-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Baltųjų rūmų reikalaujama dokumentų, susijusių su buvusiu patarėju saugumo klausimais

Tyrėjai, dirbantys specialiajam advokatui Robertui S.Muelleriui III, paprašė Baltųjų rūmų pristatyti dokumentus, susijusius su buvusiu patarėju nacionalinio saugumo klausimais Michaeliu T.Flynnu, taip pat apklausė liudytojus, ar per paskutinius JAV prezidento rinkimų kampanijos mėnesius jis yra gavęs slaptą užmokestį iš Turkijos vyriausybės.
Michaelas Flynnas su sūnumi „Trump Tower“
Michaelas Flynnas su sūnumi „Trump Tower“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aiškinamasi, ar M.T.Flynnas buvo užsienio šalies agentas

Per pastarąsias savaites prokurorai ir FTB agentai praleido valandų valandas, apklausinėdami liudytojus ir aiškindamiesi dalykinių santykių detales tarp M.T.Flynno ir turkų-amerikiečių verslininko, kuris praėjusiais metais dirbo kartu su buvusio patarėjo verslo įmone, rašo naujienų portalas nytimes.com.

Įmonei buvo sumokėta 530 tūkst. JAV dolerių suma už Turkijos vyriausybės priešininko, kuris pernai buvo apkaltintas nepasisekusio valstybinio perversmo organizavimu, diskreditavimo kampaniją.

Tyrėjai aiškinasi, ar Turkijos vyriausybė pervedė pinigus ir ar verslo grupė „Intel Flynn“, norėdama nuslėpti pinigų šaltinį, pasinaudojo verslininko Ekimo Alptekino paslaugomis.

Apklausos rodo, kad tyrimas, prasidėjęs siauru klausimu, ar verslininkas nebuvo užsienio šalies agentas, taip pat ar melavęs dėl savo pokalbių ir susitarimų su oficialiais Rusijos atstovais, išsiplėtė iki finansinių M.T.Flynno sandorių analizės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas. M.Flynnas ir J.Comey
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas. M.Flynnas ir J.Comey

Patarėju išbuvo tik 24 dienas

M.T.Flynnas išbuvo patarėju nacionalinio saugumo klausimais vos 24 dienas, tačiau jo teisinės problemos šiuo metu yra JAV valdžios dėmesio centre. Prezidentas D.Trumpas viešai pareiškė, kad R.S.Muellerio tyrimas turėtų apsiriboti siauru klausimu, susijusiu su Rusijos bandymais paveikti prezidento rinkimų kampaniją, ir nesigilinti į D.Trumpo ir jo bendražygių finansus.

Tačiau R.S.Muelleris netgi tiria, ar D.Trumpas nesudarė kliūčių teisingumui, siekdamas nuslopinti minėtą tyrimą.

Tyrėjai taip pat aiškinasi pinigų srautų atėjimą į „Flynn Intel“ grupę ir iš jos – į konsultacinę firmą, kurią M.T.Flynnas įkūrė, kai buvo priverstas palikti Gynybos žvalgybos agentūros direktoriaus postą, kaip teigia keletas apklaustų liudytojų.

Įtariamas kriminaliniu nusikaltimu

Gauti pinigų iš Turkijos ar kitos šalies vyriausybės nėra neteisėta, tačiau vengimas užsiregistruoti kaip užsienio agentui jau yra kriminalinis nusikaltimas. Taip pat nusikaltimu laikomas bandymas nuslėpti pajamų šaltinį privačios kompanijos ar kitos organizacijos pagalba ir dar už šią pagalbą sumokėti tarpininkui. Pasitvirtinus įtarimams, M.T.Flynnas gali sulaukti ne vieno kaltinimo, tarp kurių ir sukčiavimas.

Apklausų metu prokurorai aiškinosi M.T.Flynno įsipareigojimus Rusijos bendrovėms, iš kurių 2015 m. jis gavo daugiau nei 65 tūkst. JAV dolerių, taip pat spėjama, kad jis galėjo dirbti asu Japonijos vyriausybe.

Jie taip pat klausė apie „White Canvas Group“, duomenų paieškos kompaniją, kuriai už nenurodytas paslaugas, spėjama, D.Trumpo kampanijos atstovai sumokėjo 200 tūkst. JAV dolerių.

M.T.Flynnas pateikė tris savo finansinės informacijos formų versijas. Pirmoji versija neatskleidė mokėjimų iš Rusijos susijusių įmonių, tačiau šiuos mokėjimus jis įtraukė į pataisytą formų versiją šių metų kovą. Šią savaitę jis pateikė naują versiją, pridėjęs, kad turėjo trumpalaikę sutartį su SCL grupe, motinine bendrovės „Cambridge Analytical“, duomenų paieškos įmone, kuri dirbo su D.Trumpo kampanija.

Naujausioje formoje jo pajamos padidėjo nuo 1,4 mln. iki 1,8 mln. JAV dolerių. Tačiau liko neaišku, kiek iš jų susiję su M.T.Flynno darbu Turkijai.

Ar verslo partneris padėjo nuslėpti pinigų šaltinį?

M.T.Flynno kampanija, skirta diskredituoti Turkijos vyriausybės oponentą, prasidėjo rugsėjo 9 d., kai jo įmonė pasirašė 600 tūkst. JAV dolerių sandorį su jau minėto turkų-amerikiečių verslininkui E.Alptekinui priklausančia kompanija. Pastaroji sumokėjo „Flynn Intel“ grupei 530 tūkst. JAV dolerių, kadangi minėta Turkijos oponentą diskredituojanti kampanija taip ir nebuvo išbaigta iki galo.

Tyrėjams užkliuvo įtartini pinigų srautai tarp M.T.Flynnui priklausančios Flynn Intel“ grupės ir E.Alptekinui priklausančios kompanijos. Iš pastarosios atkeliavus didelei pinigų sumai dalis jų buvo grąžinama atgal.

E.Alptekinas tvirtino, kad šie mokėjimai buvo padaryti grąžinant išmokas už darbą, kuris nebuvo atliktas. Esą tai buvo abiejų pusių priimtas verslo sprendimas.

Kitas tyrėjams įtarimų sukėlęs dalykas, kad E.Alptekinas kelis kartus skirtingai aiškino, kodėl pasamdė M.T.Flynną. Iš pradžių žurnalistams jis sakė, kad šis pasamdytas „atlikti geopolitinę Turkijos ir regiono analizę“ Izraelio energetikos kompanijai. Tačiau vėliau pripažino, kad tikslas buvo diskredituoti Turkijos vyriausybės oponentą, ir esą tai buvo jo paties idėja.

E.Alptekinas išjuokė įtarimus, kad tapo Turkijos vyriausybės priedanga, kadangi jo kompanija „Inovo“ registruota Nyderlanduose, kur sunku nuslėpti tikrąjį jos savininką. Todėl jeigu jie bandytų ką nors slėpti, tai nepasisektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius