Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako pajėgos perėmė iš kurdų du svarbius Kirkuko naftos telkinius

Irako pajėgos antradienį perėmė dviejų didžiausių naftos telkinių ginčijamoje šiaurinėje Kirkuko provincijoje kontrolę ir tokiu būdu sudavė skaudų smūgį autonominio Kurdistano regiono vyriausybės finansams.
Prie Kirkuko įsiplieskė susirėmimų tarp Irako vyriausybės ir kurdų pajėgų
Irako pajėgos prie Kirkuko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kurdistanas Irakas

Kurdai pasitraukė be kovos, federalinės vyriausybės pajėgoms ir sukarintoms pajėgoms užėmus provincijos gubernatoriaus biurą ir svarbias karines bazes bei naftos telkinius. Šie įvykiai klostosi tvyrant didžiulei įtampai po praėjusį mėnesį įvykusio kurdų balsavimo už nepriklausomybę.

Į šiaurę nuo Kirkuko miesto „federalinės policijos daliniai perėmė Bai Hasano ir Havanos naftos telkinių kontrolę“, sakoma pareiškime.

Kurdų technikai šiuose dviejuose telkiniuose sustabdė darbą ir pirmadienį paliko gręžinius, Bagdade sakė vienas Naftos ministerijos pareigūnas.

Šiuose telkiniuose išgaunama maždaug 250 tūkst. barelių naftos per dieną. Autonominis Kurdistanas savarankiškai eksportuodavo iš viso po 650 tūkst. barelių per dieną, tad minėtų telkinių praradimas yra didelis smūgis jo pajamoms.

Regiono vyriausybė šiuos du telkinius perėmė 2014 metais, kai federalinės pajėgos atsitraukė susidūrusios su žaibišku džihadistų puolimu rajonuose į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado.

Kurdistanas ir taip išgyvena savo didžiausią ekonominę krizę Bagdadui nutraukus jo susisiekimą oru su išoriniu pasauliu ir kaimyniniam Iranui uždarius savo sieną prekybai naftos produktais.

Kirkukas yra už šio autonominio regiono ribų, bet priklauso teritorijoms, kuriose istoriškai gyventojų daugumą sudaro kurdai ir kurias Kurdistanas nori prisijungti, nepaisydamas Bagdado prieštaravimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius