-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezija atšaukia visus COVID-19 apribojimus ir skelbia pereinanti į endeminę fazę

Indonezijoje praėjus beveik trejiems metams nuo akimirkos, kai pareigūnai pranešė apie pirmąjį patvirtintą COVID-19 atvejį, šalies vadovas penktadienį pranešė, jog panaikinami visi su koronavirusu susiję apribojimai visoje šalyje.
Indonezija atšaukia visus COVID-19 apribojimus
Indonezija atšaukia visus COVID-19 apribojimus / „AP“/„Scanpix“

Prezidentas Joko Widodo pareiškė, kad COVID-19 padėtis Indonezijoje yra kontroliuojama, o per pastaruosius 10 mėnesių stebėta pagerėjimų, kurie ir leidžia šaliai atsisakyti didelio masto socialinių apribojimų susibūrimams ir žmonių judėjimui, kuriuos ji paskelbė 2020 metų balandį.

Visgi J.Widodo paragino žmones išlikti atsargiems ir budriems, nes „pandemija dar nesibaigė“.

Per spaudos konferenciją sostinėje Džakartoje esančioje prezidentūroje jis sakė, kad veidų kaukės ir toliau turėtų būti dėvimos tose vietose, kur yra didelė žmonių koncentracija bei uždarose erdvėse, nors reikalavimas neprivalomas.

Pandemijos metu jo administracija, užuot įgyvendinusi šalies masto uždarymą, taikė dvi sistemas: vieną susijusią su didelio masto socialiniais apribojimais (vadinamą PSBB), o kitą, apimančią pakopinį visuomenės judumo mažinimą (PPKM).

Abi buvo labai svarbios vyriausybės atsakui į pandemiją.

PSBB pirmą kartą buvo įvesta ketvirtoje pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybėje 2020 metų balandžio mėnesį, praėjus mėnesiui nuo pirmojo COVID-19 atvejo užregistravimo, kaip kompromisas spartėjant raginimams taikyti griežtus karantinus.

2021 metų liepos mėnesį ji buvo pakeista į nepaprastosios padėties schemą PPKM, kai šalį užklupo antroji infekcijų banga, kurią sukėlė delta variantas.

Vėliau pastaroji pakeista keturių lygių PPKM sistema, apie kurios atšaukimą dabar paskelbė J.Widodo.

Tyrimas parodė, kad beveik visų indoneziečių organizmuose susidarė antikūnai prieš SARS-CoV-2 – COVID-19 sukeliantį virusą, o tai padidino pasitikėjimą, kad galima išvengti atvejų sprogimo didžiausioje Pietryčių Azijos ekonomikoje.

Liepos mėnesį Sveikatos apsaugos ministerijos ir Indonezijos universiteto mokslininkai ištyrė 20 501 asmens kraujo mėginius 100 miestų visame salyne ir nustatė, kad 98,5 proc. respondentų turėjo antikūnų prieš virusą po vakcinacijos arba ankstesnės infekcijos.

Šis skaičius yra 10,2 procentinio punkto didesnis nei 87,8 proc., kuris buvo nustatytas ankstesnėje apklausoje, atliktoje nuo 2021 metų gruodžio mėnesio.

Šalis planuoja trečią tyrimą atlikti kitą mėnesį.

Vyriausybė taip pat nukreips savo reagavimo pastangas į „endeminį“ režimą, nes virusas vis dar egzistuoja bendruomenėje, bet tampa valdomas, nes stiprėja imunitetas, penktadienį surengtoje atskiroje spaudos konferencijoje sakė COVID-19 valdymo komiteto pirmininkas Airlangga Hartarto.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) kriterijais, Indonezijos rizikos vertinimo būsena atitinka „pirmą lygį“.

„Nacionaliniu mastu tai reiškia, kad COVID-19 Indonezijoje pasiekė endeminį etapą“, – pažymėjo A.Hartarto, kuris taip pat eina koordinuojančio ekonomikos ministro pareigas.

Pasak jo, planuojamas Sveikatos apsaugos ministerijos serologinis tyrimas bus naudojamas kaip būsimos švelninimo politikos pagrindas.

Indonezija iš esmės atsigavo nuo deltos bangos, kuri buvo viena didžiausių Pietryčių Azijoje.

2021 metų liepos mėnesį buvo fiksuojama net maždaug 56,7 tūkst. naujų atvejų per parą, o ligoninės buvo sausakimšos.

Vasario mėnesį, plintant omikron atmainai, fiksuoti nauji rekordai – daugiau nei 64,7 tūkst. naujų atvejų per parą.

Indonezija penktadienį patvirtino 552 kasdienius atvejus ir 10 mirčių nuo COVID-19.

Iš viso šalyje užsikrėtė daugiau nei 6,7 mln. žmonių – tai antras pagal dydį skaičius Pietryčių Azijoje po Vietnamo.

J.Widodo teigė, kad kasdienis atvejų skaičius šiuo metu siekia 1,7 atvejo 1 milijonui gyventojų, savaitinis užsikrėtimų pokytis – 3,35 proc., o mirtingumas – 2,39 procento.Šalyje virusas lėmė 160 583 mirtis, ir pagal šį rodiklį Indonezija užima 2 vietą Azijoje ir 11 vietą pasaulyje.

Visgi mokslininkų duomenys rodo, kad mirčių skaičius gali būti daug didesnis nei buvo pranešta, nes tie, kurie mirė nuo ūmių COVID-19 simptomų, bet kuriems diagnozė nebuvo patvirtinta ar jie nebuvo ištirti, nebuvo įtraukti į oficialų mirčių skaičių.

Apie 74,47 proc. iš 234,6 mln. Indonezijos gyventojų, turėjusių teisę pasiskiepyti, buvo visiškai paskiepyti dviem dozėmis; apie 29 proc. buvo paskiepyti pirmuoju stiprinamuoju skiepu ir tik 0,5 proc. – antruoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius