Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į NATO stojanti Suomija vežė tankus, bet ne sienos su Rusija link, o į pratybas

Kremliui reiškiant nepasitenkinimą dėl Suomijos ketinimų stoti į NATO, pastaroji atsidūrė melagienų kūrėjų akiratyje. Socialiniuose tinkluose skelbiama, esą pastaroji ėmė siųsti tankus sienos su Rusija link. Tai nėra tiesa – karinė technika geležinkeliu buvo gabenama ne tik visai kitu tikslu – į seniai suplanuotus karinius mokymus, bet ir priešinga kryptimi nei driekiasi siena.
Tankai ir kita sunkioji karinė technika buvo vežama į pratybas
Tankai ir kita sunkioji karinė technika buvo vežama į pratybas / Ekrano nuotr. iš mtvuutiset.fi

Platina tą patį vieną vaizdo įrašą

Jau keletą dienų internete plinta bemaž minutės trukmės vaizdo įrašas, kuriame matyti vienu ilgu traukinio sąstatu vežami daugiau nei pusšimtis tankų ir šarvuotųjų transporterių.

Įrašą lydi paaiškinimai įvairiomis kalbomis, esą ši technika gabenama į rytų pusę: „Suomija permeta karius prie sienos su RF“, „Suomija dislokuoja tankus arčiau Rusijos sienos“, „Suomija perkelia daugybę karinės technikos, įskaitant tankus „Leopard“ ir šarvuočius, prie sienos su Rusija“, „Tamperė (Suomija)… pakeliui Rusijos sienos kryptimi“, „Suomija tikriausiai perkelia pajėgas prie Rusijos sienos, kas ten vyksta“.

Vienoje suomiškoje grupėje socialiniame tinkle „Facebook“, remiantis rusiškame tinklalapyje paskelbtu tekstu, teigiama, esą situacija kelia nerimą: „Gynybos ministerija pradėjo netikėtą dešimties sunkiųjų tanklaivių, pėstininkų kovos mašinų ir šarvuotų įgulos vežėjų perkėlimą prie Rusijos sienos.“

Prie sienos tariamai jau išvyko mažiausiai du ginkluotės prikrauti traukiniai, gegužės pradžioje citavo vienas grupės narys, įskaitant beveik pusę turimų šarvuočių.

„Kol kas jokių oficialių pranešimų iš Suomijos pusės apie sunkiosios technikos siuntimą prie Rusijos sienos nėra, tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, kad Suomijos valdžios veiksmai aiškiai primena eskalaciją, galinčią priversti Rusiją imtis atsakomųjų veiksmų“, – rašė suomis.

Kai kuriose paskyroje šis įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 1,1 tūkst. ar 2,5 tūkst. kartų.

Balkanuose apie tai pasirodė net straipsnių vietos žiniasklaidoje. Kai kurie – trumpi ir kone identiški (čia, čia, čia, čia), kituose (čia, čia, čia, čia) priminti suomių ir švedų ketinimai stoti į NATO, net užsimenama apie mobilizaciją Suomijoje.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Vaizdo įrašas su klaidinga interpretacija greičiausiai paplito iš šio „Telegram“ kanalo
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Vaizdo įrašas su klaidinga interpretacija greičiausiai paplito iš šio „Telegram“ kanalo

Dauguma šių straipsnių iliustruoti tuo pačiu vaizdo įrašu su vežama karine technika. Kai kurie remiasi rusiškais įrašais socialiniuose tinkluose ar rusiška žiniasklaida.

Panašu, kad gando apie Suomijos karių dislokavimą prie sienos su Rusija šaltinis – „Telegram“ kanalas „BelVestnik“, kuris skelbiasi pateikiantis „objektyvų autorinį požiūrį į įvykius Baltarusijoje ir užsienyje“. Būtent šio kanalo pavadinimas matyti kaip vandens ženklas, uždėtas ant vaizdo įrašų su traukiniu vežamais tankais.

Tas pats įrašas šiame kanale pasirodė anksčiau už kitas paskyras socialiniuose tinkluose ir portaluose – gegužės 3 d. Prie jo paaiškinta, esą Suomija perkelia karinę techniką prie rytinės sienos.

„Tamperės (Suomija) gyventojai fiksuoja karinės technikos perkėlimą prie rytinės sienos, – rašoma čia. – Įdomu tai, kad ant geležinkelio platformų, be dešimčių tankų „Leopard“, yra nemažai sovietinės gamybos įrangos – MTLB, BMP, KSHM 1V16…“

Sureagavo grasinimais

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą vasario pabaigoje privertė Suomiją, kaip ir jos kaimynę Švediją, greitai pergalvoti neutralumo politiką. Iki šiol neturėjusios rimtų planų jungtis prie NATO abi šalys, praėjus vos daugiau nei porai mėnesių nuo karo pradžios, paskelbė norinčios tapti Aljanso narėmis.

Trečiadienio rytą Suomija ir Švedija oficialiai pateikė paraiškas dėl narystės NATO, atsisakydamos dešimtmečius trukusio strateginio neutralumo.

Maskva dar prieš tai į norą jungtis prie Aljanso sureagavo grasinimais: „Tai – eilinė didelė klaida, atnešianti toli siekiančių pasekmių“, – Rusijos naujienų agentūros citavo užsienio reikalų ministro pavaduotoją Sergejų Riabkovą.

Anot jo, dėl narystės NATO padidės bendras karinės įtampos lygis. Suomijos ir Švedijos saugumas taip esą nebus sustiprintas, o Maskva imsis atsakomųjų priemonių. „Jos neturėtų turėti jokių iliuzijų, kad mes su tuo tiesiog susitaikysime“, – įspėjo jis.

Važiavo ne Rusijos kryptimi

Tačiau Suomija ne tik nesirengia kariauti su Rusija, bet ir nevežė sunkiosios karinės technikos sienos link. Traukinys judėjo priešinga kryptimi.

Naujienų agentūra DPA pagal vaizdo įraše matomus aplinkos elementus – geležinkelio bėgius, daugiaaukščius namus, raudonų plytų bokštą, naudodamasi „Google Street View“ technologija, nustatė, kur buvo filmuojama.

Tai tikrai buvo Suomijoje – antrajame pagal dydį mieste Tamperėje, maždaug 300 km nuo sienos su Rusija.

Ekrano nuotr. iš maps.google.lt/Nuo Tamperės, kur buvo nufilmuoti geležinkeliu vežami tankai, iki sienos su Rusija – maždaug 300 km
Ekrano nuotr. iš maps.google.lt/Nuo Tamperės, kur buvo nufilmuoti geležinkeliu vežami tankai, iki sienos su Rusija – maždaug 300 km

Kada tiksliai buvo filmuojama, iš įrašo nustatyti sunku. Naujienų portalo „MTV Uutiset“ teigimu, karinė technika pro miestą greičiausiai buvo vežama gegužės 1-osios savaitgalį. Portale galima pamatyti kitą vaizdo įrašą, bet tikriausiai su tuo pačiu traukiniu.

Suomijos karinės pajėgos savo paskyroje „Twitter“ paneigė gandus, esą tankai gabenti sienos link: „Tai nėra tiesa. Tankai buvo vežami į kariuomenės mechanizuotąsias pratybas „Arrow 22“. Pratybos vyko Niinisalo ir Säkylä.“

Suomijos kariuomenės atstovas spaudai Henrikas Gahmbergas naujienų agentūrai AFP paaiškino, kad tankai buvo gabenami iš tankų brigados, dislokuotos Paroloje. Iš pastarosios į Niinisalo reikia važiuoti kaip tik pro Tamperę ir priešinga kryptimi, nei sienos su Rusija link.

„Nebuvo jokios technikos ar kitų daiktų gabenimo Rusijos sienos link! – pabrėžė kariuomenės atstovas. – Nematyti jokios karinės grėsmės Suomijai artimiausiu metu.“

H.Gahmbergo žodžiais, pratybos buvo suplanuotos seniai ir neturi nieko bendro su karu Ukrainoje.

Pratybos Niinisalo ir Säkylä, kurie nuo 1,3 tūkst. km ilgio sienos su Rusija nutolę dar labiau nei Tamperė, vyko gegužės 2-13 d. Kaip rodo Gynybos ministerijos dokumentas, jos buvo suplanuotos dar praėjusių metų gruodį, kitaip tariant, gerokai iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

Ekrano nuotr. iš maps.google.lt/Pratybos, į kurias buvo vežami tankai, vyko Suomijos vakaruose, siena su Rusija yra priešingoje šalies pusėje
Ekrano nuotr. iš maps.google.lt/Pratybos, į kurias buvo vežami tankai, vyko Suomijos vakaruose, siena su Rusija yra priešingoje šalies pusėje

Kadangi pratybose buvo naudojama sunkioji karinė technika, įskaitant tankus, viską teko nugabenti į jų vietą. Šiose kasmetėse pratybose dalyvavo 3,4 tūkst. karių ne tik iš Suomijos, bet ir Estijos, Latvijos, Jungtinės Karalystės bei JAV su 450 karinių mašinų. Čia ir čia galima pamatyti keletą nuotraukų iš jų.

Suomijos kariuomenės pulkininkas Raineris Kuosmanenas savo paskyroje „Twitter“ dar prieš pasirodant vaizdo įrašui su tankų „kelione“ traukiniu atkreipė dėmesį, kad sunkioji karinė technika gabenama būtent tokiu būdu. Jis taip pat pažymėjo, kad šįkart tankai ir šarvuočiai buvo vežami į karines pratybas „Arrow 22“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius