Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas: derybos dėl branduolinės programos gali likti įstrigusios 2–3 mėnesius

Įstrigusios derybos, kuriomis siekiama atgaivinti daugiašalę sutartį dėl Irano branduolinės programos, gali nebūti atnaujintos dar 2–3 mėnesius, pranešė Užsienio reikalų ministerija Teherane.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Teheranas

Balandį pradėtomis Europos Sąjungos vadovaujamomis derybomis siekiama sugrąžinti Jungtines Valstijas į 2015 metais sudarytą sutartį. Vašingtoną iš šios sutarties 2018 metais išvedė ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, sugrąžinęs Iranui griežtas sankcijas.

Derybos buvo sustabdytos birželio 20-ąją, praėjus dviem dienoms po ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimo Raisi pergalės per Irano prezidento rinkimus. Jokia jų atnaujinimo data iki šiol nebuvo paskirta.

„Nesiekiame pabėgti nuo derybų stalo, bet... vyriausybė tikromis laiko derybas, duodančias apčiuopiamų rezultatų, leidžiančių užtikrinti Irano tautos teises“, – per antradienį vakare valstybinės televizijos transliuotą interviu sakė Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas.

Derybos Vienoje tėra „vienas iš klausimų užsienio politikos ir vyriausybės darbotvarkėje“, pažymėjo jis.

Visgi „kita pusė puikiai žino, kad naujai vyriausybei įsivažiuoti ir pradėti priiminėti sprendimus reikia 2–3 mėnesių“, sakė H. Amir-Abdollahianas.

Prezidentas E.Raisi buvo prisaikdintas rugpjūčio pradžioje ir perėmė šalies vairą iš nuosaikių pažiūrų Hassano Rouhani. Pastarasis buvo 2015 metų sutarties vienas iš pagrindinių architektų.

E.Raisi vyriausybė buvo prisaikdinta rugpjūčio 26 dieną, gavusi parlamento pritarimą.

Pagal 2015 metų sutartį Iranui buvo pasiūlyta, kad Vakarų valstybės ir Jungtinės Tautos sušvelnins Teheranui taikomas sankcijas, jeigu šiitiška respublika apribos savo branduolinę programą ir leis ją prižiūrėti JT inspektoriams.

Tačiau D.Trumpui išvedus JAV iš sutarties ir sugrąžinus sankcijas Iranas savo ruožtu liovėsi laikytis daugumos įsipareigojimų pagal šį paktą.

Vis dėlto D.Trumpo įpėdinis prezidentas Joe Bidenas nori, kad Vašingtonas grįžtų į susitarimą.

Derybose Vienoje dalyvauja Iranas ir penkios sutarties tebesilaikančios šalys – Rusija, Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija ir Vokietija.

Jungtinės Valstijos taip pat dalyvauja šiame procese, bet tiesioginių kontaktų su Iranu nepalaiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius