TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Irano prezidentas: Sirija nepaisydama sankcijų pasiekė pergalę

Į Siriją vizito atvykęs Irano prezidentas Ebrahimas Raisi trečiadienį pasveikino šios šalies prezidentą Basharą al Assadą su, jo žodžiais, pergale 12 metų trunkančiame pilietiniame kare.
Irano prezidentas Ebrahimas Raisi ir Sirijos lyderis Basharas al Assadas
Irano prezidentas Ebrahimas Raisi ir Sirijos lyderis Basharas al Assadas / „Zuma press“/„Scanpix“

Teheranas šiame kare yra svarbus B.al Assado sąjungininkas.

„Jūs... pasiekėte pergalę, nepaisydami grasinimų ir jums įvestų sankcijų“, – Sirijos lyderiui sakė E.Raisi. Jo žodžius citavo Sirijos prezidentūra ir Irano naujienų agentūra IRNA.

Praėjusį kartą Irano prezidentas Damaske lankėsi 2010 metų rugsėjį. Tuo metu šį postą užėmė Mahmoudas Ahmadinejadas. B.al Assadas nuo karo pradžios Teherane oficialiai lankėsi du kartus, vėliausią kartą – pernai gegužę.

Išplatintame pareiškime nurodoma, kad B.al Assadas Irano prezidentui teigė, kad nepaisant politinių sunkumų Artimuosiuose Rytuose, abiejų šalių santykiai išlieka stabilūs ir tvirti

Iranas „nedvejodamas teikė politinę ir ekonominę paramą (Sirijai) ir net pasiūlė kraujo“, pridūrė B.al Assadas.

Dviejų dienų vizitas surengtas praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai Iranas, Kinijos tarpininkaujamas, pasirašė svarbų susitarimą dėl ryšių su Saudo Arabija atnaujinimą. Šis žingsnis paskatino aktyvesnę diplomatiją Artimuosiuose Rytuose.

„Šios kelionės metu surengsime konsultacijas, kad sustiprintume ir pagerintume ekonominius, politinius ir saugumo santykius“, – prieš išvykdamas iš Teherano sakė E.Raisi, skelbiama Irano prezidentūros interneto svetainėje. Jis taip pat nurodė, kad Irano ir Sirijos ryšiai yra strateginio pobūdžio.

Tikimasi susitarimų

Sirija paskelbė, kad abi šalys, kurioms Vakarai vis dar taiko griežtas sankcijas, sudarys keletą susitarimų.

Didelėje Irano delegacijoje yra užsienio reikalų, gynybos, naftos, kelių ir miesto plėtros bei telekomunikacijų ministrai.

Damaske buvo dislokuotos didelės saugumo pajėgos, o pakeliui iš oro uosto buvo iškabinti dideli reklaminiai stendai su abiejų prezidentų portretais ir žodžiais „sveiki atvykę“ arabų ir persų kalbomis.

Sirijos ir Irano vėliavos taip pat plevėsavo palei kelią į netoli Damasko esantį Sajidos Zeinab mauzoliejų. Tai šiitų musulmonų gerbiama piligrimystės vieta, kurią savo vizito metu turėtų aplankyti Irano prezidentas.

Irano vyriausybės atstovas spaudai Ali Bahadori Jahromi antradienį pareiškė, kad Teheranas ir Damaskas yra pasirengę bendradarbiauti aukščiausiu lygiu.

„Šios kelionės tikslas – ekonominis“, – sakė jis ir pridūrė, kad abi valstybės galėtų bendradarbiauti atstatant Siriją.

Sirijos provyriausybinis laikraštis „Al-Watan“ pranešė, kad tarp daugybės susitarimų, kurie turėtų būti pasirašyti, yra sandoriai dėl energetikos ir elektros energijos.

„Al-Watan“ pridūrė, kad taip pat vyks diskusijos dėl Irano paskolos Sirijai, siekiant šaliai investuoti į energetikos sektorių.

Karas Sirijoje nusinešė daugiau kaip 500 000 gyvybių ir suniokojo šalies infrastruktūrą bei pramonę. Milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Vyriausybė susigrąžino didžiosios šalies dalies kontrolę, tačiau šiaurėje esančios didžiulės teritorijos vis dar lieka jai nepavaldžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius