Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Internete gąsdinama grėsmingu virusu: ar jis tikrai naujas ir kiek pavojingas?

Internete pasklido žinia, esą atsirado naujas virusas. Remdamasis Lietuvos žiniasklaidoje paskelbtu straipsniu, vienas „Facebook“ vartotojas tvirtina, esą Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau informuoja apie masinę vakcinaciją. Iš tiesų šis virusas nėra naujas, vakcinos nuo jo apskritai nėra, o sveikatos organizacijos skelbia tik apie padažnėjusius infekcijos atvejus Europoje.
Papūgų karštligė
Papūgų karštligė / 15min koliažas

„Ir vėl naujas virusas“

Vyras savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matomas nufilmuotas portalo tv3.lt straipsnio pavadinimas ir įžanga. Už kadro kalbantis vyras atkreipia dėmesį į straipsnio pavadinimą.

„PSO informuoja – pasauliui reikalinga masinė vakcinacija. Ir vėl naujas virusas. Šį kartą „papūgų karštligė“ iš Buenos Aires“, – aiškina internautas.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Šį tv3.lt straipsnį galima rasti internete. Jis buvo publikuotas šių metų balandžio 19 d. Jame teigiama, kad gydytojai paskelbė apie kylantį pavojų dėl paslaptingos į gripą panašios ligos, kuri primena ir COVID-19.

Nusinešė penkias gyvybes

Tokia liga papūgų karštligė iš tiesų egzistuoja ir pastaruoju metu sulaukė žiniasklaidos bei sveikatos organizacijų dėmesio.

Kovo pradžioje PSO pranešė, kad keliose Europos šalyse žmonės užsikrėtė bakterine infekcija psitakoze, kuri dar vadinama papūgų karštlige, skelbė CNN. Penki iš užsikrėtusiųjų mirė. Protrūkis buvo pastebėtas dar 2023 m. ir užsitęsė iki šių metų pradžios.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacijos būstinė Ženevoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacijos būstinė Ženevoje

CNN cituojamais JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, žmonės dažniausiai šia liga užsikrečia įkvėpdami užsikrėtusio paukščio išskyrų dulkių. Ja taip pat galima užsikrėsti įkandus paukščiui.

Atvejai, kuomet žmogus infekciją perduotų kitam asmeniui, yra reti. Dauguma pastarųjų infekcijos atvejų buvo susiję su naminiais arba laukiniais paukščiais, kurie buvo užsikrėtę.

Paukščių karštlige susirgę žmonės dažniausiai perserga lengvai. Galimi simptomai yra galvos ir raumenų skausmas, sausas kosulys, karščiavimas ir šaltkrėtis.

Kaip nurodo CDC, pirmasis psitakozės atvejis žmogui buvo nustatytas 1879 m. Europoje. JAV apie šią infekciją informacijos buvo mažai iki 1929-1930 m. kilusios pandemijos. Nepaisant to, liga yra laikoma reta infekcija.

PSO svetainėje paieškos laukelyje įvedus raktinius žodžius „vakcinacija“, „vakcina“ ir „psitakozė“, nepavyko rasti jokios informacijos apie masinę vakcinaciją, kuri būtų siūloma dėl šios ligos protrūkio.

Be to, CDC tinklalapyje teigiama, kad nėra vakcinų nuo psitakozės, o apsisaugoti siūlo kitus būdus. Pavyzdžiui, pirkti paukščius iš gerai žinomų parduotuvių, dirbant su gyvūnais laikytis higienos normų.

Pranešta apie atvejus Argentinoje

Kaip rašoma tv3.lt straipsnyje, tinklalapyje promedmail.org iš tiesų galima rasti balandžio 18 d. paskelbtą pranešimą apie sunkų pneumonijos (galimai psitakozės) atvejį Buenos Airės. Apie dar vieną atvejį portale pranešta balandžio 24 d.

„Scanpix“ nuotr./Papūga
„Scanpix“ nuotr./Papūga

Viename pranešime teigiama, kad per pastarąsias 30 dienų Buenos Airėse padaugėjo sunkių netipinių pneumonijos atvejų, dėl kurių prireikė kritinės būklės slaugos. Neoficialiais duomenimis, 20 iš 60 atvejų buvo nustatyta psitakozė, o 10 atvejų PGR testo rezultatai buvo teigiami. Žinutės autoriumi nurodomas kaip „ProMed“ žinomas asmuo.

Promedmail.org yra svetainė, kuria jau 30 metų naudojasi gydytojai ir visuomenės sveikatos ekspertai, siekdami informaciją apie vietinius ligų protrūkius perduoti realiuoju laiku. Tai buvo pirmasis ne Kinijai priklausantis portalas, kuris paskelbė apie prasidėjusį COVID-19 protrūkį.

Padaugėjo susirgimų Europoje

PSO apie dabartinę situaciją paskelbė savo interneto svetainėje. Teigiama, kad iš viso penkios Europos šalys pranešė apie neįprastą infekcijos atvejų pagausėjimą.

Shutterstock nuotr./Ligoninė
Shutterstock nuotr./Ligoninė

Austrijoje, kur paprastai šia liga per metus užsikrečia vos keli žmonės, 2023 m. pranešta apie 14 atvejų, o 2024 m. – jau keturis.

Danijoje per metus infekcija paprastai užsikrečia nuo 15 iki 30 asmenų, o iki vasario pabaigos buvo pranešta apie 23 atvejus, bet sveikatos specialistai mano, kad skaičius iš tiesų yra gerokai didesnis, teigė PSO atstovas.

Vokietijoje 2023 m. pranešta apie 14 infekcijos atvejų, o 2024 m. – penkis. Švedijoje papūgų karštligės atvejų daugėja nuo 2017-ųjų. Pranešama, kad lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje buvo užregistruota neįprastai daug atvejų – net 26.

Nuo 2023 m. pabaigos Nyderlanduose taip pat pastebėtas infekcijos paūmėjimas. Iki vasario pabaigos pranešta apie 29 atvejus – dvigubai daugiau nei per pastaruosius metus.

PSO ragina gyventojus saugotis infekcijos ir įspėjo naminių paukščių savininkus bei žmones, kurie dirba su paukščiais, laikytis tinkamos higienos.

Jaudintis nėra ko

Gyvūnų gerovės mokslininkė Thaina Landim De Barros teigė, kad ši liga nėra kažkas, dėl ko žmonės turėtų pradėti nerimauti.

„Tai nėra pandemiją sukelianti liga“, – tvirtino ji.

Kanzaso valstybinio universiteto egzotinių gyvūnų, laukinių gyvūnų ir zoologijos medicinos docentė Gretel Tovar Lopez teigė, kad naujienos apie didėjantį susirgimų skaičių kai kuriose šalyse neturėtų kelti panikos.

Ekspertai pataria, jei įmanoma, laikytis atokiau nuo paukščių, o pastebėjus į gripą panašius simptomus kreiptis į gydytoją. Taip pat būtina nepamiršti galimo pavojaus susirgti nuo paukščių išmatų.

15min verdiktas: iš dalies melas. PSO apie masinę vakcinaciją dėl „papūgų karštligės“ nieko neskelbė. Be to, vakcina nuo šios ligos apskritai neegzistuoja. Taip pat virusas nėra naujas, pirmasis atvejis užfiksuotas prieš pusantro šimto metų. Pastaruoju metu PSO pastebi išaugusį šios infekcijos atvejų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius