Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išgąsdino juokelis: Klausas Schwabas nesirengia reformuoti interneto

Socialinius tinklus sudrebino pareiškimas, kad internetas turi būti reformuotas, nes jame – per daug klaidinančios informacijos. Bet tai yra kaip tik tokia melagiena, dėl kurios esą reikalingos reformos. Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) vadovas Klausas Schwabas, kuriam priskirti šie žodžiai, nieko panašaus nesakė.
Klausas Schwabas
Klausas Schwabas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sukėlė pasipiktinimą

Toks siūlymas prieš kelias savaites buvo paskelbtas amerikietiškame „Facebook“ puslapyje „Libertarų kandidatai“.

„Internetas privalo būti reformuotas, jame yra per daug klaidinančios informacijos. Tai bus kitas Didžiojo perkrovimo žingsnis, sako Klausas Schwabas“, – toks tekstas surašytas virš PEF vadovo nuotraukos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Interneto juoku patikėjo šimtai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Interneto juoku patikėjo šimtai

Kaip galima suprasti iš aplink nuotrauką matomų detalių ir viršuje nurodyto pavadinimo, tai tariamai buvo įrašas iš PEF paskyros kitame socialiniame tinkle „Twitter“, paskelbtas pora dienų anksčiau. Juo esą buvo pasidaliję 11 tūkst. žmonių, 4 tūkst. po juo paspaudė „patinka“.

Daugiau nei 145 tūkst. sekėjų turintys „Libertarų kandidatai“ pakomentavo, esą „per daug pavojingų idėjų, kurių jie nemėgsta“. Jų įrašu pasidalijo daugiau nei 1 tūkst. žmonių, 1,4 tūkst. išreiškė vienokią ar kitokią reakciją.

Tą pačią K.Schwabo nuotrauką su citata apie būtinybę reformuoti internetą socialinių tinklų vartotojai palydėjo įvairiais piktais ir įžeidžiančiais komentarais: „Šis klounas yra pavojingas“, „Šis vyrukas yra psichas“, „Kalbame apie disidentų cenzūrą ir oponuojančių požiūrių nuslopinimą“.

Gimė kaip memas

Kad ir koks realus atrodytų šis įrašas PEF paskyroje socialiniame tinkle, taip nėra. Tai patvirtinta kelios detalės.

Žmonės dalijasi ne nuoroda, kurią paspaudus būtų galima nueiti į patį forumo įrašą, o ta pačia jo ekrano nuotrauka, tad iškart neįmanoma patikrinti jo autentiškumo.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Klauso Schwabo nuotrauką su jo nepasakytais žodžiais palydėjo užgauliojimai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Klauso Schwabo nuotrauką su jo nepasakytais žodžiais palydėjo užgauliojimai

PEF vadovo pavardė parašyta su klaida – Schawb. Net jei įrašo autorius ją tikrai padarė, didelė tikimybė, kad pats pamatęs ar kito įspėtas būtų pataisęs. Ypač tuomet, kai tekstas su klaida ėmė plisti socialiniuose tinkluose, kas nors iš forumo darbuotojų galėjo į ją atkreipti dėmesį.

Kovo 22-ąją, kai „Twitter“ esą atsirado žodžiai apie internetą, toje pačioje paskyroje PEF paskelbė 11 įrašų, bet visai kitomis temomis, pavyzdžiui, apie Pasaulinę vandens dieną, kaip sumažinti naftos naudojimą, ne vienas buvo skirtas karui Ukrainoje.

„Twitter“ paieškos sistema neišmeta nė vieno įrašo, kuriame būtų toks sakinys, koks užrašytas virš nuotraukos – nei su klaidingai, nei su teisingai parašyta K.Schwabo pavarde.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ tokio įrašo apie interneto reformą nebuvo
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ tokio įrašo apie interneto reformą nebuvo

Tokia pat nesėkminga ir įrašo su šiais dviem sakiniais ir su abiem pavardės variantais paieška internete. Pateikiama tik daug nuorodų į straipsnius, kuriuose dekonstruojama ši melagiena, įrašus, kuriuose dalijamasi aptariama ekrano nuotrauka, taip pat – tekstus apie Didįjį perkrovimą.

„Google“ nepateikia ir jokių nuorodų į straipsnius, įrašus socialiniuose tinkluose renginius ar pan., kuriuose K.Schwabas tikrai būtų kalbėjęs apie interneto reformą. Galima rasti nebent jo įžvalgų apie permainas Ketvirtosios pramonės revoliucijos, kuri interneto pertvarkos neapima, kontekste.

PEF taip pat yra pateikęs rekomendacijų, kaip pagerinti saugumą internete. Apie tai kalbėta prieš beveik metus paskelbtoje ataskaitoje.

„Tai yra neabejotinai netikra ir dar vienas akivaizdus melagienų propaguotojų bandymas diskredituoti Pasaulio ekonomikos forumą bei skleisti dezinformaciją“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ teigė PEF atstovė Amanda Russo.

Panašu, kad žodžių, kurių K.Schwabas nesakė, šaltinis yra ne minėti „Libertarų kandidatai“. Bene anksčiausiai – tą pačią kovo 24-ąją – įrašas su tariamai PEF vadovo citata pasirodė vadinamųjų memų platformoje „iFunny“. Kitaip tariant, jau iš pradžių ji buvo paskelbta kaip pakeistas kadras, norint perteikti tam tikrą žinią ar prajuokinti žiūrinčiuosius.

Taip pat skaitykite: Lietuva jungiasi prie Davoso forumo: iš įkūrėjo K.Schwabo sulaukė kvietimo ir pagyrų

Prie citatos pridėta naujienų agentūros AFP fotografija buvo padaryta 2018 m. rugsėjo 11 d., ją galima rasti nuotraukų agentūros „Getty Images“ tinklalapyje. K.Schwabas tuomet dalyvavo PEF renginyje Vietname, jis buvo skirtas kaip tik Ketvirtajai pramonės revoliucijai.

Iš plano gimė sąmokslo teorija

PEF yra tarptautinė privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo organizacija, plačiajai visuomenei geriausiai žinoma dėl kasmet Davose (Šveicarija) vykstančios tarptautinės konferencijos, todėl dažnai vadinama tiesiog Davoso forumu.

Šis renginys sukviečia žinomus verslininkus, įvairių šalių ir tarptautinių organizacijų lyderius, centrinių bankų vadovus ir finansų ministrus, intelektualus, kultūros atstovus ir žurnalistus į diskusiją apie aktualiausias problemas.

Organizaciją, kaip ne pelno siekiantį fondą, dar 1971 m. įkūrė vokietis inžinierius ir ekonomistas Klausas Martinas Schwabas. Jos būstinė yra taip pat Šveicarijoje, Ženevoje.

Didysis perkrovimas (angl. The Great Reset) yra pasaulinis ekonomikos atgaivinimo po COVID-19 pandemijos planas. Jis gimė iš PEF iškeltos Didžiojo kapitalizmo perkrovimo idėjos. 2020 m. pirmoje pusėje pasiūlytas planas daugiausia dėmesio skiria pasaulinei ekonominei lygybei, ragina vyriausybes pagerinti mokesčių politiką, imtis pavėluotų reformų ir Ketvirtosios pramonės revoliucijos inovacijų.

Apie tai kalbama ir užpernai vasarą išleistoje K.Schwabo bei ekonomisto Thierry Malleret knygoje „COVID-19: didysis perkrovimas“.

Šis planas, kaip ir K.Schwabas, yra tapęs nepagrįstos Didžiojo perkrovimo sąmokslo teorijos, esą pasaulio elitas sukūrė COVID-19 savo interesams patenkinti, pasauliui užvaldyti ir įvairioms teisėms apriboti, herojais.

Socialiniuose tinkluose platinama PEF vadovo nuotrauka su jo nepasakytais žodžiais atspindi šią sąmokslo teoriją. K.Schwabas taip nekalbėjo ir forumo paskyroje „Twitter“ tokio įrašo nėra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius