-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Egipto evakuojami užsienio šalių piliečiai, chaosas persikelia ir į šalies kurortus (video, nuotraukos, atnaujinta 16.45 val.)

Egipte tebesitęsiant neramumams, įvairios pasaulio valstybės paskelbė evakuojančios savo piliečius iš chaoso apimtos šalies. Lietuva kol kas siūlo susilaikyti nuo kelionių į šią šalį, tačiau apie evakuaciją dar neskelbia.
Kairo oro uoste
Chaoas Kaire / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jau penktadienį JAV išplatino pranešimą, kuriame įspėjo apie galimus pavojus Egipte ir rekomendavo susilaikyti nuo kelionių į Egiptą. Tačiau sekmadienį pavojaus lygis padidintas – visiems JAV piliečiams rekomenduojama „kaip galima greičiau“ palikti Egiptą, skelbia NBC.

„Reuters“ cituoja JAV atstovų pareiškimą, kuriame teigiama, jog pirmadienį į Egiptą atskris lėktuvai, kuriais amerikiečiai bus evakuojami į Europą.

NBC skelbia, kad į Egiptą lėktuvus savo piliečių evakuacijai nusiuntė ir Turkija. Apie savo piliečių evakuaciją iš Egipto paskelbė ir Azerbaidžanas.

Lietuva turistų neevakuoja

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) šeštadienį ragino Lietuvos piliečius laikinai susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į didžiuosius Egipto miestus – Kairą, Suecą, Aleksandriją ir kt. Lietuvos turistams Egipte rekomenduojama elgtis itin atsargiai – vengti žmonių susibūrimo vietų, laikytis nustatytų apribojimų, nenutraukti ryšio su kelionių vadovais.

„Rekomendacijų nekeičiame, kol kas viskas lieka taip pat, kaip buvo skelbta šeštadienį“, – sekmadienį 15min.lt sakė URM Piliečių aptarnavimo skyriaus atstovas.

Į Egiptą savarankiškai atvykę turistai kviečiami registruotis URM arba Lietuvos ambasadoje Egipte. Sekmadienį URM užsiregistravo tik vienas turistas.

„Egipte taip pat išlieka terorizmo išpuolių grėsmė. Nerekomenduojame vykti į atokius dykumos regionus, ypač esančius šalies pietvakariuose, pasienyje su Libija ir Sudanu, dėl tiems regionams būdingų gentinių įtampų. Taip pat į Egipto ir Gazos Ruožo pasienį ir Sinajaus pusiasalio šiaurinę dalį pasienyje su Izraeliu dėl bendros įtampos ir pasitaikančių smurto protrūkių“, – rašoma URM pranešime.

Lietuvos ambasada Egipte neturi informacijos, kad per neramumus būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Egipte jau šeštą dieną tęsiasi chaosas – žuvo virš 100 žmonių, apie 2000 sužeisti. Kai kuriose šalies teritorijose policija sunkiai kontroliuoja situaciją, daugybė parduotuvių nusiaubtos plėšikų.

Atnaujinta 13.43 val. Vienas mėgstamiausių lietuvių kurortų Egipte – Hurgada. Kaip praneša portalas newsru.com, Hurgadoje šiuo metų padėtis yra sąlygiškai rami.

Tiesa, ši ramybė gali tęstis neilgai, nes šiame mieste beveik nebeliko policijos pareigūnų – tvarką palaiko suformuoti savanorių būriai, kurių vienas pagrindinių tikslų – kad mieste nevyktų masiniai plėšikavimai, kokie prasidėjo Egipto didmiesčiuose.

Atnaujinta 14.35 val. Kaip skelbia naujienų portalas newsru.com, chaosas pamažu prasideda ir kurortiniuose miestuose. Šarm El Šeiche, kuriame taip pat atostogauja nemažai lietuvių, prasidėjo plėšimai. Buvo padegtas vienas prekybos centras. Liudininkai pasakojo: „Apie 12 valandą į prekybos centrą įbėgo būrys jaunuolių, kurie ėmė mėtyti butelius su benzinu ir grobti brangenybes“, – pasakojo liudininkas.

„Čia prasidėjo anarchija. Pardavėjai grumiasi su plėšikais. Visur dūmų kvapas. Policijos niekur nematyti“, – tokį liudininko pasakojimą cituoja Rusijos žiniasklaida.

Atnaujinta 14. 52 val. Padėtis sunkiai kontroliuojama tampa beveik visoje šalyje. Žiniasklaida skelbia, kad daugelyje vietų formuojami vietos savigynos būriai, kuriuos daugiausia sudaro lazdomis ginkluoti jaunuoliai. Vietos gyventojai pasakoja, kad policijos pagalbos dabar tikėtis nebeverta.

Be policijos apsaugos liko ir daugelis viešbučių bei ambasadų. Kai kurios ambasados samdosi privačias apsaugos firmas, kitas saugo kariuomenė.

Daugelis ambasadų evakuoja savo darbuotojus, šalį palieka naftos bendrovių darbuotojai, arabų verslininkai su šeimomis.

Tuo tarpu Kaire išgrobti beveik visi didieji prekybos centrai. Persigandę žmonės prašo kariškių, kad šie mėgintų bent iš dalies kontroliuoti padėtį, tačiau šalies sostinėje kariškiai matyti tik centrinėse miesto dalyse. Tiesa, skelbiama, kad kova su siautėjančiais nusikaltėliais vyksta – vien naktį į sekmadienį sulaikyta apie 450 plėšikų, per televiziją rodomi jų prisipažinimai.

Visoje šalyje neveikia internetas, mobilusis ryšys veikia su trukdžiais.

Atnaujinta 16.45 val. Į turistų pamėgtą Šarm el Šeicho kurortą įžengė Egipto kariuomenė. Kaip praneša „al Jazeera“, kariai turi užtikrinti saugumą turistiniuose šalies regionuose.

Izraelio atstovai pareiškė DPA agentūrai, kad jie tikrina informaciją apie Izraelio kariuomenės judėjimą Šarm el Šeiche.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius