Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas išlaisvino per protestus sulaikytą garsų virtuvės šefą

Iranas paleido žinomą virtuvės šefą ir „Instagram“ nuomonės formuotoją, kuris buvo sulaikytas anksčiau šį mėnesį malšinant visoje šalyje vykstančius protestus, pranešė žmogaus teisių grupės ir šalininkai.
Teherano Evino kalėjimo vidinis kiemas
Teherano Evino kalėjimo vidinis kiemas / „Reuters“/„Scanpix“

Sausio 4 dieną Teherane buvo suimtas Navabas Ebrahimi, žinomas dėl savo vaizdo įrašų, kuriuose reklamuojama persiška virtuvė, ir nugabentas į sostinėje esantį Evino kalėjimą.

Irano režisierius ir fotografas Nikas Yousefi, kuris pats vykdant represijas buvo suimtas spalį ir vėliau paleistas, tviteryje parašė, kad N.Ebrahimi trečiadienį buvo paleistas už užstatą.

Jis paskelbė nuotrauką, kurioje N.Ebrahimi šypsosi su savo partnere.

Žmogaus teisių aktyvistų naujienų agentūra (HRANA) taip pat pranešė, kad N.Ebrahimi buvo paleistas už užstatą, ir pridūrė, kad vis dar nieko nežinoma apie jam pateiktus kaltinimus.

Jungtinių Tautų duomenimis, per protestų bangą, išprovokuotą 22 metų kurdų kilmės iranietės Mahsos Amini mirties rugsėjo 16-ąją, suimtos už, kaip įtariama, griežto šalies moterų aprangos kodo pažeidimą, Iranas suėmė mažiausiai 14 tūkst. žmonių.

Buvo suimta žymių žurnalistų, filmų kūrėjų, teisininkų ir aktyvistų. Kai kurie iš jų, įskaitant garsią aktorę Taraneh Alidoosti, buvo paleisti už užstatą, tačiau kiti tebėra kalėjime.

N.Ebrahimi, kuris „Instagram“ turi apie 2,7 mln. sekėjų, besidžiaugiančių jo vaizdo įrašais apie tradicinių persiškų patiekalų gaminimo subtilybes, suėmimo priežastis nebuvo nurodyta.

Tačiau socialinių tinklų vartotojai teigė, kad suėmimas sutapo su jo paskelbtu persiškų kotletų receptu tą dieną, kai Irano valdžios institucijos minėjo trečiąsias JAV nužudyto Revoliucinės gvardijos generolo Qassemo Soleimani mirties metines.

Kai kurie režimui nepritariantys iraniečiai jo mirties metinių proga turi tradiciją skelbti kotletų nuotraukas, turėdami omenyje tai, kaip jis buvo nužudytas per JAV drono smūgį Irake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius