Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Lenkijos valdžiai pasipriešinusio teisėjo atimtas imunitetas, jo gali laukti persekiojimas

Prieštaringai vertinama Lenkijos Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegija atėmė imunitetą iš valdantiesiems pasipriešinusio teisėjo Igorio Tuleyos. Taip buvo atvertas kelias pradėti kriminalinį I.Tuleyos persekiojimą.
Igoris Tuleya
Igoris Tuleya / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 Lenkija Teismas

Tokios kolegijos legitimumą atmetė pats Aukščiausiasis Teismas – skelbė, kad „ji neatitinka Europos Sąjungos ir nacionalinės teisės“. Europos Teisingumo Teismas (ETT) anksčiau nurodė sustabdyti naująjį Lenkijos teisėjų drausminimo režimą, rašo „Notes of Poland“.

ETT teisėjas Lenkijos žiniasklaidai sakė, kad Varšuvos apskrities teismo nuosprendis dėl I.Tuleyos yra „neteisėtas“, kadangi Drausmės bylų kolegijos veikla turi būti sustabdyta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Teisingumo Teismas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Teisingumo Teismas

I.Tuleya, anksčiau sakęs, kad šios institucijos nelaiko teisėta ir nepripažins jos sprendimo, poziciją patvirtino ir išgirdęs nuosprendį. Pažadėjęs ir toliau tęsti profesinę veiklą, jis sakė: „Joks politinis teismas negali man uždrausti teisėjauti. Aš – Europos teisėjas.“

„Gazeta Wyborcza“ rašo, kad kitą dieną I.Tuleyos bylos buvo pašalintos iš teismų kalendoriaus, jis nebuvo įleistas į teismo salę.

Drausmės bylų kolegijos nuosprendis atveria kelią prieš I.Tuleyą pradėti baudžiamąjį procesą, prokurorams į jį nusitaikius dėl politinės bylos. Joje I.Tuleya priėmė nuosprendį, nukreiptą prieš valdančiąją koaliciją.

Pasipriešino PiS

Pasak „Notes of Poland“, 2017 metais I.Tuleya anuliavo prokurorų sprendimą nutraukti tyrimą dėl galimai neteisėtai parlamente priimto metinio vyriausybės biudžeto.

Tuomet žemutinių parlamento rūmų pirmininkas – valdančiosios partijos „Teisė ir Teisingumas“ (PiS) narys – įsakė, kad balsavimas vyktų ne įprastoje posėdžių salėje, nes ją protestuodami buvo užėmę opozicijos parlamentarai.

Po balsavimo opozicijai priklausantys parlamentarai kreipėsi į prokurorus dėl galimų apribojimų dalyvauti improvizuotoje sesijoje ir pareiškė abejones, kad buvo pasiektas reikalingas kvorumas.

Prokurorai vis tiek nutraukė bylą, tačiau I.Tuleya panaikino jų sprendimą – nurodė, kad tyrimas turi tęstis, o 230 parlamentarų, daugiausia – iš valdančiosios koalicijos, pateikė melagingus parodymus. Prokurorai bylą vis tiek nutraukė 2018 metais, rašo „Notes of Poland“.

Dabar prokurorai tvirtina, kad leisdamas žurnalistams dalyvauti ir įrašinėti jo teismo procesą, I.Tuleyą visuomenei atskleidė bylos detales. Tai – pagrindas pradėti baudžiamąjį I.Tulyeos persekiojimą dėl įgaliojimų viršijimo ir neteisėto informacijos atskleidimo.

VIDEO: Lenkijoje – sprendimas uždrausti abortus net apsigimimų atveju: minos protestais kovoja už moterų teises

Tačiau I.Tuleya ir jo rėmėjai teisėjų bendruomenėje tikina, kad jis turėjo teisę atverti posėdžius visuomenei. Jis tikina, kad jam pateikti kaltinimai yra politiškai motyvuoti. Prokurorai yra atskaitingi generaliniam prokurorui Zbigniewui Ziobro, kuris, eidamas dar ir teisingumo ministro pareigas, yra atsakingas už vyriausybės teismų sistemos politiką.

I.Tuleya – vienas garsiausių Lenkijos teisėjų, besipriešinantis vyriausybės siekiui reformuoti teismų sistemą. Tokią reformą tarptautinės institucijos ir ekspertai laiko įstatymo viršenybės principo pažeidimu. Nerimą dėl reformos yra pareiškę ir Lietuvos teisėjai.

Anksčiau šiemet Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegija atmetė prašymą atimti I.Tuleyos imunitetą. Tačiau prokurorai apskundė nuosprendį, galiausiai jis buvo pakeistas. Buvo ne tik atimtas I.Tuleyos imunitetas, suspenduota jo veikla, bet ir ketvirtadaliu sumažintas atlyginimas.

„Galiu apskųsti nuosprendį Europai. Neapgynėte teismų Lenkijoje nepriklausomybės. Neapgynėte Lenkijos teisėjų nepriklausomybės. Leidote Lenkijoje sunaikinti įstatymo viršenybę“, – išgirdęs nuosprendį „Reuters“ sakė I.Tuleya.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Igorio Tuleyos rėmėjai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Igorio Tuleyos rėmėjai

Anksčiau reikalavimai atimti teisėjo imunitetą būtų svarstomi Apeliacinio teismo Teisėjų drausmės teisme. Tačiau pagal PiS vadovaujamos vyriausybės sukurtą naują drausminimo sistemą, ši užduotis tenka Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegijai, rašo „Notes of Poland“.

Kolegija buvo įkurta kaip PiS teismų sistemos reformos dalis, visus jos narius paskyrė Nacionalinė teisėjų taryba (KRS), kurią taip pat reformavo PiS. Pasak Aukščiausiojo teismo, ši Nacionalinė teisėjų taryba „nėra nešališka ir nepriklausoma institucija“. Aukščiausias Teismas nuosprendyje nurodo, kad KRS į Drausmės bylų kolegiją paskyrė teisėjus, kurie yra „glaudžiai susiję su įstatymų leidžiamąja ir vykdomąja valdžiomis“.

Anksčiau šiemet Drausmės bylų kolegija įgavo naujų galių – dabar jai leidžiama bausti teisėjus, kurie kvestionuoja vyriausybės vykdomą teismų reformą ir užsiima tiksliai neapibrėžta „politine veikla“. Tokį sprendimą kritikavo ES institucijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), Europos Taryba ir Jungtinės Tautos.

VIDEO: Vilniuje A.Dudą priėmęs G.Nausėda apie Lenkijos veto: „Raskime sprendimą, nes kitaip kentėsime visi“

Šių metų sausį Europos Komisija pareikalavo iš ETT laikinų priemonių suspenduoti Drausmės bylų kolegiją prieš priimant galutinį nuosprendį. Balandį ETT priėmė EK argumentą, kad Lenkijos drausminė sistema gali „sukelti rimtą ir nepataisomą žalą ES teisinei tvarkai“.

Lenkija kartu su Vengrija blokuoja Europos Sąjungos 2021–2027 metų trilijono eurų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą. Šalys nepritaria nuostatai, kad lėšų mokėjimas turi būti susietas su įpareigojimu valstybėms narėms laikytis teisinės valstybės ir demokratijos principų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius