovės „Vagner“ veiklą šioje šalyje.

„Wagner“ apibūdinama kaip šešėlinė Kremliaus kariuomenė, kurios samdiniai veikia daugelyje karštųjų pasaulio taškų, įskaitant Siriją. Analitikai sako, kad Maskva naudojasi šia privačia bendrove, kad pridengtų savo karinę veiklą tokiose šalyse kaip Sirija ir Ukraina.

„Wagner“ apibūdinama kaip šešėlinė Kremliaus kariuomenė, kurios samdiniai veikia daugelyje karštųjų pasaulio taškų, įskaitant Siriją. Analitikai sako, kad Maskva naudojasi šia privačia bendrove, kad pridengtų savo karinę veiklą tokiose šalyse kaip Sirija ir Ukraina.

„Šiandien trijų aukų kūnai buvo pargabenti į Rusiją“, – sakoma Tiriamojo komiteto pranešime.

Siekiant nustatyti „šių Rusijos piliečių mirties priežastį“ bus atlikti teismo medicinos tyrimai, priduriama jame.

„Tęsiame darbus, kad nustatytume šio nusikaltimo aplinkybes. (Žuvusiųjų) draugai ir kiti asmenys, turintys informacijos, susijusios su šio nusikaltimo tyrimu, yra apklausiami“, – sakoma pranešime.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad žurnalistų palaikus į Maskvos Šeremetjevo oro uostą parskraidino „Air France“ lėktuvas ankstyvosiomis sekmadienio valandomis.

Penktadienį Rusija pranešė, kad tie žurnalistai įnirtingai priešinosi ginkluotiems vyrams, norėjusiems atimti iš jų filmavimo įrangą.

Juos „užpuolė nenustatyti asmenys, siekę juos apiplėšti; jie buvo nužudyti, bandydami pasipriešinti“, sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Maskva taip pat šią savaitę nurodė, kad ant K.Radčenkos, A.Rastorgujevo ir O.Džemalio kūnų nebuvo rasta kankinimo žymių.

CAR pareigūnai informavo, kad tuos rusus prie vienos kelio užkardos nušovė devynių vyrų grupė. Pranešama, kad užpuolikai dėvėjo vietos gyventojų nešiojamas skaras, bet nekalbėjo nei prancūzų, nei sangų kalbomis, kurios yra valstybinės CAR kalbos.

Šios įvykio detalės buvo sužinotos iš žurnalistų vairuotojo, kuris buvo sužeistas, bet išgyveno, informavo CAR vyriausybė.

Žurnalistai buvo atvykę filmuoti medžiagos apie privačios karinės bendrovės „Wagner“ veiklą toje šalyje bendram projektui su Tyrimų valdymo centru.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai

Tyrimų valdymo centras yra žiniasklaidos projektas, inicijuotas Kremliaus kritiku tapusio buvusio Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio, kuris užsitraukęs Vladimiro Putino nemalonę dešimtmetį praleido kalėjime, o dabar gyvena Didžiojoje Britanijoje.

Rusijos pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida bando nesureikšminti temos, kurią aiškinosi tie žurnalistai. „Wagner“ vaidmens konfliktuose karštuosiuose pasaulio taškuose ir jų aukų Maskva oficialiai nepripažįsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius