Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas smerkia „politinę, nekonstruktyvią“ TATENA rezoliuciją

Iranas ketvirtadienį pasmerkė „politinę, nekonstruktyvią“ Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) rezoliuciją su oficialia kritika Teheranui dėl nepakankamo bendradarbiavimo.
„Tatena“
„Tatena“ / „Scanpix“ nuotr.

„Iranas smerkia Jungtinių Valstijų, [Didžiosios] Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos pateiktos rezoliucijos priėmimą per Tarptautinės atominės energijos agentūros valdytojų tarybos susitikimą kaip politinį, nekonstruktyvų ir netinkamą veiksmą“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Tikėdamasis rezoliucijos priėmimo, Iranas trečiadienį jau paskelbė išjungęs dvi šios Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos stebėjimo kameras viename iš šalies branduolinių objektų.

Rezoliucijai trečiadienį pritarė 30 TATENA valdytojų tarybos narių. JAV, Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlyta priemonė, prieš kurią balsavo Rusija ir Kinija, yra pirmoji Iraną kritikuojanti rezoliucija nuo 2020 metų birželio.

Ji priimta įstrigus pastangoms sugrąžinti JAV į 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos ir Vienoje įsikūrusiai TATENA išreiškus susirūpinimą dėl sodrinto urano pėdsakų, anksčiau aptiktų trijuose iraniečių objektuose, nepaminėtuose Teheranui deklaruojant savo branduolinę veiklą.

„Rezoliucijos, paremtos skubota ir nesubalansuota TATENA generalinio direktoriaus ataskaita ir melaginga, sufabrikuota sionistų režimo (Izraelio) informacija, priėmimas tik susilpnins bendradarbiavimo ir bendravimo tarp Irano Islamo Respublikos ir agentūros procesą“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Iranas dėl agentūros nekonstruktyvaus požiūrio ir rezoliucijos priėmimo ėmėsi praktinių atsakomųjų žingsnių, įskaitant pažangių centrifugų įrengimą ir kamerų išjungimą“, – nurodė ministerija.

Trečiadienio pareiškime Irano atominės energetikos organizacija (IAEO) pabrėžė, kad toliau laikosi susitarimo su TATENA dėl apsaugos priemonių.

„Daugiau kaip 80 proc. esamų agentūros kamerų veikia pagal susitarimą dėl apsaugos priemonių ir toliau veiks, visai kaip anksčiau“, – nurodė IAEO.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh (Saidas Chatibzada) socialiniame tinkle „Twitter“ pasmerkė TATENA rezoliuciją ir tvirtino, kad Iranas vykdo „skaidriausią pasaulyje taikią branduolinę programą“.

„Iniciatoriai yra atsakingi už pasekmes. Irano atsakas yra tvirtas ir proporcingas“, – sakė jis.

TATENA priėmus rezoliuciją, JAV, Britanija, Prancūzija ir Vokietija trečiadienį paragino Iraną „vykdyti savo teisinius įsipareigojimus ir bendradarbiauti su TATENA“.

Iranas 2015 metais sudarė susitarimą su pasaulio galiomis dėl jo branduolinės veiklos apribojimo mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą, bet susitarimas pakimo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal susitarimą, vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Pernai balandį buvo pradėtos derybos dėl JCPOA atgaivinimo, siekiant, kad JAV atšauktų sankcijas, o Iranas vėl pradėtų laikytis visų įsipareigojimų, tačiau pastaraisiais mėnesiais derybos yra įstrigusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius