Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsigaliojo naujos paliaubos tarp kariaujančių Sudano generolų

Sudane sekmadienį įsigaliojo naujos paliaubos po įtemptų kovų, per kurias Chartume buvo surengti mirtini oro antskrydžiai, o per sieną į Čadą persikėlė sužeistieji.
Sudano kariuomenės vadas Abdel Fattahas al Burhanas ir jo kariai
Sudano kariuomenės vadas Abdel Fattahas al Burhanas ir jo kariai / „AFP“/„Scanpix“

Balandžio 15 dieną Sudane prasidėjo kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano ir jo buvusio pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo vadovaujamų Greitojo palaikymo pajėgų (RSF) susirėmimai.

Konflikto metu ne kartą buvo susitarta dėl paliaubų, kurios buvo nutrauktos dėl įvairių priežasčių bei Jungtinėms Valstijoms pritaikius sankcijas abiem generolams po to, kai gegužės pabaigoje žlugo ankstesnis bandymas nutraukti ugnį.

„Saudo Arabijos Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos praneša, kad Sudano ginkluotųjų pajėgų (SAF) ir Greitojo palaikymo pajėgų (RSF) atstovai susitarė dėl 72 valandų paliaubų visame Sudane“, – sakoma Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime vėlai šeštadienį.

Paliaubos turėjo įsigalioti sekmadienį 6 val. ryto (7 val. Lietuvos laiku), sakė tarpininkai ir pridūrė, kad abi pusės susitarė susilaikyti nuo atakų, leisti laisvai judėti ir pristatyti humanitarinę pagalbą.

Praėjus valandai po paliaubų liudininkai Chartume teigė, kad padėtis rami.

„Norime visiško ugnies nutraukimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Chartumo seserinio miesto Omdurmano gyventojas Sami Omaras.

„Paliaubų nepakanka, kad galėtume grįžti prie savo gyvenimo. Jie gali nutraukti kovas, bet RSF nepaliks (užimtų) namų, o pereiti per patikros postus taip pat sunku“, – pridūrė jis.

Abi pusės atskirais pareiškimais šeštadienio vakarą pažadėjo laikytis paliaubų.

Kariuomenė pareiškė, kad „nepaisant mūsų įsipareigojimo laikytis paliaubų, ryžtingai reaguosime į bet kokius pažeidimus, kuriuos sukilėliai padarys“ jų metu.

RSF pažadėjo „laikytis savo įsipareigojimo dėl visapusiško karo veiksmų nutraukimo... pirmiausia siekiant palengvinti gyvybiškai svarbios humanitarinės pagalbos teikimą civiliams gyventojams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius