-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake mirti nuteistas ketvirtas „Islamo valstybei“ priklausęs Prancūzijos pilietis

Irako teismas pirmadienį mirti nuteisė ketvirtą Prancūzijos pilietį, prisidėjusį prie „Islamo valstybės“ (IS), iš teismo rūmų pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.
„Islamo valstybės“ kovotojai Rakoje
„Islamo valstybės“ kovotojai Rakoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

37 metų Mustapha Merzoughi mirti pakariant nuteistas kitą dieną po to, kai aukščiausios bausmės buvo paskirtos kitiems trims prancūzams.

„Įrodymai ir prisipažinimas rodo, kad jūs prisidėjote prie grupuotės „Islamo valstybė“, kad dirbote jos kariniame sparne“, – skelbdamas nuosprendį pasakė teisėjas.

Pastaraisiais mėnesiais Irakas sulaikė tūkstančius džihadistų, taip pat ir užsieniečių, kuriuos kaimyninėje Sirijoje per mūšį už IS „kalifato“ sunaikinimą sučiupo JAV remiamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF).

Anksčiau gegužės mėnesį Irako teismų sistema paskelbė nuo 2018 metų pradžios nuteisusi daugiau kaip 500 įtariamų IS narių užsieniečių.

„Nesu kaltas dėl nusikaltimų ir nužudymų. Esu kaltas, kad nuvykau į Siriją, – teisėjui sakė geltoną kalinio uniformą vilkėjęs M. Merzoughi. – Prašau Irako, Sirijos, Prancūzijos žmonių ir aukų šeimų atleidimo.“

M.Merzoughi tyrėjams sakė, kad nuo 2000 iki 2010 metų tarnavo prancūzų kariuomenėje, įskaitant tarnybą Afganistane 2009-aisiais.

Prancūzijoje jis gyveno pietvakariniame Tulūzos mieste, kur gyveno ir broliai džihadistai Fabienas ir Jeanas-Michelis Clainai, prisiėmę atsakomybę už kruvinas 2015 metų atakas Paryžiuje ir nukauti Sirijoje.

Šis tunisiečių kilmės prancūzas lankėsi Belgijoje ir Maroke, o Alepe Sirijos šiaurėje išėjo „religinį ir karinį“ kursą.

Kitas prancūzų džihadistas Fodhilas Taharas Aouidate'as pirmadienį taip pat stojo prieš teisėją, bet jo teismas buvo atidėtas iki birželio 2-osios, kad būtų galima atlikti medicininę ekspertizę dėl pranešimų apie sumušimą kalėjime.

32 metų F.T.Aouidate'as pirmą kartą į Siriją buvo nuvykęs 2013 metais, o 2014-aisiais grįžo ten prisidėti prie IS, nurodo Prancūzijos teismai.

Po 130 gyvybių nusinešusių IS 2015 metų Paryžiaus atakų F.T.Aouidate'as pasirodė nufilmuotame vaizdo įraše, kuriame sakė, kad jam „didelis malonumas ir džiaugsmas matyti šiuos netikėlius kenčiančius, kaip mes kenčiame čia“.

Sekmadienį Irako teismas nuteisė mirti kitus tris prancūzus, prisidėjusius prie IS. Jie yra pirmieji prancūzų džihadistai, kuriems buvo paskirtos aukščiausios bausmės.

SDF Sirijoje sučiupti Kevinas Gonot, Leonardas Lopezas ir Salimas Machou buvo pervežti į Iraką teisti. Per 30 dienų jie gali apskųsti savo nuosprendžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius