Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybė“ paskelbė šventąjį karą Turkijai

Likus dešimčiai dienų iki atakos Naujųjų metų naktį Stambulo klube „Reina“, „Islamo valstybė“ (IS) buvo paskelbusi vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota dviejų turkų karių egzekucija ir paskelbtas pažadas keršyti Turkijai už jos veiksmus Sirijoje, rašo thedailybeast.com.
Per išpuolį žuvusio vyro laidojimas
Per išpuolį žuvusio vyro laidojimas / „Scanpix“/AP nuotr.

Turkų kilmės IS kovotojas Abu Hasanas vaizdo įraše pareiškė, kad „Turkija tapo džihado (šventojo karo) žeme“. Jis paragino IS rėmėjus Turkijoje „sudeginti, susprogdinti ir sugriauti tą valstybę“.

Tai galėjo būti ženklas ir atakai naktiniame Stambulo klube, kurios metu žuvo 39 žmonės, o dar 65 buvo sužeisti.

„Didvyris kalifato karys puolė vieną žymiausių naktinių klubų, kur krikščionys šventė netikėlišką šventę“, – po teroro atakos paskelbė džihadistai.

Retai atsakomybę už išpuolius Turkijoje prisiimanti IS viešai pasmerkė Turkijos karinių pajėgų veiksmus netoli Al Babo miesto, kurį vis dar valdo džihadistai.

„Turkijos valdžia turėtų žinoti, kad musulmonų kraujas, kurį pralieja jos lėktuvai ir ginklai, Alacho valia sukels ugnį jų namuose“, – teigė IS propaganda.

Turkijos valdžia pareiškė, kad karinė operacija Sirijoje tęsis ir niekas jos nesustabdys.

„Tie, kurie negali susitaikyti su mūsų karine sėkme sausumoje, rengia šias teroro atakas“, – pabrėžė Turkijos vicepremjeras Numanas Kurtulmusas. Tiesa, Turkijos politikas pabrėžė, kad „jei tam tikros jėgos nepalaikytų šių teroristinių organizacijų, jos žlugtų jau po savaitės“.

Pavojus pasienyje

Nepaisant to, kad Turkija bando kautis su IS džihadistais, jos karinės operacijos ne visada atneša sėkmę. 2014 metų pradžioje IS netgi buvo pavykę užimti netoli Turkijos–Sirijos sienos esančius Džarabluso ir Tel Abijado miestus.

Džarablusą prieš keturis mėnesius atsiėmė Turkijos karinės pajėgos, o štai Tel Abijadą, padedami amerikiečių, atsikovojo kurdai.

Šių miestų kontrolė leido džihadistams pakankamai lengvai kirsti Turkijos sieną ir patekti ne tik į Stambulą, bet ir prasiveržti į Vakarų valstybes.

Paryžiuje šaudynes košerinio maisto turguje 2015 metų sausio mėnesį surengusio Hayato Boumeddiene'o žmona būtent per Turkijos pasienio miestą Akcakalę pabėgo į IS valdomą Tel Abijadą.

Stambiausias iki šiol teroro aktas Turkijoje, už kurį atsakomybę prisiėmė IS, įvykdytas praėjusių metų birželio 28 dieną. Tuomet sprogmenis detonavę ir ginkluoti džihadistai nusinešė 41 gyvybę.

Leidinio „Hurriyet“ apžvalgininkas Muratas Yetkinas taip apibūdino Turkijos situaciją kovoje su džihadistais: „Karinės grupuotės Sirijoje į Turkijos veiksmus sureagavo aktyvindamos savo kovotojus, užverbuotus Turkijoje, galinčius laisvai judėti į šalį ir iš jos.“

Jei šie IS kovotojai turkai ir toliau organizuos panašius išpuolius, o Turkijos žvalgyba ir teisėsauga dirbs atlaidžiai, Recepo Tayyipo Erdogano laukia itin neramūs laikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius