Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interviu su naujuoju JAV ambasadoriumi – apie saugumą, Astravo AE ir pasirinkimą dėl 5G

Naujasis JAV ambasadorius Robertas S.Gilchristas pirmajame interviu Lietuvos žiniasklaidai teigė, kad dvišalių santykių centre išlieka saugumas, o apskritai santykiai yra stipresni nei bet kada anksčiau. Pasak R.S.Gilchristo, spręsdama, ar kinų įmonės galės prisidėti prie 5G ryšio technologijos plėtojimo, Lietuva turėtų galvoti ne apie pasekmes santykiams su JAV, o ar nori suteikti prieigą prie informacijos Kinijos komunistų partijai. 
Robertas S.Gilchristas
Robertas S.Gilchristas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.S.Gilchristas interviu 15min aptarė galimybes pritraukti JAV investicijas į Lietuvą, Vašingtono dialogo su Minsku potencialą bei JAV ir Europos bendradarbiavimą gynybos srityje.

Homoseksualumo neslepiantis ambasadorius sakė besitikintis, kad lietuviai jį įvertins pagal profesinius gebėjimus.

Santykių centre – saugumas

– Kokie jūsų tikslai ir misija?

– Mano tikslai – ir toliau dirbti plėtojant labai stiprius JAV ir Lietuvos santykius. Atvykstu po kolegės Anne Hall, kurią nepaprastai vertinu.

Todėl noriu tęsti jos ir kitų pirmtakų darbus. Ką tai apima? Mano planuose – daug dalykų. Akivaizdu, kad JAV ir Lietuvos santykių centre yra saugumas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Anne Hall
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Anne Hall

Lietuva – ištikima sąjungininkė. Sąjungininkė, kuri, kalbant apie išteklių skyrimą, įgyvendina savo įsipareigojimus – skiria 2 proc. BVP gynybai. Tai – daug reiškia, daug pasako.

Yra ir daug kitų dalykų. Prieš atvykdamas į Lietuvą susitikau su grupe amerikiečių verslo atstovų, kurie investavo į Lietuvą. Manau, kad galima padaryti daugiau – juk tai sukuria darbo vietas abiejose Atlanto pusėse. Noriu koncentruotis į ekonominį portfolio, žmonių mainus. Manau, kad kartais tai turi didesnį poveikį nei tradiciškesnės diplomatijos aspektai.

Kalbant apie saugumą, matėme dvejopus JAV signalus: karinės pagalbos Ukrainai įšaldymą, sekretoriaus Pompeo kvestionavimą, ar amerikiečiams rūpi Ukraina. Ką tai sako apie JAV įsipareigojimus regiono saugumui?

– Prieš atvykdamas susitikimuose Vašingtone iš Baltųjų rūmų, Senato ir Valstybės departamento girdėjau vien labai stiprius įsipareigojimus šiam regionui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Į Pabradės geležinkelio stotį atvyko JAV bataliono sunkioji technika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Į Pabradės geležinkelio stotį atvyko JAV bataliono sunkioji technika

Šiandien kalbėjau su žmonėmis iš mūsų gynybos atašė biuro. Nuo 2014 metų JAV prie Lietuvos saugumo prisidėjo daugiau nei 235 mln. dolerių infrastruktūrai, įrangai, mokymams. Šalyje yra 500 amerikiečių karių, ruošiamės surengti vienas didžiausių karinių pratybų Europoje nuo 1990-ųjų.

Žvelgiant į visumą, mūsų santykiai ir įsipareigojimas šio regiono saugumui yra stipresnis nei bet kada.

Galimybės santykiuose su Baltarusija

Kodėl dabar JAV vėl inicijavo kontaktus su Baltarusija?

– Neabejotinai sekretoriaus Pompeo kelionė į Minską vos prieš kelias dienas buvo istorinė. Kaip suprantu, jis ten praleido tik kelias valandas. Tačiau manau, kad JAV mato potencialias galimybes geresniems santykiams. Žiūrime, kokios tos galimybės gali būti.

Ir iš Minsko ateina skirtingi signalai, sufleruojantys, kad jie gali būti atviri geresniam dialogui.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka, Mike'as Pompeo
„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka, Mike'as Pompeo

Kokios paramos Lietuva gali tikėtis iš JAV užtikrinant Astravo AE saugumą?

– Šiandien kaip tik susitikau su jūsų užsienio reikalų ministru. Tai buvo pirmasis mūsų susitikimas, labai šiltas. Jis sakė, taip pat skaičiau vietos žiniasklaidoje, kad yra potencialo geresniam koordinavimui, ir turbūt bendradarbiavimui su Baltarusija dėl Astravo AE.

JAV pozicija išlieka, kad visi branduoliniai objektai visame pasaulyje turi veikti aukštesniu saugumo, skaidrumo, atvirumo, ypač tarptautiniams patikrinimams, lygiu. Ir įsipareigojus konsultacijoms bei koordinavimui su kaimynais, kurie gali būti paveikti tos veiklos.

VIDEO: 15min studijoje – L.Linkevičius apie vizitą Baltarusijoje

Aiški pozicija dėl Kinijos

– Jei Lietuva leis Kinijos įmonėms dalyvauti diegiant 5G technologiją, ar tai paveiks JAV ir Lietuvos santykius?

– JAV turi poziciją dėl 5G, ją jūs žinote. Manau, kad svarbesnis klausimas yra tas, ar lietuviai nori 5G sistemos, kuri Kinijos komunistų partijai suteikia prieigą prie informacijos apie lietuvius, Lietuvą, Lietuvos saugumą.

Manau, kad reikėtų klausti šito. JAV turi gana aiškią poziciją, ir, manau, kad ji labai gerai pagrįsta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos valstybės galės pačios nuspręsti, kurių „rizikingų tiekėjų“ neįsileisti statant 5G ryšio tinklus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos valstybės galės pačios nuspręsti, kurių „rizikingų tiekėjų“ neįsileisti statant 5G ryšio tinklus

Tačiau JAV įspėjo Jungtinę Karalystę, kad, jeigu ji leis kinams diegti 5G, amerikiečiai nebesidalins žvalgybine informacija.

– Kai kurie dalykai įvyko, kol keliavau, tačiau žinau, kad JAV aiškiai išreiškė mūsų nusivylimą. Žinau, kad šiuo klausimu palaikome artimą dialogą su britų vyriausybe aukščiausiu lygiu. Didžiulį susirūpinimą reiškiame privačiai ir viešai daugybe skirtingų kanalų.

Ar glaudesnis tokių mažų Europos šalių kaip Lietuva bendradarbiavimas su Kinija gali tapti kliūtimi jų santykiuose su JAV?

– Kinai investuoja visur, ir daug atvejų kinų investicijos kuria darbo vietas. Tačiau problemų atsiranda kalbant apie technologijas kai kuriose srityse ar kritinę infrastruktūrą, ar Lietuva, kaip suvereni valstybė, nori perleisti dalį suverenumo Kinijos komunistų partijai. O ji gali turėti kitokius interesus nei Lietuva.

Kinai daug kur investuoja, įskaitant JAV, tai yra galimybė sukurti darbo vietas. Žinoma, man patinka JAV investicijos, ir man patinka Lietuvos investicijos JAV, todėl tai bus vienas mano prioritetų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Naujas grėsmių Lietuvai vertinimas: Rusija ir Kinija vienijasi, šnipai dirba „LinkedIn“

„Geriau save reklamuoti“

– Ką galėtų padaryti Lietuvos Vyriausybė ir verslai, kad pritrauktų daugiau JAV investicijų?

– Kai kalbu su įmonėmis JAV, jos labai pozityviai žiūri į Lietuvą. Jos žino, kad gali veikti skaidrioje aplinkoje, remtis teisės viršenybe, stabilumu ir t.t. Manau, kad tai yra labai naudinga.

Manau, kad lietuviai galėtų geriau save reklamuoti. Jūsų šalis gali daug ką pasiūlyti: išsilavinusią darbo jėgą, darbščius žmones. Oficialiai prisaikdinamas ambasadoriumi Vašingtone pabrėžiau, kad Lietuvą sudaro darbštūs žmonės, kurie sunkiai dirbo dėl to, kur dabar yra ši šalis. Galėtumėte labiau savimi pasitikėti ir reklamuotis.

Manau, kad reikia abiem pusėms dirbti norint priminti, ką turi Lietuva, kad pritrauktų įmones. Tačiau vis daugiau jų čia ateina.

Man didelį įspūdį padarė startuoliai. Prieš dešimtmetį gyvenau Estijoje, ten buvo labai stipri startuolių aplinka, dabar tą patį matau Lietuvoje. Lietuva įsitvirtina fintech srityje, tą daro sėkmingai ir ima užsitarnauti gerą vardą tarptautiniu lygiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas S.Gilchristas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas S.Gilchristas

Pirmą kartą su Baltijos regionu dirbau 2007 metais. Netrukus po to, kai pradėjau dirbti, atėjo ekonominė krizė. Kai tik pradėjau dirbti, žmonės kalbėjo apie Baltijos tigrus, o po finansinės krizės žmonės apie tai kalba mažiau.

Tačiau matau, kad Lietuva vėl stipriai kyla, ir tai daro turėdama stipresnį pagrindą. Atėjus krizei turėjote priimti sudėtingus sprendimus, kurie dabar atsiperka.

Įsipareigoja konsultuotis

JAV kritikuoja Europos NATO partneres ir dėl nepakankamų gynybos išlaidų, ir dėl Europos gynybos iniciatyvų. Ko tiksliai nori JAV?

– Ir JAV nori, ir Lietuva nori, kad Europos sąjungininkės atliktų savo pareigą. Žinau, kad prezidentas Trumpas prieš kelis mėnesius turėjo puikius pietus, kuriuose dalyvavo ir Lietuvos prezidentas, su 2 proc. BVP gynybai skiriančių šalių atstovais.

Tam tikra prasme JAV yra frustracijos, nes ilgus metus nedavėme Europos šalims ramybės, kad jos atliktų savo pareigą. Ir, su tam tikromis išimtimis, nematėme rezultato. Dabar tai keičiasi.

Skaitydamas metinį pranešimą, prezidentas Trumpas pabrėžė, kad vis daugiau NATO sąjungininkių galiausiai padidino išlaidas gynybai. Manome, kad to reikėjo.

Egzistuoja kritika dėl Europos iniciatyvų, kuriomis neatsižvelgiama į transatlantinius santykius. Labai remiame Europos pastangas stiprinti mūsų bendrą gynybą, bet ne iniciatyvas, kurios išmeta JAV ar kitas ES partneres.

– JAV atitraukė pajėgas iš šiaurės Sirijos nepasikonsultavusios su Europos sąjungininkėmis. Ar tai irgi nekenkia transatlantiniams santykiams?

– Galiu pasakyti, kad, kaip ambasadorius Lietuvoje, įsipareigosiu konsultuotis absoliučiai dėl visko, ko galiu. Mes labai pasitikime Lietuva Afganistane, Vidurio Rytuose ir kitur. Kaip ambasadorius galiu įsipareigoti labai glaudžioms konsultacijoms.

VIDEO: Nufilmuota, kaip supykę Kamišlio civiliai bulvėmis apmėtė išvažiuojančius JAV šarvuočius

Šiandien su užsienio reikalų ministrų kalbėjausi dėl konsultacijų Baltarusijos atžvilgiu, dalijimosi informacija. Tikimės, kad greitai turėsime JAV ambasadorę Baltarusijoje, jos vardo niekur kitur negirdėjau, bet mačiau žiniasklaidoje. Jei tai tiesa, ji bus labai stipri ambasadorė, numanau, kad ją dažnai matysime Vilniuje.

Mūsų santykiai su Lietuva yra labai stiprūs, padarysiu visa, ką galiu, kad jie išliktų tokie pat.

– Kai kurie analitikai prognozuoja, kad JAV vis daugiau koncentruosis į Kinijos atrėmimą, todėl bus mažiau aktyvios Europoje. Ar turėtumėme nerimauti?

– JAV puikiai sugeba daryti kelis dalykus vienu metu. Jei veikiame vienoje srityse, nereiškia, kad neveikiame kitose. Kaip sakome JAV, „įrodymas yra pudinge“ (posakis, reiškiantis, kad negalima daryti išvadų apie ką nors to nepabandžius – red.).

O pudingas Lietuvoje, kaip ir sakiau, yra 235 mln. dolerių investicijų į saugumą, 500 karių, didžiulės karinės pratybos, vyksiančios kitąmet. Labai džiaugiamės, kad Lietuva perka šarvuočius iš „Oshkosh“.

Matau stipresnius nei bet kada santykius. Nematau atsitraukimo. Kaip ir sakiau, sugebame daryti kelis dalykus vienu metu.

Tikisi, kad vertins kompetencijas

– Žiniasklaida jus įvardija kaip atvirai gėjų ambasadorių, o Lietuva LGBT bendruomenei nėra labai draugiška. Ar jaučiate dėl to nerimą?

– Tikiuosi, kad lietuviai apie mane spręs pagal mano, kaip ambasadoriaus, įgūdžius. Buvau diplomatas beveik 30 metų, iš jų 9 dirbau su Šiaurės ir Baltijos regionu, turiu dar trejus.

Koncentravausi į saugumą, dėmesį skirsiu įvairiausiems klausimams, dėl kurių JAV yra įsitraukusi į Lietuvą. Tikiuosi, kad galiausiai būsiu vertinamas pagal tai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius