Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijos Lomboko salą sukrėtus keliems požeminiams smūgiams žuvo penki žmonės

Indonezijos Lomboko salą sekmadienį sukrėtę keli žemės drebėjimai, įskaitant galingą 6,9 balo požeminį smūgį, pareikalavo penkių gyvybių ir sukėlė naują panikos bangą.
Žemės drebėjimas Indonezijoje
Žemės drebėjimas Indonezijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį saloje buvo užfiksuota ištisa virtinė požeminių smūgių. Pirmasis salą sudrebino prieš pat vidurdienį vietos laiku. 6,3 balo žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų ir privertė žmones bėgti iš savo namų ir ieškoti saugesnio prieglobsčio.

Beveik 12 valandų vėliau Lomboke buvo užfiksuotas 6,9 balo drebėjimas ir dar mažiausiai penki galingi požeminiai smūgiai, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Vaizdinga, turistų mėgstama sala vis dar nėra atsigavusi po liepos 29-ąją ir rugpjūčio 5-ąją įvykusių žemės drebėjimų, kurie nusinešė beveik 500 gyvybių ir atėmė namus iš tūkstančių žmonių.

Vietos nelaimių valdymo agentūros atstovas Agungas Pramuja sakė, kad naujausi požeminiai smūgiai sekmadienio vakarą pareikalavo penkių gyvybių. Pasak jo, du žmonės žuvo Lomboke, o dar trys – gretimoje Sumbavos saloje.

„Kol kas yra penki žuvę žmonės ir daugybė sužeistųjų. Teberenkame duomenis, kad žinotume tikslų (nukentėjusiųjų) skaičių“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė A.Pramuja.

Pareigūnai taip pat evakavo pacientų iš Sumbavos saloje esančios ligoninės, būgštaudami, kad pastatas gali nukentėti.

Daugelyje Lomboko rajonų buvo dingusi elektra, sakė Nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho. Jis pasidalijo sutrūkinėjusių kelių nuotraukomis ir vaizdo įrašu, kuriame matyti viename Sumbavos kaime įsiplieskęs gaisras.

Pirmasis sekmadienio požeminis smūgis sukėlė paniką, tačiau didelės žalos nepadarė. Vienas žmogus, įtariama, mirė nuo širdies smūgio, pranešė S.P.Nugroho.

Taip pat buvo pranešta apie nuošliaužas nacionaliniame parke, kur liepos pabaigoje po žemės drebėjimo ant ugnikalnio įstrigo šimtai žmonių. Nuo to laiko parkas yra uždarytas.

A.Pramuja sakė, kad sekmadienį ant Rindžanio kalno sugriuvo keli namai ir kiti pastatai, nukentėję per ankstesnius drebėjimus.

Drebėjimai taip pat buvo juntami ir gretimame Balio kurorte, tačiau pranešimų apie padarytą žalą iš ten negauta.

„Ugnies žiedas“

Vos prieš dvi savaites, rugpjūčio 5-ąją, Lomboko saloje 6,9 balo žemės drebėjimas nusinešė daugiau kaip 460 gyvybių. Salos apylinkėse nukentėjo tūkstančiai namų, maldos namų ir kitų pastatų.

Dar tūkstančiai žmonių buvo sužeisti.

Smarkiausiai tąkart nukentėjo šiaurinis salos regionas; ten per pastarąsias dvi savaites užfiksuota šimtai pakartotinių smūgių.

Liepos pabaigoje Lomboko saloje per 6,4 balo stiprumo žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 17 žmonių.

Rugpjūčio 5-osios drebėjimas privertė daugiau kaip 350 tūkst. gyventojų palikti savo namus; daugybė jų nakvoja palapinėse netoli savo sugriuvusių namų arba evakuacijos centruose. Tuo tarpu improvizuotuose medicinos punktuose teikiama pagalba sužeistiesiems.

Dėl smarkiai nukentėjusių kelių, ypač – kalnuotame šiauriniame salos regione, pagalbos agentūroms sunku pasiekti nukentėjusiuosius.

Pranešama, kad žemės drebėjimas padarė mažiausiai 5 trln. rupijų (beveik 304 mln. eurų) nuostolių, įskaitant žalą, padarytą pastatams, infrastruktūrai ir produktyvumui.

Seismiškai aktyvi Indonezija patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, kur susiduria tektoninės plokštės ir dažnai įvyksta žemės drebėjimų bei ugnikalnių išsiveržimų.

2004 metų gruodį katastrofinis 9,1 balo žemės drebėjimas prie Sumatros salos krantų vakarų Indonezijoje sukėlė cunamį, smogusį keliolikos Indijos vandenyno šalių pakrantėms ir nusinešusį 230 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius