-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas ragina JAV atlikti pirmąjį žingsnį ir atšaukti sankcijas

Irano prezidentas Hassanas Rouhani antradienį paragino Jungtines Valstijas „atlikti pirmąjį žingsnį“ ir atšaukti visas šiitiškai respublikai taikomas sankcijas.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis raginimas nuskambėjo kitą dieną po JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimo, kad jis esąs atviras galimybei susitikti su H.Rouhani.

„Šis žingsnis būtų atsitraukti nuo sankcijų. Privalote atsitraukti nuo visų neteisėtų, neteisingų ir klaidingų sankcijų prieš Irano valstybę“, – sakydamas valstybinės televizijos tiesiogiai transliuotą kalbą pareiškė H.Rouhani.

Jis pridūrė, kad „teigiamų pokyčių raktas yra Vašingtono rankose“, nes Iranas jau yra paneigęs, kad kada nors siekė pasigaminti atominių ginklų – taigi, tokiu būdu turėjęs išsklaidyti Jungtinėms Valstijoms didžiausią nerimą keliančią priežastį.

„Jeigu sąžiningai sakote, jog tai yra vienintelis jus neraminantis dalykas, šio susirūpinimo priežastis jau yra pašalinta“ Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei paskelbus atitinkamą fatvą, aiškino H.Rouhani.

Teigiama, kad A.Khamenei dar 2003 metais paskelbė fatvą (religinį nutarimą) prieš branduolinius ginklus ir vėliau kelis kartus pakartojęs šią nuostatą.

„Taigi, atlikite pirmąjį žingsnį. Be šio žingsnio spyna nebus atrakinta“, – H.Rouhani sakė per vieno gyvenamųjų namų statybos projekto įgyvendinimo pradžios iškilmes Teherane.

JAV pernai gegužę vienašališkai pasitraukė iš 2015 metų daugiašalės sutarties dėl Irano branduolinės programos ir vėliau grąžino šiitiškai respublikai skaudžias ekonomines sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius