-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Internautus sugraudinęs raudantis vaikas Ukrainos-Lenkijos sieną kirto ne vienas

Interneto vartotojus visame pasaulyje sugraudino berniuko, kuris Ukrainos ir Lenkijos sieną esą perėjo be jokių artimųjų, o paskui eina graudžiai raudodamas, istorija. Šiam įrašui trūksta paaiškinimo: nors vaikas atrodo likęs vienui vienas, todėl apsipylęs ašaromis, iš tiesų priekyje eina mama, o jis tik atsiliko.
Pabėgėlių registracijos centras Lenkijoje
Pabėgėlių registracijos centras Lenkijoje / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Peržiūrėjo kone milijonas

20 sekundžių trukmės įrašu, kuriame matyti verkiantis neįvardytas berniukas, antradienį savo paskyroje „Facebook“ pasidalijo Sakartvelo portalas „The Tbilisi Times“.

„Nėra žodžių, jausmų, reakcijų, kurios galėtų perteikti šį skausmą! – taip pakomentuotas įrašas. – Verkiantis ukrainiečių berniukas, kuris visiškai vienas perėjo Lenkijos sieną su kitais pabėgėliais.“

Per porą dienų įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 900 tūkst. kartų, sulaukė 12 tūkst. reakcijų ir 4,8 tūkst. komentarų. Juo buvo pasidalyta mažiausiai 11 tūkst. kartų.

Kiek vėliau toje pačioje paskyroje buvo paskelbtas kadras iš to paties vaizdo įrašo, kuriam berniukas matyti iš nugaros. Priekyje jo eina dar keli žmonės – greičiausiai minėti pabėgėliai, su kuriais jis kirto sieną.

Prie įrašo pridėtas lakoniškas komentaras: „Tai yra momentas, kuris įkaitina tavo širdį ir sielą.“

Tas pats įrašas įkeltas ir į „YouTube“ (čia jis peržiūrėtas kone 30 tūkst. kartų). Dar pirmadienį jis buvo paskelbtas „Twitter“ paskyroje „Ukraine War Today“.

„CNN komanda nufilmavo raudantį berniuką, kai jis kirto Ukrainos-Lenkijos sieną, – paaiškinta prie įrašo. – Verkiantis mažylis eina suaugusiųjų grupės priekyje, akivaizdžiai vienas, rankoje nešdamasis plastikinį maišelį su keliais daiktais.“

Po poros dienų toje pačioje paskyroje nurodyta, kad mažasis pabėgėlis buvo evakuotas kartu su kitais Vorzelio (netoli Kyjivo esančio miestelio) vaikų namų, neseniai subombarduotų, globotiniais: „Taigi jis keliavo ne vienas.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašas su verkiančiu berniuku sulaukė didžiulio socialinių tinklų vartotojų dėmesio
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašas su verkiančiu berniuku sulaukė didžiulio socialinių tinklų vartotojų dėmesio

Iš trumpo įrašo sunku suprasti, kas yra šis vaikas, kada ir kur tiksliai jis nufilmuotas, kodėl verkia, ar tikrai paliktas vienas. Vienoje rankoje jis nešasi permatomą plastikinį maišelį (panašu, kad jame sudėti keli drabužiai), kitoje – greičiausiai užkandžių pakelį.

Kadangi eina sunkiai vilkdamas koją už kojos ir graudžiai verkia, neabejotinai vaikas išgyvena skausmą. Bet jo priežastis iš įrašo visiškai neaiški. Net ir paskelbusieji įrašą pripažino nesantys tikri, ar jų komentarai, kad berniukas yra vienui vienas, yra teisingi.

Buvo su artimaisiais

Vaizdo įrašas sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio (pavyzdžiui, čia, čia, čia)

Tačiau netrukus paaiškėjo, jog nė viena versija – kad mažasis pabėgėlis yra iš vaikų namų ar kad sieną kirto be artimųjų – nėra teisinga.

Dar antradienį tikrąją versiją pateikė lenkų pasieniečiai: „Priešingai, deja, medijoje skleidžiamai informacijai, 4 metų Valerijus sieną perėjo ne vienas, buvo su šeima.“

Sienos apsaugos tarnyba savo paskyroje „Twitter“ dar nurodė, kad Medykos sienos kirtimo punkte berniukas iš pareigūnų gavo saldžių dovanų.

„Jis ir jo šeima yra saugūs Lenkijoje“, – patikino pasieniečiai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše matomi greičiausiai vaiko artimieji
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše matomi greičiausiai vaiko artimieji

Skelbtą informaciją apie vaiką atnaujino ir cituotų įrašų autoriai. „The Tbilisi Times“ paskelbė ir, kaip galima spėti, jo mamos bei kitų artimųjų nuotrauką.

Jungtinių Tautų duomenimis, dėl Rusijos invazijos Ukrainą jau paliko mažiausiai 2,3 mln. žmonių. Tai yra didžiausia pabėgėlių banga Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius