Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Siriją atplaukė didelė Rusijos karinė flotilė

Į Sirijos Tartaus uosto doką atplaukė didelė, lėktuvnešio vadovaujama Rusijos karinė flotilė, pranešė Sirijos valstybinė žiniasklaida, kuri tai vadina artimos sąjungininkės Maskvos solidarumo pademonstravimu.
Lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“
Lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ / Wikimedia.org nuotr.

Šešias dienas truksiantis flotilės buvimas šiame Viduržemio jūros uoste, kur Rusija neseniai išplėtė savo karinio jūrų laivyno bazę, turi suintensyvinti abiejų šalių ryšius tokiu metu, kai Vakarai ir arabų pasaulis vis labiau spaudžia Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę dėl kruvino opozicijos slopinimo.

„Šiuo buvimu uoste siekiama labiau suartinti abi šalis ir stiprinti jų draugystės ryšius“, – sakė Rusijos laivyno karininkas Vladimiras Jakušinas, kurį cituoja oficialioji naujienų agentūra SANA.

„Rusijos karinio jūrų laivyno laivų, atplaukusių į Tartų, vadai paeiliui reiškė savo solidarumą su Sirijos liaudimi“, – priduriama agentūros pranešime.

Tartaus provincijos gubernatorius Atefas al Nadafas gyrė „garbingą poziciją, kurią užėmė Rusija, palaikanti Sirijos liaudį“.

Privatus, bet vyriausybei artimas laikraštis „al Watan“ neseniai pranešė, kad lėktuvnešį „Admiral Kuznecov“ lydi didelė flotilė, kurioje yra ir povandeninių laivų.

Nepaisydama griežtos Vakarų kritikos, Rusija palaikė savo Šaltojo karo laikų sąjungininkę Siriją kilus tarptautiniam triukšmui dėl žmonių, žuvusių Sirijos saugumo pajėgoms jau 10 mėnesių slopinant antivyriausybinius protestus, skaičiaus.

Spalio mėnesį Maskva prisidėjo prie Pekino ir vetavo Vakarų parengtą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria Damaskui būtų buvę pagrasinta „tikslingomis priemonėmis“, jei jis nesustabdytų savo saugumo pajėgų.

Per armijos susirėmimus su dezertyrais žuvo 11 karių

Tuo tarpu Sirijoje, per intensyvius armijos ir jos dezertyrų susirėmimus, kurie kilo sekmadienį priešaušriu, žuvo 11 karių, pranešė žmogaus teisių gynėjai.

Dar 20 karių per tuos susirėmimus į pietus nuo sostinės esančioje Daros provincijoje buvo sužeisti, o devyni kariai perbėgo dezertyrų pusėn, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

Be tų kruvinų susirėmimų Basr al Hariro kaime, organizacija pranešė ir apie intensyvų armijos ir dezertyrų susišaudymą minėtos provincijos Daelio mieste. Apie šio susišaudymo aukas pranešimų kol kas nėra.

Dara, kuri yra praėjusių metų kovą kilusių protestų prieš prezidentą B.al Assadą lopšys, yra tarp tų provincijų, kuriose režimas taiko griežčiausias protestų slopinimo priemones.

Arabų šalių ministrai aptars neveiksnią misiją

Arabų Lygos (AL) užsienio reikalų ministrai sekmadienį turi aptarti, ar prašyti JT pagalbos jų misijai Sirijoje, kuria nepavyko nutraukti jau 10 mėnesių režimo vykdomą protestų slopinimo kampaniją, pareikalavusią tūkstančių žmonių gyvybių.

Nuo gruodžio 26 dienos, kai savo darbą pradėjo stebėtojai, smurto mastai nesumažėjo, pranešama apie dešimtis žuvusių žmonių.

Kataras siūlo pasikviesti JT techninius darbuotojus ir žmogaus teisių ekspertus, kad jie padėtų arabų šalių stebėtojams įvertinti tai, ar Sirija tesi savo pažadą nutraukti represijas, sako šaltiniai Arabų Lygoje. Vienas šaltinių taip pat sakė, jog gali būti paprašyta, kad misijai padėtų JT pareigūnai arabai.

Be to, AL ministrai aptars būdus, kaip misija galėtų veikti labiau nepriklausomai nuo Sirijos valdžios.

Nuo gruodžio 26 dienos, kai savo darbą pradėjo stebėtojai, smurto mastai nesumažėjo, pranešama apie dešimtis žuvusių žmonių.

Kataro premjeras šeichas Hamadas bin Jassimas al Thani sakė, kad Sirija neįgyvendina AL taikos plano, su kuriuo sutiko, sąlygų ir kad stebėtojai negali likti Sirijoje „švaistyti laiko“. Sirijos armija nepasitraukė iš miestų, o žudymai nesiliovė, pridūrė jis.

Šaltiniai Arabų Lygoje sakė, kad ministrai tikriausiai patvirtins paramą stebėtojams ir nenusileis raginimams nutraukti misiją, kurią kovotojai už demokratiją Sirijoje vadina neveiksnia, tik duodančia B.al Assadui daugiau laiko opozicijai slopinti.

Sirija teigia, kad sudaro stebėtojams visas sąlygas, ir ragino juos demonstruoti „objektyvumą ir profesionalumą“.

AL ministrų susitikimo išvakarėse stebėtojų misijos Sirijoje darbo skyriaus vadovas Adnanas al Khudeiras sakė, kad stebėtojų išvedimo darbotvarkėje nėra ir kad jie tęsia savo darbą pagal su Sirijos vyriausybe sutartus protokolus.

 JT nurodo, kad per sukilimą prieš Basharą al Assadą jau žuvo daugiau kaip 5 tūkst. žmonių.

Šeštadienį į Damaską atvyko 10 stebėtojų iš Jordanijos, sakė A.al Khudeiras, kuris nurodė, kad dabar Sirijoje dirba iš viso 153 stebėtojai.

JT nurodo, kad per sukilimą prieš B.al Assadą jau žuvo daugiau kaip 5 tūkst. žmonių. Prie sukilimo prisidėjo Laisvosios Sirijos armija – ginkluotos opozicinės pajėgos, kurias sudaro daugiausia vyriausybinės armijos dezertyrai. Sirijos vyriausybė nurodo, kad „teroristai“ per sukilimą nužudė 2 tūkst. saugumo pajėgų narių.

22 valstybes vienijanti AL lapkritį, po kelių mėnesių tylos, sustabdė Sirijos narystę. Tačiau kai kurių arabų šalių lyderiams nepatinka bausti vieną savo kolegų, nes ir daugumą jų pačių šalių krečia visuomenės nepasitenkinimas, sako diplomatai.

Vakarų valstybės, kurios nori, kad B.al Assadas atsistatydintų ir leistų vykti demokratinėms reformoms, sveikino sugriežtintą AL poziciją. Arabų valstybės nepritaria karinei intervencijai iš užsienio – tokiai, kuri pernai padėjo nuversti Libijos lyderį Muamarą Kadhafi.

B.al Assado oponentai teigia, kad Sirijos valdžia sistemingai apgaudinėjo stebėtojus, pavyzdžiui, slėpdama kalinius kariniuose objektuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius