-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irako kurdai ruošiasi ginčytinam referendumui dėl nepriklausomybės

Irako kurdai pirmadienį rengiasi balsuoti referendume dėl šiaurinio autonominio regiono nepriklausomybės, nepaisant pačio Irako bei kaimyninių Irano ir Turkijos perspėjimų.
Tautinės atributikos pardavėjas Arbilyje
Tautinės atributikos pardavėjas Arbilyje / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Federalinė valdžia Bagdade tokį referendumą vadina nekonstituciniu. Baiminamasi, kad po referendumo gali kilti neramumų, ir Vašingtonas bei daugelis Vakarų valstybių ragina atidėti ar atšaukti referendumą, teigdami, kad jis kenkia kovai su „Islamo valstybe“.

Regiono sostinėje Arbilyje, referendumą inicijavusio Massudo Barzani politinėje širdyje, visur plevena kurdų vėliavos. Dauguma žmonių mieste sako, kad eis balsuoti, tačiau dalis bijo galimų pasekmių.

Irane ir Turkijoje kurdų mažumos yra gana didelės, tad šios šalys baiminasi, kad referendumas Irake paskatins separatistines nuotaikas ir jų šalyje.

„Nekantriai laukiame, kad išgirstume, kokia situacija bus po rugsėjo 25-osios, nes dauguma kurdų balsuos už nepriklausomybę, kad įgyvendintų savo svajonę turėti nepriklausomą valstybę, – sakė trisdešimtmetis Ahmadas Souleimanas. – Baiminamės, kad mūsų priešai turi blogų ketinimų mūsų atžvilgiu.“

Irane ir Turkijoje kurdų mažumos yra gana didelės, tad šios šalys baiminasi, kad referendumas Irake paskatins separatistines nuotaikas ir jų šalyje.

Skaičiuojama, kad referendume trijose provincijose, kurios nuo 2003 metų sudaro autonominį Kurdistano regioną, balsuos apie 5,5 mln. kurdų. Balsavimas rengiamas ir ginčytinose teritorijose, dėl kurių nesutariama su Bagdadu, tarp jų yra ir naftos turtingoji Kirkuko provincija.

Iranas blokuoja susisiekimą oro transportu su Kurdistanu Irake

Iranas sekmadienį pranešė Bagdado prašymu užblokavęs visus skrydžius į Kurdistaną Irake ir iš jo, artėjant pirmadienį numatytam šio autonominio regiono nepriklausomybės referendumui, kuriam nepritaria ir Teheranas.

„Irako centrinės vyriausybės prašymu atšaukti visi skrydžiai iš Irano į Suleimaniją ir Arbilį, taip pat skrydžiai per mūsų oro erdvę iš Kurdistano regiono“, – praneša oficialioji naujienų agentūra IRNA, cituodama Aukščiausiojo nacionalinio saugumo komiteto atstovą Keivaną Khosravi.

Pasak jo, toks sprendimas priimtas dėl Kurdistano pareigūnų „užsispyrimo“ surengti referendumą.

Kiek laiko galios toks susisiekimo suvaržymas, K.Khosravi nesakė.

Iranas praėjusią savaitę perspėjo, kad to regiono nepriklausomybė reikštų galą visiems susitarimams dėl sienų ir saugumo.

Iš Irano miestų į Kurdistano regioną yra keli reguliarūs skrydžiai.

Vos prieš kelias valandas elitinė Irano Revoliucijos gvardija pradėjo karines pratybas prie sienos su Irako Kurdistanu.

Tokios pratybos čia rengiamos dažnai dėl nuolatinės kurdų separatistų keliamos grėsmės. Pastarieji nesiliauja per sieną puldinėję Irano saugumo pajėgų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius