-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išėjus iš Sirijos režimo vyrų kalėjimo – gyvenimas su seksualinio smurto trauma

Sirijos vyriausybės pajėgos vyrų kalėjimuose naudoja seksualinį smurtą, kurio mastas karui baigiantis nemažėja. Iš įkalinimo įstaigų ištrūkę vyrai metų metus jaučia seksualinės prievartos pasekmes, kai kurie jų pasirenka savižudybę, rašoma organizacijos „Advokatai ir gydytojai už žmogaus teises“ (LDHR) ataskaitoje.
Kalėjimas
Kalėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per aštuonerius karo Sirijoje metus režimas suėmė daugiau nei 100 tūkst. asmenų. Pasak Jungtinių Tautų (JT) ir žmogaus teisių gynėjų grupių, kaliniai patiria nuolatinius kankinimus, tūkstančiai ar net dešimtys tūkstančių jų greičiausiai nebėra gyvi.

Nors dauguma žmogaus teisių pažeidimų kalėjimuose yra gana plačiai aprašyti, iš įkalinimo įstaigų ištrūkę vyrai retai kalba apie jose patirtą seksualinį smurtą, taip pat retai sulaukia psichologinės pagalbos.

VIDEO: Vaizdo įraše — iš povandeninio laivo Sirijos link paleista raketa

Pirmadienį paviešintoje organizacijos „Advokatai ir gydytojai už žmogaus teises“ ataskaitoje rašoma, kad saugumo pajėgos kalėjimuose pasitelkia išprievartavimus, priverstinę sterilizaciją, vyriškų lytinių organų apipjaustymą ir deginimą tam, kad išgautų prisipažinimus arba paverstų kalinius paklusniais.

Anot žmogaus teisių gynėjų, prievarta pasitelkiama patikros punktuose, vežant suimtuosius į kalėjimus ar tardymo kambariuose. Keli vyrai teigė, kad kalėjimo darbuotojai į jų išanges įgrūdo laistymo žarnas ir įjungė vandens tiekimą.

Pasak ataskaitos, tiksli statistika, nusakanti seksualinio smurto mastą Sirijos įkalinimo įstaigose, neegzistuoja. Iš dalies todėl, kad ją patyrę asmenys yra išsibarstę po visą pasaulį. Be to, buvę kaliniai dažnai nedrįsta pranešti apie patirtą prievartą, ypač jei jie yra kilę iš konservatyvių bendruomenių, kuriose kalbos apie seksualinį smurtą laikomos tabu.

Iš 138 LDHR apklaustų vyrų daugiau nei 40 proc. sakė patyrę vienokią ar kitokią seksualinio užpuolimo formą. Pasak LDHR, apie seksualinį smurtą organizacijai pasakoję vyrai taip pat buvo apžiūrėti gydytojų.

Ilgi metai su trauma

Kalbėdami su „The Washington Post“ žurnalistais dešimtys anksčiau vyriausybės kalėjimuose, daugiausia sostinėje Damaske, įkalintų vyrų pasakojo buvę priversti išsirengti prieš juos sumušant. Pasak buvusių kalinių, jie sausakimšose kamerose dienų dienas gulėdavo nuogi prie kitų įkalintųjų.

Kiti vyrai pasakojo apie kur kas žiauresnes seksualinio smurto formas, kai būdavo pasitelkiami mechaniniai įrankiai ar aštrūs objektai.

„Tokiomis akimirkomis nelaikydavai savęs žmogumi, – sakė buvęs kalinys, tapatybės neatskleidęs iš baimės, kad vyriausybės pajėgos atkeršys jo šeimai. – Gulėdamas ten negalvodavau, kad noriu numirti. Norėdavau niekada nebūti egzistavęs.“

„The Washington Post“ rašo, esą mažai ženklų, kad seksualinės prievartos praktika Sirijos kalėjimuose nebenaudojama.

Organizacijos „Syrian Network for Human Rights“ duomenimis, nuo praeito lapkričio buvo suimta daugiau nei 2 000 tūkst. sirų, dauguma jų pakliuvo į su vyriausybės režimu susijusių pajėgų rankas.

Nežinoma, kiek jų buvo išsiųsti į įkalinimo įstaigas, o kiek priverstinai pašaukti į kariuomenę. Tačiau neseniai iš įkalinimo įstaigų paleisti asmenys teigė, kad vyriausybės kalėjimuose ir kitose saugumo tarnybose smurto lygis nesikeičia.

Seksualinis smurto sukelta trauma gali būti juntama metų metus. Pasak LDHR, daugiau nei trys ketvirtadaliai apklaustų vyrų pasakojo apie depresiją, staiga užplūstančius siaubingus prisiminimus ir košmarus.

Pietų Turkijos mieste Gaziantepe, įsikūrusiame netoli Sirijos sienos, dirbantys psichologai užfiksavo ir savižudybių atvejų. Jų manymu, rankos prieš save pakėlimas yra susijęs su Sirijos vyriausybės kalėjimuose patirtu seksualiniu smurtu.

„Kilę iš konservatyvių visuomenių, jie dažnai jaučiasi sužlugdyti ir pažeminti kaip vyrai. Mūsų sutikti pacientai mano, kad negali nuo to atsigauti“, – sakė su buvusiais kaliniais Gaziantepe dirbantis psichiatras Jalalas Nofelas.

J.Nofelas: „Vienas vyras iš Dūmos mieste po grįžimo iš kalėjimo su savo šeima nekalbėjo tris dienas, o tuomet nusižudė. Jo istoriją sužinojome tik po mirties iš asmenų, gyvenusių su juo vienoje kameroje.“

„Vienas vyras iš Dūmos miesto po grįžimo (iš kalėjimo) su savo šeima nekalbėjo tris dienas, o tuomet nusižudė. Jo istoriją sužinojome tik po mirties iš asmenų, gyvenusių su juo vienoje kameroje“, – „The Washington Post“ pasakojo psichiatras.

Apskritai vyrai kur kas rečiau nei moterys kreipiasi pagalbos.

Organizacijos „Gydytojai be sienų“ duomenimis, iš 2004–2014 metais 61 šalyje pagalbos besikreipusių seksualinio smurto aukų vos 5 proc. buvo vyrai.

Kalbėdami su organizacijos „Advokatai ir gydytojai už žmogaus teises“ tyrėjais buvę kaliniai sakė dažnai besirenkantys izoliaciją, tikino negalintys suvaldyti prisiminimų iš kalėjimo.

Abdullah pristatęs vyras tyrėjui pasakojo gyvenantis nuolatinėje baimėje. „Siela mirė, gydytojau“, – sakė jis.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11–23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16–20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius