Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautai gąsdina Ukrainos grūdų keliamu pavojumi: ar jie tikrai nuodingi?

Lenkijai, Vengrijai ir galiausiai Slovakijai sustabdžius Ukrainos grūdų importą, internete pasirodė įspėjimų, neva šie maisto produktai yra itin pavojingi žmogaus sveikatai. Anot slovakų pareigūnų, importas buvo uždraustas, nes vienoje siuntoje buvo rasta per daug pesticidų. Tačiau ar tikrai iš Ukrainos atkeliavę grūdai gali pakenkti žmogaus sveikatai, lieka neaišku.
Ukrainos grūdų derlius
Ukrainos grūdų derlius / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Citavo ministrą

Vienas lietuvis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ perspėjo, esą kai kurie Ukrainoje pagaminti maisto produktai yra pavojingi.

„Nepirkite importuotų iš Ukrainos jokių maisto produktų, ypač miltų, kruopų, aliejaus ir kitų gaminių, nes maisto gaminiai yra labai užteršti nuodais, kurie sukelia įvairias pavojingas ligas.

Ukrainos grūdų augintojų niekas nekontroliuoja, tai yra atsilikusi šalis, todėl grūdų augintojai naudoja uždraustus ES pesticidus ir juos beria didžiuliais kiekiais.

Laboratoriniai tyrimai parodė, kad iš Ukrainos į Slovakiją importuotuose grūduose yra didelis pesticidų likučių kiekis, informavo Slovakijos žemės ūkio ministras Samuelis Vlkanas“, – aiškino internautas.

Pacituoti ir ministro žodžiai: „Dar prieš pradedant plombuoti visus tranzitu gabenamus sunkvežimius su ukrainietiškais grūdais, buvo paimtas gana didelis ukrainietiškų grūdų mėginys, ir trys nepriklausomos akredituotos laboratorijos patvirtino, kad jame yra padidėjęs pesticidų likučių kiekis.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete nepagrįstai aiškinama, kad iš Ukrainos importuojami maisto produktai be jokių išlygų yra pavojingi
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete nepagrįstai aiškinama, kad iš Ukrainos importuojami maisto produktai be jokių išlygų yra pavojingi

Įrašas sulaukė nemažo dėmesio. Per mėnesį juo pasidalijo maždaug 520 žmonių, daugiau nei 150 išreiškė vienokią ar kitokią reakciją, palikta beveik 80 komentarų.

Sustabdė grūdų importą

Balandžio 13-ąją Slovakijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros ministerija paskelbė, kad šalyje uždraudžiamas grūdų iš Ukrainos importas (čia pateiktas oficialus pranešimas).

Toks sprendimas buvo priimtas, kai vienoje Slovakijos grūdų perdirbimo įmonėje buvo sulaikyta 1,5 tūkst. tonų grūdų, kuriuose rasta pesticido, draudžiamo Europos Sąjungoje (ES) dėl jo galimai neigiamo poveikio sveikatai.

Ministerija užtikrino, kad bus paimti ir ištirti visų Slovakijoje sandėliuojamų Ukrainos grūdų bei miltų mėginiai. Šis draudimas turėtų būti laikinas – kol bus atlikti tyrimai.

Nebuvo pateiktas visas uždraustų žemės ūkio ir maisto produktų sąrašas. Tačiau vienam vyriausybės posėdžiui pateiktame pasiūlyme buvo paminėti kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, kukurūzai, cukriniai runkeliai ir cukrus, vynas, vaisiai ir daržovės, saulėgrąžų sėklos, rapsų sėklos, medus ir kt.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ukrainos grūdus plukdantis laivas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ukrainos grūdus plukdantis laivas

Vyriausybė pareiškė, kad ir toliau leis ukrainietiškus grūdus bei kitus produktus gabenti tranzitu pagal ES iniciatyvą, kuria siekiama padėti Ukrainai eksportuoti savo produkciją nepaisant Rusijos invazijos.

Slovakija buvo ne pirmoji šalis, neseniai sustabdžiusi ukrainietiškų grūdų importą. Lenkija ir Vengrija tai padarė kiek anksčiau šiais metais. Vėliau prie draudimo prisidėjo ir Bulgarija. Sprendimas buvo priimtas po vietos ūkininkų skundų, kad rinką užplūdo pigesni ukrainietiški grūdai.

Kyjivas ir Europos Komisija (EK) šiuos atskirų šalių sprendimus sukritikavo kaip nepriimtinus. Vienas EK pareigūnas teigė besitikintis, kad valstybės pateiks kokį nors paaiškinimą.

Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, pernai buvo užblokuoti kai kurie Juodosios jūros uostai. Dėl to ukrainietiški grūdai dėl logistinių kliūčių liko Vidurio Europoje. Susidaręs perteklius ir kainų kritimas smarkiai paveikė vietos ūkininkus bei tapo opia politine bei ekonomine problema.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laivai su Ukrainos grūdais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laivai su Ukrainos grūdais

Kai kurie suinteresuoti asmenys įspėjo, kad šie draudimai galimai pažeidžia ES teisę, nes prekyba priklauso išimtinai Bendrijos kompetencijai.

EK, kuri yra atsakinga už prekybą ES, nesutiko su šalių sprendimu imtis vienašališkų ir nekoordinuotų priemonių.

Briuselyje surengtame susitikime du atstovai spaudai pabrėžė, kad dėkoja Lenkijai ir kitoms Vidurio Europos šalims už paramą Ukrainai, tačiau teigė, kad turi būti rastas sprendimas, kuris atitiktų ES teisinę sistemą.

„Juk kalbame apie karą, tiesa? – kalbėjo EK vyriausiasis atstovas spaudai Ericas Mameris. – Ir šis karas, be abejo, turi pasekmių ūkininkams bei apskritai Ukrainos gyventojams, ES ir jos valstybėms narėms.

Taigi tai nėra susiję su sankcijomis. Kalbama apie ES teise pagrįstų sprendimų paiešką, atsižvelgiant į ukrainiečių ir ES interesus.“

Ukraina yra viena didžiausių grūdų tiekėjų pasaulyje. Šalyje daugiausia auginami ir eksportuojami kviečiai, kukurūzai, miežiai. EK duomenimis, Ukrainai atitenka 10 proc. pasaulinės kviečių, 15 proc. kukurūzų ir 13 proc. miežių rinkos. Su daugiau kaip 50 proc. pasaulinės prekybos apimties Ukraina yra ir pagrindinė saulėgrąžų aliejaus tiekėja.

Remiantis JAV žemės ūkio departamento duomenimis, pernai Ukraina buvo septinta pagal dydį kviečių gamintoja pasaulyje.

Pesticidų poveikis žmogui

Tyrimų rezultatai rodo, kad grūduose randamas chlorpirifosas – pesticidas, kuris 2020 m. buvo uždraustas ES dėl neigiamų pasekmių vaikų ir dar negimusių kūdikių neurologiniam vystymuisi. Dešimtmečius atliekami chlorpirifoso poveikio tyrimai aiškiai parodė, kad net ir nedidelis jo poveikis gali kelti grėsmę vaikams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Javai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Javai

Chlorpirifosas yra pesticidas, daugiausia naudojamas lapų ir dirvos vabzdžių kenkėjams naikinti. Jis žemės ūkyje naudojamas nuo 1965 m.

2020 m. rizikos žmonių sveikatai vertinime buvo pažymėta, kad rizika dėl chlorpirifoso likučių maisto produktuose poveikio nekelia susirūpinimo. Tačiau geriamame vandenyje esančių jo likučių poveikis šią riziką padidina.

Balandžio viduryje iš Ukrainos importuotuose kviečiuose aptikus pesticidų, įmonė, importavusi 1,5 tūkst. tonų grūdų, suabejojo nacionalinių tarnybų atliktų tyrimų rezultatais, todėl buvo užsakyti papildomi tyrimai ES laboratorijoje.

Kolarovo miesto malūne nustatyta, kad iš Ukrainos atvežtoje grūdų siuntoje chlorpirifoso kiekis viršijo leistiną normą.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Asociatyvinė nuotr. / Pesticidai
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Asociatyvinė nuotr. / Pesticidai

Kadangi dviejų skirtingų tyrimų rezultatai skyrėsi, Kolarovo malūnas liepė ištirti ir iš šių kviečių pagamintus miltus. Rezultatai patvirtino, kad miltuose pesticidų iš viso nėra, o tai reiškia, kad galutinis produktas nekelia jokio pavojaus sveikatai.

Pasak ekspertų, panašios išvados galėtų būti atskleistos ištyrus ir kai kuriuos Slovakijoje esančius produktus.

Dėl to draudimas, ištyrus vos vieną atsitiktinį siuntinį, gali būti priežastimi tik laikinai sustabdyti prekių iš Ukrainos importą.

Išvada: internete platinamas įspėjimas, neva iš Ukrainos importuojami grūdai yra itin pavojingi žmogaus sveikatai, yra klaidinantis. Vienoje Slovakijos grūdų perdirbimo įmonėje tikrai buvo sulaikyta 1,5 tūkst. tonų grūdų, kuriuose aptikta pesticido, draudžiamo ES dėl jo galimai neigiamo poveikio sveikatai. Tačiau, ištyrus iš šių kviečių pagamintus miltus, pesticidų nerasta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius