Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki šiol tai buvo ne jų karas: po lakūno sudeginimo jordaniečiai sukilo prieš ISIS

Jordanijos karalius Abdullah turėjo didelę problemą. Už šiaurinių ir rytinių šalies sienų siautėjo „Islamo valstybės“ (IS) barbarai, kurių kitas taikinys yra pati Jordanija. Tačiau šalies vadovas negalėjo įtikinti savo žmonių, kad islamistai kelia milžinišką grėsmę Jordanijai, rašo Williamas Saletanas iš „Slate“.
Jordanijos karys rašo žinutę ant raketos, skirto „Islamo valstybei“
Jordanijos karys rašo žinutę ant raketos, skirtos „Islamo valstybei“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Daugelis jų IS nematė kaip priešo, o tūkstančiai juos net tyliai palaikė. Kai rudenį šalies valdžia paskelbė prisijungianti prie JAV vadovaujamos koalicijos kovoje su IS, jordaniečiai garsiai reiškė savo nepritarimą. Kai gruodžio mėnesį IS numušė Jordanijos lėktuvą ir sučiupo lakūną, į protestus susirinkę gyventojai ragino trauktis iš karo. 

Tačiau jų nuomonė pasikeitė per naktį – kai IS paviešino vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota lakūno mirtis. IS barbarai jį užrakino narve ir sudegino gyvą.

Tai pakeitė viską. IS vis dar yra didelė grėsmė, tačiau karaliaus Abdullah vidaus problema buvo išspręsta – jam nebereikėjo gyventojų bandyti įtikinti, kad IS kelia pavojų šaliai.

Nė vienas žiniasklaidos kanalas neplatino kraupaus vaizdo įrašo, tačiau beveik visi jį matė. Jordanijos gyventojai per televizijos kanalus matė tik 30 sekundžių trukmės klipą, kuriame – Jordanijos lakūnas Muathas al-Kaseasbehas prieš sudeginimą. 

Išaušus vasario 4-ajai atrodė, kad visa šalis praleido bemiegę naktį – dalis ėjo į protestus, kuriuose reikalavo pakarti Sajidą al-Rishawi, kurios išlaisvinimo reikalavo „Islamo valstybė“ (IS), o dauguma tikriausiai negalėjo užmigti persekiojami vaizdų, kaip jų tėvynainis virto gyvu fakelu.

Tai buvo diena, kai pasikeitė Jordanijos požiūris į karą, rašo Alice Su iš „The Atlantic“.

„Mes visi esame Muathas“, „Daesh (taip IS vadinama arabų šalyje) nėra islamas“ – kartoja jordaniečiai, savo nuotraukas socialiniuose tinkluose keičiantys Jordanijos vėliavomis, dabar jau palaikantys Jordanijos vykdomus antskrydžius prieš IS ir remiantys šalies valdžios pažadus atlyginti už kraupiai nužudytą pilotą.

„Scanpix“/AP nuotr./Jordanija bombarduoja IS taikinius
„Scanpix“/AP nuotr./Jordanija bombarduoja IS taikinius

Kai Kūčių vakarą Sirijoje buvo numuštas M.al-Kaseasbeho lėktuvas, ši žinia Jordanijoje buvo palydėta prieštaringomis reakcijomis. „Grąžinkite mūsų sūnų Muathą!“, – reikalavo jordaniečiai, kurių dauguma galvojo, kad pirmiausia jis išvis neturėjo ten skristi. M.al-Kaseasbeho tėvas skundėsi, kad karalius Abdullah privertė jo sūnų kariauti kažkieno kito kare. Daugumai jordaniečių, kurie vos suduria galą su galu, svarbiausia yra stabilumas.

„Prieš dvi dienas žmonės sakė, kad tai – ne mūsų karas, – ryte po IS įrašo pasirodymo aiškino Jordanijos žurnalistas Etafas Roudanas. – Jie galvojo, kad Daesh neateis iki mūsų. Kodėl tuomet mes turėtume eiti pas juos?“.

Karas prieš IS Jordanijai tapo asmenišku, kai barbarai narve sudegino gyvą jų lakūną. 

Dar visai neseniai Jordanijos visuomenės parama JAV vadovaujamai koalicijai prieš IS buvo menka. Jordanija jau ilgai amerikiečiams suteikia teisę naudotis savo karinėmis bazėmis vykdant operacijas regione, tačiau dabar prieš IS ir ji pati vykdė antskrydžius.

Žmonės atvirai piktinosi – kaip galima bombarduoti brolius musulmonus arabų šalyse? Net Jordanijoje esantys pabėgėliai iš Sirijos neigiamai žiūrėjo į Jordanijos dalyvavimą kare

Tačiau visa tai pasikeitė per kelias minutes. Karas prieš IS Jordanijai tapo asmenišku, kai barbarai narve sudegino gyvą jų lakūną. Dar labiau juos įsiutino žinios, kad M.al-Kaseasbehas tikriausiai nužudytas buvo sausio pirmosiomis dienomis, nors vaizdo medžiaga paviešinta tik vasario pradžioje. Milijonai žmonių ištisas savaites meldėsi, kad lakūnas būtų išlaisvintas, kai iš tikrųjų jis jau buvo miręs, nors IS vis dar tebevedė derybas dėl jo iškeitimo į Sajidą al-Rishawi.

Jau kitą dieną sostinė Amanas paskendo plakatų su mirusio lakūno veidu ir šalies vėliavų jūroje. „Mes, jordaniečiai, dabar nieko kito nenorime – tik sunaikinti Daesh, – sakė vienas taksi vairuotojas. – Kai kurie žmonės čia rėmė Daesh. Jie dabar geriau tegu nešdinasi. Mes esame kovotojai. Mes juos sunaikinsime.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jordanijos piloto Muazo al Kasasbecho (Muath al-Kasaesbeh) portretą laiko jo brolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jordanijos piloto Muazo al Kasasbecho (Muath al-Kasaesbeh) portretą laiko jo brolis

Jordanijos visuomenės atsakas į barbarišką IS žiaurumą – vieningas gedulas, susimaišęs su pykčiu. Pirmą kartą nuo Jordanijos prisijungimo prie JAV vadovaujamos koalicijos prieš IS gyventojai stumia valstybę į kovą, o ne priešingai. 

Tai yra lūžio taškas Jordanijai. Anksčiau valstybė mus traukė į koaliciją. Dabar mes savo noru esame joje.

Ankstesni kraupūs IS vaizdai, kaip jie įvykdo egzekucijas Vakarų šalių piliečiams, susilaukdavo nevienodų reakcijų. Nors valdžia iškart pasmerkdavo brutalumą, jordaniečiai badydavo pirštu į tai, kad vakariečiai pažeidinėja žmogaus teises Irake ir Palestinoje, kai kurie net pasiduodavo sąmokslo teorijoms, kad visi įkaitai iš tikrųjų yra gyvi. Tačiau dabar viskas pasikeitė – niekas neabejoja dėl M.al-Kaseasbeho mirties. Jie savo akimis matė jį sudegantį.

„Tai yra lūžio taškas Jordanijai. Anksčiau valstybė mus traukė į koaliciją. Dabar mes savo noru esame joje“, – tvirtino 44-ejų teisininkas, kuris nužudytą pilotą vadino savo broliu ir sūnumi.

Po to, kai buvo paviešinta lakūno nužudymo medžiaga, Jordanija surengė daugiau nei 50 antskrydžių prieš IS. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius