Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautai tariasi atskleidę Marko Zuckerbergo ruošimąsi pasaulio pabaigai: ar tai tiesa?

Internautai nepalieka ramybėje žymiausių pasaulio milijardierių. Šį kartą juos sudomino kompanijos „Meta“ savininko Marko Zuckerbergo planai Havajuose statyti požeminį bunkerį. Kaip dažnai nutinka, šią naujieną jie susiejo su pasaulio pabaigos teorijomis, teigdami, kad milijardierius suskubo ruoštis būtent tam.
Markas Zuckerbergas / Vida Press nuotr.
Markas Zuckerbergas / Vida Press nuotr.

Susiejo su pasaulio pabaiga

Lietuviai taip pat atkreipė dėmesį į dar vieną netikėtą naujieną apie kompanijos, kuriai priklauso socialiniai tinklai „Facebook“, „Instagram“, „Threads“, susirašinėjimų programėlė „WhatsApp“, vieną iš įkūrėjų ir jo slaptą bunkerio Havajuose projektą.

„RopliaŽmogas Z irgi ruošiasi 2024 m. pasaulio pabaigai? Statosi pupuliukas požeminį bunkerį už porą šimtų milijonų nuošaliuose Havajuose.

Žinote gi, rinkimai JAV, oranžinis žmogus ateis, leftardai bidonistai marksistai dėl to gali būti kiek nepatenkinti...“, – savo paskyroje svarstė vienas „Facebook“ vartotojas.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Kita moteris savo paskyroje šiame socialiniame tinkle pasidalijo į lietuvių kalbą išversta istorija.

„Apie M.Zuckerberg‘o top-slaptą Havajų kompleksą ir kitus pasaulio milijardierių ir filantropų „pabėgimo“ planus – vnž. Grynai konspiracinis tekstas prieškalėdiniam laikui“, – prieš pat šventes publikuotą istoriją pradėjo ji.

„O jūs kaip – ar turite slaptą vietą pabėgimui, jei pasaulį ištiktų kolapsas?

Ar galvojate, kad šie milijardieriai išprotėjo, paisto niekus ir tiesiog turi per daug galios, pinigų, o šiaip neturi jokio rimto užsiėmimo, todėl užsiima visokių savo konspiracinių fantazijų įgyvendinimu?“, – retoriškai klausė ji.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Tačiau pasirodė, kad, nors ir kaip keistai skambėtų šis pasakojimas, jis yra tiesa.

Projektą gaubia paslaptis

Apie „Meta“ vadovo pirkinį iš tiesų pranešė ne viena žiniasklaidos priemonė.

„Wired“ net atliko tyrimą, kuris atskleidė projekto mastą ir jo poveikį vietos bendruomenei. Tinklalapio teigimu, M.Zuckerbergas Havajuose stato didžiulį 100 mln. dolerių vertės kompleksą, kuriame planuoja įsirengti ir didžiulį požeminį bunkerį.

Šiame straipsnyje rašoma, kad didžiulis slaptas statybos projektas vykdomas Kauai salos šiaurės rytuose, tarp turistinių Kapaa ir Hanalei miestų. Statybos apjuostos 6 metrų aukščio tvora, o prie įvažiavimo vartų nuolat budi apsaugininkai. Jie keturračiais motociklais taip pat patruliuoja aplinkiniuose paplūdimiuose.

Ekrano kopija iš „WIRED“
Ekrano kopija iš „WIRED“

„Wired“ teigimu, niekam, kas dirba su šiuo projektu, neleidžiama kalbėti apie tai, kas statoma šioje vietoje. Pasak kelių čia dirbančių asmenų, beveik visi privalo laikytis griežto susitarimo ir neatskleisti jokios informacijos.

Šie susitarimai nesąs vien formalumas. Jie pasakojo girdėję, kad kolegos buvo nušalinti vien dėl to, kad apie projektą prasitarė socialiniuose tinkluose.

Skirtingoms statybų brigadoms statybvietėje patikėti atskiri projektai, o darbuotojams draudžiama kalbėti su kitomis brigadomis apie savo darbą.

Šis projektas, kaip teigiama straipsnyje, yra toks didelis, kad nemaža salos gyventojų dalis yra pasirašę neatskleidimo sutartį, nors visi žino, kas už jo stovi. Teigiama, kad žemę M.Zuckerbergas įsigijo dar 2014 m. rugpjūtį.

Atlikdami tyrimą „Wired“ žurnalistai bendravo su keliais su projektu susijusiais asmenimis, išnagrinėjo viešus įrašus ir teismo dokumentus. Jie pateikė išvadą, kad nuo to laiko maždaug 1,4 tūkst. ha plotą užimančias statybas gaubė paslaptis.

Remdamiesi planavimo dokumentais, rašinio autoriai paskelbė, kad Koolau rančoje bus įrengta 5 tūkst. kv. m. ploto požeminė slėptuvė, kuri turės nuosavos energijos ir maisto atsargų, o kartu su žeme kainuos daugiau nei 270 mln. dolerių. Tai bus vienas brangiausių nekilnojamo turto objektų pasaulyje.

Išsamiuose planavimo dokumentuose, kuriuos „Wired“ žurnalistai gavo pateikę kelis prašymus dėl viešų duomenų pateikimo, matyti, kad kuriamas prabangus statinys su požemine slėptuve ir galimai sprogimui atspariomis durimis.

Kompleksą esą sudaro keliolika pastatų, kuriuose iš viso įrengta 30 miegamųjų ir tiek pat vonios kambarių. Jo centre – du dvarai, kurių bendras plotas prilygsta futbolo aikštės plotui, juose įrengti keli liftai, biurai, konferencijų salės ir pramoninio dydžio virtuvė.

Iš dokumentų taip pat matyti, kad numatyta įrengti ir evakuacinį liuką bei daug kamerų.

„Wired“ savo tyrime projekto planus aprašė ir dar detaliau.

M.Zuckerbergo ir jo žmonos Priscillos Chan atstovas atsisakė komentuoti projekto dydį ar pateikti informacijos apie bunkerį.

Kalbėdamas apie projektą, vienas prie jo dirbantis asmuo teigė, kad saugumo lygis yra neįtikėtinas.

Nors M.Zuckerbergo slaptas projektas jau tapo vieša paslaptimi, teigti, jog milijardierius ruošiasi pasaulio pabaigai, dar anksti. Tokio tipo projektas greičiausiai skirtas užtikrinti privatumą, saugumą ar net ekologinę apsaugą, tačiau tai sužinoti sunku dėl jį gaubiančios paslapties ir viešos informacijos stokos.

Bunkerių populiarumas auga

Tačiau, kad ir kaip neįprastai gali atrodyti šie projektai, pasak vieno CNN straipsnio, publikuoto dar 2019 m., jų populiarumas tik išaugo.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Bunkeris
„Wikimedia Commons“ nuotr./Bunkeris

Teksase įsikūrusios bendrovės „Rising S Company“ generalinis direktorius Gary’is Lynchas nurodė, kad dar 2016 m. jų užsakomųjų aukščiausios klasės požeminių bunkerių pardavimai, palyginti su 2015 m., išaugo 700 proc.

„Business Insider“ teigimu, po Rusijos invazijos į Ukrainą JAV įsikūrusios įmonės, kurios specializuojasi požeminių bunkerių statyba, gyrėsi klientų užklausų gausėjimu.

Su „The New York Times“ kalbėjęs „Northeast Bunkers“ savininkas teigė, kad apie du trečdalius jo verslo sudaro klientai, už požeminį gyvenamąjį būstą mokantys apie 25 tūkst. JAV dolerių. Jis tikino, kad prasidėjus pandemijai nesugebėjo patenkinti paklausos.

Požeminių būstų pirkėjai sako, kad jie paprasčiausiai nori apsaugoti savo šeimas nuo vis neramesniu tampančio pasaulio, aiškino verslininkas.

Daugelis žmonių sprendimą statyti bunkerį priėmė dar prieš prasidedant koronaviruso pandemijai, o dabar pripažįsta, kad jaučiasi pasirengę kitai vietos ar pasaulinei krizei.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Milijardieriaus M.Zuckerbergo projektas, kurio dalis yra ir požeminis bunkeris Havajuose, jau įgyvendinamas. Tačiau, anot „Wired“, šias statybas gaubia didelė paslaptis ir konkretūs planai neskelbiami viešai, dėl to teigti, kad milijardierius ruošiasi pasaulio pabaigai, klaidinga.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius