Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautai šaiposi, kad Graikijoje galės gadinti orą, teliks susimokėti: ar tikrai?

Keliaujantieji į Graikiją nuo šių metų turėtų suplanuoti bent keliais eurais didesnes išlaidas nei iki šiol. Pergyvenę didžiulius miškų gaisrus ir potvynius, graikai įvedė atsparumo klimato krizei rinkliavą. Nors faktiškai tai yra iki šiol galiojęs „lovos mokestis“, tik gerokai padidintas, socialinių tinklų vartotojai jau prisikabino prie pavadinimo. Jie šaiposi, esą susimokėjus klimatas taps atsparesnis, bet pavadinimui yra pagrindas.
Atėnai
Atėnai / „Scanpix“/AP nuotr.

Pagadinus orą klimatas bus atsparus?

„Graikija nuo sausio 1 d. įsivedė naują mokestį turistams: „klimato atsparumo“ arba „atsparumo klimatui“, – savaitgalį pranešė viena „Facebook“ vartotoja.

Čia pat ji sarkastiškai pasišaipė: „Ta prasme susimoki, ir tuomet, net jei gadini orą, klimatas „išlieka atsparus“, ir toje vietoje nebegenda… Visgi 49 eurai savaitei išeina...“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Graikijoje besilankantiems turistams tikrai reikia mokėti didesnius mokesčius už nakvynę viešbučiuose ar trumpalaikės nuomos būstuose
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Graikijoje besilankantiems turistams tikrai reikia mokėti didesnius mokesčius už nakvynę viešbučiuose ar trumpalaikės nuomos būstuose

Paieška internete pagal raktinius žodžius patvirtina, kad toks mokestis – atsparumo klimato krizei rinkliava – nuo metų pradžios tikrai atsirado, tačiau tokiam pavadinimui yra svari priežastis.

Už naktį – ir 10 eurų

Šį mokestį Graikijos parlamentarai palaimino pernai gruodį. Jis pakeitė nuo 2016 m. galiojusią apgyvendinimo (dar vadinamą lovos) rinkliavą ir priklauso nuo to, kur turistai apsistoja, bei metų laiko.

Iki praėjusių metų taikytas „lovos mokestis“ taip pat varijavo, priklausomai nuo apgyvendinimo vietos, ir siekė 0,5-4 eurus. Šie tarifai išliko, bet tik ne turizmo sezono metu – nuo lapkričio iki vasario.

Taigi besilankantieji Graikijoje tuo metu, kai būna mažiau atvykėlių, ir toliau mokės po 50 centų už naktį 1 ar 2 žvaigždučių viešbutyje (ir sumą, kurios prašoma už kambarį).

123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais
123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais

Nakvynė 3 žvaigždučių viešbutyje papildomai kainuos triskart brangiau. Už kambarį 4 žvaigždučių viešbutyje reikės sumokėti dar 3 eurus, o 5 žvaigždučių – dar 4 eurus.

Nuo sausio ši rinkliava padidėjo du-tris kartus (kuo žemesnės kategorijos viešbutis, tuo labiau auga mokestis). Už nakvynę 1 ar 2 žvaigždučių viešbutyje kovo-spalio mėnesiais teks papildomai sumokėti po 1,50 euro. Kambarys 3 žvaigždučių viešbutyje papildomai kainuos 3 eurus.

Viešnagė aukščiausių kategorijų viešbučiuose bus papildomai apmokestinta labiausiai: 4 žvaigždutės piniginę papildomai palengvins 7 eurais, o 5 žvaigždučių – net 10 eurų už naktį vienam žmogui.

Mokestį turės mokėti tie, kurie apsistos viešbučiuose ir pasinaudos trumpalaikės nuomos interneto platformomis. Čia 1,50 euro teks mokėti už butus, 10 eurų – už individualius namus ir aukščiausios klasės būstus.

Ekrano nuotr. iš kalamaki-travel.gr/Graikijoje besilankantiems turistams reikia mokėti gerokai didesnius mokesčius už nakvynę viešbučiuose ar trumpalaikės nuomos būstuose
Ekrano nuotr. iš kalamaki-travel.gr/Graikijoje besilankantiems turistams reikia mokėti gerokai didesnius mokesčius už nakvynę viešbučiuose ar trumpalaikės nuomos būstuose

Šios papildomos išlaidos greičiausiai nebus įtrauktos į kelionių paketų kainą, tad turistai jas turės padengti patys atvykę į viešbutį ar kitą vietą.

Padidėjo po stichinių nelaimių

Pakelti mokestį ir jį pervadinti Graikija turėjo svarią priežastį.

Pernai šios šalies turizmo sektorius išgyveno pakilimą: sausį-spalį apsilankė 23 mln. žmonių. Palyginti su 2019-aisiais (paskutiniais metais prieš pandemiją), tai buvo 7 proc. daugiau. Viršyti ir 2022 m. rodikliai.

Tačiau praėję metai Graikijoje buvo pažymėti ir didžiulių stichinių nelaimių – karščio bangų, gaisrų ir potvynių.

Rekordinis kritulių kiekis sukėlė didžiulį potvynį, kuris naikino namus, tiltus, kelius ir pasėlius, pražudė daugybę gyvulių. Per jį žuvo mažiausiai 17 žmonių.

Didžiulė karščio banga įplieskė miškų gaisrus, kurie sunaikino daugiau kaip 1,5 tūkst. kv. km plotą ir nusinešė 20 žmonių gyvybių.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai vaizdo įraše užfiksuoti miškų gaisrus Graikijoje įplieskę migrantai?

Šios nelaimės turėjo skaudžių padarinių turizmui. Kai kurie organizatoriai sumažino kelionių skaičių. Pavyzdžiui, TUI dėl gaisrų atšaukė keliones į Rodo salą. Nauja rinkliava turėtų padėti sušvelninti šį poveikį ir finansuoti atstatymo darbus po stichinių nelaimių.

Viliamasi, kad šie metai Graikijos turizmo sektoriui bus ne mažiau sėkmingi. Bet viešbučių savininkai nuogąstauja, kad išaugęs mokestis, priešingai, turistus atbaidys.

Mat jis esą rinkoje sukuria nesąžiningų pranašumų ir komplikacijų. Rinkliava buvo kritikuojama dėl to, kad neatsižvelgiama į didelius skirtumus skirtingose viešbučių kategorijose ir skirtingais metų laikais.

Shutterstock nuotr./Graikija
Shutterstock nuotr./Graikija

Kaip skundėsi Viešbučių savininkų federacija (POX), ekonominės klasės viešbučiuose laukia neproporcingai didelis mokestis, ypač ne sezono metu, o tai gali sumažinti konkurencinį pranašumą ir trukdyti bandymams skatinti turizmą ištisus metus.

Verslininkai taip pat piktinosi, kad mokestis skirtas tik viešbučiams, o tai esą nepagrįstai apsunkina vieną Graikijos ekonomikos sektorių.

Jie ragino laikytis diferencijuoto požiūrio, pavyzdžiui, atsižvelgti į konkrečią vietą, skirtingus įvairių regionų poreikius, turistų pasiskirstymą geografiniu ir laiko požiūriu.

Rezervas padvigubės

Graikijos vyriausybė skaičiuoja, kad nauja rinkliava leis padvigubinti specialų biudžeto rezervą.

„Nuo 2024 m. specialiosios atsargos padidės nuo 300 mln. iki 600 mln. eurų", – premjeras Kyriakos Mitsotakis pažymėjo pernai rugsėjį, Salonikuose sakydamas metinę kalbą apie ekonomikos prioritetus.

Nors panašūs su klimato krize susiję mokesčiai atrodo naujiena, tikėtina, kad jų pasitaikys vis dažniau. Kai kur jie jau taikomi ar svarstomi. Mokesčius iš turistų renkančios vietovės šias lėšas bent jau naudoja mažinti aplinkai daromą žalą (nors dėl jos dažnai kalti patys turistai, o ne stichinės nelaimės).

Pernai Havajuose buvo svarstoma idėja turistus įpareigoti mokėti už licencijas, leidžiančias lankytis valstybiniuose parkuose ir takuose, taip siekdami prisidėti prie jų populiarinimo ir apsaugos. Balyje užsimota įvesti turistų mokestį, iš kurio gautas pajamas norima skirti „aplinkai, gamtai ir kultūrai išsaugoti“.

15min verdiktas: tiesa. Graikija tikrai įvedė atsparumo klimato kaitai mokestį, kuris faktiškai yra anksčiau galiojęs apgyvendinimo mokestis, tik padidintas. Surinkti pinigai bus naudojami stichinių nelaimių padariniams šalinti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius